10.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecial54 de medalii la olimpiadele internationale

54 de medalii la olimpiadele internationale

Ca in fiecare an, olimpicii romani atrag atentia lumii intregi asupra performantelor lor si asa Romania este vazuta si dintr-o altfel de perspectiva, cea a tinerilor talentati si deosebiti, nu doar a hotilor, copiilor orfani si coruptiei fara margini. De altfel, gratie extraordinarilor olimpici, insusi invatamantul romanesc se mai spala de pacate si scandaluri, care anul acesta s-au tinut lant la examenele nationale. Pana acum, au revenit in tara loturile olimpice de chimie, geografie, informatica, matematica, fizica, biologie, pluridisciplinare, iar un prim bilant arata ca olimpicii au adus in acest an Romaniei nu mai putin de 54 de medalii, anume 15 de aur, 22 de argint si 17 de bronz, si o mentiune.

Rezultate bune sunt asteptate si la Olimpiada Internationala de Informatica, programata din august si care incheie astfel participarea Romaniei la olimpiadele internationale.

Matematicienii, locul 6 pe natiuni

La a 47-a editie a Olimpiadei Internationale de Matematica, olimpicii nostri au adus sase medalii – trei de aur, una de argint si doua de bronz. Aurul a fost obtinut de Adrian Zahariuc (clasa a XI-a la Colegiul National "Ferdinand I” din Bacau), Bogdan Andrei Ungureanu (clasa a XI-a la Colegiul National "Traian” din Drobeta Turnu-Severin) si Gabriel Eduard Bazavan (absolvent al Liceului "Gheorghe Titeica” din Drobeta Turnu-Severin), argintul – de Dragos Michnea (absolvent al Colegiului National "Gheorghe Sincai” din Baia Mare), iar bronzul de Marius Pachitariu (absolvent al Colegiului National Iasi) si Cristian Talau (absolvent al Colegiului National "Carol I”). In clasamentul pe tari, Romania a ocupat locul 6.

Argint si bronz la Informatica

La Olimpiada de Informatica a Europei Centrale, echipa Romaniei a obtinut patru medalii – trei de argint si una de bronz. Cele trei medalii de argint au fost obtinute de Adrian Vladu de la Colegiul National “Tudor Vianu” din Bucuresti, Tiberiu Lucian Florea de la Liceul International de Informatica din Bucuresti si Mircea Pasoi de la Colegiul National I.L. Caragiale din Ploiesti, argintul fiind adjudecat de Adrian Diaconu de la Colegiul National “Tudor Vianu” din Capitala.

12 medalii la Olimpiada Pluridisciplinara

O performanta de exceptie, obisnuita deja pentru tara noastra, o constituie Olimpiada Internationala Pluridisciplinara (matematica, informatica, fizica si chimie), care a adus olimpicilor nostri 12 medalii, cate una pentru fiecare participant. Medaliile de aur au fost obtinute de Ioana Laura Aanei – clasa a XI-a la Liceul International de Informatica din Constanta, care a obtinut pe langa aur si locul I absolut (chimie), Livia Alexandra Ilie – clasa a X-a la Liceul International de Informatica din Bucuresti (matematica), Ciprian Alexandru Simion – clasa a X-a la Liceul International de Informatica din Bucuresti (informatica) si Victor Rusu – clasa a X-a la Colegiul National “Brukenthal” din Sibiu. Cele patru medalii de argint au fost castigate de Cristina Georgeta Popa – clasa a XI-a la Colegiul National “C. Carabella” din Targoviste (fizica), Lucian Gabriel Tudor – clasa a XI-a la Colegiul National “Tudor Vianu” din Bucuresti (matematica), Mihail Eugen Dumitrescu – clasa a X-a la Liceul International de Informatica Bucuresti (matematica) si Cosmin Gheorghe – clasa a IX-a la Liceul International de Informatica Bucuresti (informatica). Bronzul a fost obtinut de elevii Viorel Andrei Iosub – clasa a XI-a la Liceul International de Informatica Bucuresti (chimie), Ana Maria Neferu – clasa a X-a la Colegiul National “Gib Mihaescu” din Ramnicu Valcea (chimie), Edvin Memet – clasa a X-a la Liceul International de Informatica din Constanta (fizica) si Andrada Ianus – clasa a X-a la Colegiul National din Iasi (fizica).

Aur si argint la Geografie

Ultima editie a Olimpiadei Internationale de Geografie, sectiunea de varsta 16-20 ani si care se desfasoara o data la doi ani, a adus tarii noastre trei medalii, dintre care doua de aur si una de argint. Medaliile de aur au fost obtinute de Alexandra Livia Petrescu de la Colegiul National “I.L. Caragiale” din Ploiesti si Anda Bereczky de la Colegiul National “Grigore Moisil” din Timisoara, argintul fiind adjudecat de Ioana Cristina Ioanovici, de la Colegiul National “Tudor Vianu” din Bucuresti.

La chimie, performante identice ca in 2005

Editia din acest an a Olimpiadei Internationale de Chimie a adus lotului olimpic al tarii noastre aceleasi rezultate ca anul trecut – o medalie de argint si trei de bronz. Medalia de argint a fost obtinuta de Razvan Costin Cioc de la Colegiul National “Dr. Ioan Mesota” din Brasov, bronzul fiind adjudecat de Maria Alexandra Patras de la Liceul Teoretic "Ovidius” din Constanta, Stefan Andrei de la Colegiul National "Mihai Viteazul” din Slobozia, si Teodor Ioan Trotus, de la Colegiul National "Vasile Alecsandri” din Galati.

Matematica – primul loc

Balcaniada de matematica pentru seniori a adus echipei Romaniei un rezultat excelent, in clasamentul pe natiuni tara noastra ocupand primul loc. Elevii romani au obtinut sase medalii, dintre care doua de aur, trei de argint si una de bronz. Aurul a fost obtinut de Mihail Dumitrescu – clasa a X-a la Liceul International de Informatica din Bucuresti – si Gabriel Eduard Bazavan – absolvent al Liceului “Gheorghe Titeica” din Drobeta Turnu-Severin. Cele trei medalii de argint le-au revenit lui Dragos Michnea – absolvent al Colegiului National “Gheorghe Sincai” din Baia Mare, Marius Pachitariu – absolvent al Colegiului National Iasi – si Adrian Zahariuc – clasa a XI-a la Colegiul National “Ferdinand I” din Bacau. Medalia de bronz a fost castigata de Luciuan Turea – clasa a XI-a la Colegiul National “Tudor Vianu” din Bucuresti. Juniorii au obtinut aceleasi medalii ca cei mari, nu doar ca numar, ci si ca stralucire. La Olimpiada Balcanica de Matematica pentru Juniori echipa Romaniei a obtinut sase medalii (doua de aur, trei de argint si una de bronz) si locul I pe natiuni. Medaliatii cu aur au fost Andra Ioana Constantinescu – clasa a VIII-a la Colegiul National "C. Negruzzi” din Iasi – si Victor Padureanu – clasa a VIII-a la Colegiul National Carol I din Craiova. Medaliile de argint au fost castigate de Dorin Vasile Moldovan – clasa a VIII-a la Scoala nr. 1 din Dej, judetul Cluj, Bogdan Raita – clasa a VIII-a la Colegiul National "Emil Racovita” din Iasi – si Gabriel Felix Mance – clasa a VIII-a la Colegiul National "Emanoil Gojdu” din Oradea. Medalia de bronz a fost obtinuta de Catalin Alexandru Amza – clasa a VIII-a la Colegiul National "Fratii Buzesti” din Craiova.

Mentiune la filosofie

Olimpiada Internationala de Filosofie, editia a XIV-a, care s-a desfasurat in Italia si la care au participat 45 de elevi din 18 tari, a adus Romaniei o mentiune, pe primele locuri clasandu-se Turcia, Polonia si Finlanda. Mentiunea a fost castigata de Radu Florin Gogianu, absolvent al Colegiului National "Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Buzau.

In premiera, aur la Concursul de Chimie “D. Mendeleev”

La editia din acest an a Concursului International de Chimie “D. Mendeleev” echipa Romaniei a obtinut patru medalii (o medalie de aur, doua de argint si una de bronz). In premiera, echipa tarii noastre, care se afla la a treia participare la acest concurs, a reusit sa cucereasca o medalie de aur prin Razvan Costin Cioc, absolvent al Colegiului National "Dr. Ion Mesota” din Brasov. Medaliile de argint au fost castigate de Maria Alexandra Patras – absolventa a Liceului Teoretic "Ovidius” din Constanta – si Gabriel Cristian Constantin – absolvent al Colegiului National "Fratii Buzesti” din Craiova. Palmaresul Romaniei a fost completat cu medalia de bronz castigata de Maria Casandra Panea, de la Colegiul National "Emanoil Gojdu” din Oradea.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă