9.4 C
București
duminică, 3 martie 2024
AcasăSpecialA fost Iisus CĂSĂTORIT? Un fragment de papirus realimentează controversele pe această...

A fost Iisus CĂSĂTORIT? Un fragment de papirus realimentează controversele pe această temă

Un fragment de papirus, necunoscut până de curând, scris în străvechea limbă coptă, include o frază – “Iisus le-a spus lor, soţia mea” – care are toate şansele să realimenteze controversele din lumea creştină referitoare la teoria potrivit căreia Iisus ar fi fost căsătorit, informează Reuters, citat Mediafax.

Existenţa acestui fragment, ce datează din secolul al IV-lea – de mărimea unui card bancar -, a fost dezvăluită într-o conferinţă de presă la Roma, marţi, de Karen King, profesor la Harvard Divinity School din localitatea Cambridge, în statul Massachusetts.

“Tradiţia creştină a susţinut vreme îndelungată faptul că Iisus nu era căsătorit, deşi nu există dovezi istorice solide în sprijinul acestei afirmaţii”, a spus King.

În ciuda faptului că Biserica catolică susţine că Iisus nu a fost căsătorit, teoria despre căsătoria acestuia reapare cu regularitate în opinia publică, aşa cum s-a întâmplat recent, în 2003, după publicarea romanului “Codul lui Da Vinci”, de Dan Brown, care a revoltat mulţi creştini, întrucât avea la bază ideea că Iisus era căsătorit cu Maria Magdalena şi a avut copii cu aceasta.

Karen King consideră că acest fragment de papirus, prezentat la cel de-al zecelea Congres al Studiilor de Limbă Coptă, oferă prima dovadă palpabilă a faptului că unii dintre primii creştini credeau că Iisus a fost căsătorit.

Roger Bagnall, director al Institute for the Study of the Ancient World din New York, consideră că fragmentul, denumit de Karen King “Evanghelia soţiei lui Iisus”, este autentic.

Experţii vor realiza o serie de teste asupra fragmentului de papirus, care este deteriorat şi are o culoare galben-maronie. Savanţii vor analiza în special compoziţia chimică a cernelii folosite.

Fragmentul se află în proprietatea unui colecţionar privat anonim, care a contactat-o pe Karen King cerându-i ajutorul pentru a-l traduce şi analiza. Se crede că fragmentul de papirus a fost descoperit în Egipt sau în Siria.

King spune că abia în jurul anului 200 e.n. a apărut teoria – lansată de teologul Clement al Alexandriei – potrivit căreia Iisus nu a fost căsătorit.

“Acest fragment sugerează faptul că alţi creştini din acea perioadă pretindeau că Iisus era căsătorit”, dar nu oferă o dovadă concretă a căsătoriei acestuia, a explicat King.

“Tradiţia creştină a păstrat doar mărturiile acelor voci care susţineau că Iisus nu a fost niciodată căsătorit. «Evanghelia soţiei lui Iisus» ne arată acum că unii dintre creştini credeau contrariul”, a adăugat Karen King.

Studiul realizat de Karen King asupra acestui fragment va fi publicat în Harvard Theological Review în ianuarie 2013. Imagini cu fragmentul de papirus pot fi vizualizate pe site-ul Harvard Divinity School.

Cele mai citite

Andrei Ciolacu, cel mai prolific stranier român. Fostul rapidist a reușit un nou gol în campionatul Maltei

Atacantul român Andrei Ciolacu a înscris un nou gol în tricoul formației Birkirkara, care a terminat la egalitate cu Balzan FC, scor 1-1, sâmbătă,...

Ministrul Predoiu, despre Platforma Națională “Fii pregătit”: Populația devine partener al instituțiilor care acționează pentru salvare – IGSU, DSU, Poliție, Jandarmerie

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, consideră că, prin învățarea modului de acțiune în cazul unor calamități, populația devine partener al instituțiilor care acționează pentru...

VIDEO. FC Liverpool, victorie dramatică în deplasarea de la Nottingham Forest

FC Liverpool, liderul din Premier League, a obținut o victorie in extremis în deplasarea de la Nottingham Forest. Cormoranii s-au impus cu 1-0, grație...
Ultima oră
Pe aceeași temă