1.2 C
Bucharest
Friday, 8 December 2023
HomeSpecial240 de filme vin la Cluj

240 de filme vin la Cluj

Organizatorii şi-au propus să surprindă publicul cu cât mai multe evenimente

Ediţia din acest an a Festivalului inter-naţional de film Transilvania (TIFF) va începe în 28 mai. Până în 6 iunie, evenimentul propune publicului iubitor de film cea mai bogată selecţie de filme şi cele mai spectaculoase evenimente alături de nume grele ale cinema-tografiei românâneşti şi internaţionale.

„Cred că e anul în care avem cei mai mulţi invitaţi din străinătate”, a declarat Tudor Giurgiu, directorul festivalului. Cinefilii vor putea urmării 240 de filme, din care doar 37 scurtme-traje. Ele vor fi proiectate în locuri deja devenite tradiţionale pentru eveniment: Cinematograful Arta, Republica, Cinema City şi Echinox.

Anul acesta, Fabrica de pensule, Taverna şi sala Auditorium Maximum a Universităţii vor găzdui proiecţii de film. Festivalul aduce la Cluj peste 400 de invitaţi, profesionişti în domeniul cinematografiei.

Invitat cu faimă

Ediţia cu numărul nouă îl va avea ca invitat special pe Wim Wenders, regizor, scenarist, director de imagine şi producător de filme. Considerat una dintre cele mai influente figuri ale cinematografiei europene a ultimelor decenii, Wenders este preşedintele Academiei Europene de Film din 1996 şi unul dintre cei mai importanţi reprezentanţi ai Noului Cinema German, mişcarea-manifest care a marcat istoria filmului în anii ’70. Activitatea lui Wim Wenders cuprinde şi profesoratul la Universitatea de Arte din Hamburg, fotografia sau critica de film. Publicul va avea ocazia să îl întâlnească pe cineastul german la proiecţiile din cadrul secţiunii 3×3, precum şi în cadrul unui masterclass pe care artistul îl va susţine la Cluj. Tema ediţiei e inspirată de StarWars şi îi are ca protagonişti pe Florin Piersic jr. şi pe tatăl său, deghizat în Darth Vader. Acţiunea are loc la Cinema Republica, unde din această vară va funcţiona cafeneaua lui Florin Piersic sr. Printre numele grele ale filmului românesc se numără şi Oana Pelea, Marcel Iureş, Anamaria Marinca şi Victor Rebenciuc. 

 

Performanţe marcante

Wim Wenders este unul dintre cei mai importanţi invitaţi din istoria TIFF. Lista personalităţilor marcante ale cinematografiei europene care au vizitat până acum festivalul: Catherine Deneuve, Claudia Cardinale, Vanessa Redgrave, Nicolas Roeg sau Lukas Moodysson. Regizorul german are în palmares până acum 45 de titluri de performanţă în cinematografie: Palme d’Or, Leul de Aur, Premiul Academiei Europene de Film şi nominalizarea la Premiul Oscar pentru filmul „Buena Vista Social Club” din 1999.

Cele mai citite
00:00:42

VIDEO. Blinken critică Israelul cu privire la numărul de victime civile din Gaza

Secretarul de stat american Antony Blinken, în cea mai dură critică publică la adresa modului în care Israelul a condus războiul împotriva Hamas în...

Doar un alt ministru slugarnic mafiei

Încă de când se coceau legile “României Educate”, menite să dea lovitura fatală școlii românești, am argumentat de ce noua legislație din sistemul de...

Anul Nou vine cu majorarea punctului de amendă de circulație. Cât va „costa” cea mai mică abatere în trafic

Pentru că vor crește salariile, se măresc și amenzile de circulație. De la anul, șoferii care fac cea mai mică greșeală în trafic...
Ultima oră
Pe aceeași temă