18.7 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecial5000 lei amenda pentru taierea pomilor

5000 lei amenda pentru taierea pomilor

Edilii bucuresteni au decis sa inaspreasca masurile luate impotriva celor care distrug spatiile verzi prin marirea amenzilor pana la 5000 de lei. Noile reglementari sunt cuprinse intr-un proiect de hotarare care se afla in dezbaterea comisiilor de specialitate ale Consiliului General al Municipiului Bucuresti, dupa care, in urmatoarele sedinte, urmeaza supunerea proiectului la vot.

 

Defrisarile ilegale, amenzi intre 150 si 500 lei

Distrugerea spatiilor verzi cu agenti poluanti, sare, detergenti, produse petroliere, arderea exemplarelor ocrotite, a vegetatiei din zonele verzi si din perdelele de protectie reprezinta contraventie. La fel si defrisarea de arbori si arbusti, taierile agresive din coronamentul arborilor, adica a peste 60% din volumul coroanei, fara avize, defrisarile si taierile de arbori si arbusti ocrotiti. Cei care nu respecta aceste reguli risca amenzi cuprinse intre 150 si 500 lei pentru persoane fizice si intre 500 si 1500 pentru persoane juridice.

Arbori plantati in locul celor taiati
Cei care primesc aviz pentru defrisarea de arbori viabili trebuie sa planteze cate patru copaci in locul unuia taiat.
In cazul arborilor uscati care se taie, se planteaza cate unul singur in loc. Daca persoanele respective nu pot planta arborii pe terenul propriu, o pot face pe cele indicate de Administratia Domeniului Public din sectorul de care apartin. Ei mai au posibilitatea sa achite contravaloarea copacilor daca nu doresc sa se ocupe de plantarea lor. Cei care nu se conformeaza vor fi amendati cu sume cuprinse intre 500 si 2500 de lei.
Cele mai mari amenzi, de pana la 5000 de lei, se vor aplica edililor care nu respecta prevederile hotararii CGMB sau nu le executa cum trebuie.
Termenul de valabilitate pentru avizele de defrisare, toaletare si amenajare de spatii verzi este de 18 luni de la data emiterii respectivelor documente.
Edilii au motivat elaborarea proiectului de hotarare prin faptul ca au descrescut suprafetele verzi si a crescut tendinta de defrisare a arborilor fara ca apoi sa se planteze altii. De asemenea, fondul de arbori este imbatranit si cu risc de accidente. Vegetatia din multe cartiere necesita lucrari de intretinere, motiv pentru care s-a prelungit valabilitatea avizelor.

 

» Arborii ocrotiti

Avizele de defrisare si toaletare pentru arborii ocrotiti se elibereaza numai cu acordul Comisiei pentru ocrotirea monumentelor naturii din Academia Romana si cu avizul comisiei de specialitate din CGMB.

Cele mai citite

Studiu. Românii își propun să arunce mai puțină mâncare

Șapte din zece români își propun să arunce mai puțină mâncare la gunoi, relevă cel mai recent studiu realizat de Reveal Marketing Research în...

Rusia – Ucraina, ziua 782. Rusia ar pregăti acte de sabotaj în toată Europa, avertizează serviciile de informații

Rusia ar pregăti "acte de sabotaj violente" în toată Europa, avertizează serviciile de informații occidentale. "Suntem de părere că riscul unor acte de sabotaj controlate...

Maia Sandu merge în vizită în Norvegia

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a început o vizită de stat, de două zile, în Norvegia, anunță, luni, presa de la Chișinău. Șefa statului este...
Ultima oră
Pe aceeași temă