20.3 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăSpecial2012 aduce mai mulţi şomeri în Banat

2012 aduce mai mulţi şomeri în Banat

Judeţul Timiş încheie anul 2011 cu o rată a şomajului de 1,88%, printre cele mai mici din Europa, dar reprezentanţi ai sindicatelor se tem că noul an va aduce o creştere a disponibilizărilor, mai ales în rândul bugetarilor. Ultimele date înregistrate la începutul lunii decembrie indică un număr total al şomerilor în judeţ de 6.235 de persoane, mai accentuat în rândul femeilor (3.210), din care, la nivelul Timişoarei, sunt 2.273 de persoane (1.221 de femei).

„Avem în indemnizaţie de plată 3.964 de persoane, dintre care 2.300 sunt femei, iar neindemnizaţi, în căutare de locuri de muncă, 2.271 de persoane”, a afirmat Simona Potâng, purtător de cuvânt al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Timiş.

Sindicatele cred că vor apărea noi şomeri

Conform datelor oferite de instituţia timişoreană, cel mai greu îşi găsesc de lucru cei cu vârste cuprinse între 40 şi 49 de ani, care reprezintă 23% dintre şomeri, dar şi tinerii sub 25 de ani. „Persoanele cu studii au capacitatea de a se adapta mai uşor pe piaţa muncii, sunt mai interesaţi de a-şi găsi un serviciu şi pot accesa Internetul sau mass-media pentru a se informa, dar şi patronii preferă angajaţii „multifuncţionali”.

Suntem ameninţaţi tot timpul că se vor face disponibilizări în 2012, din învăţământ, din sănătate şi din rândul funcţionarilor publici”, a declarat Ştefan Gogoşanu, lider al filialei Timiş a Confederaţiei Naţionale Sindicale Cartel Alfa. Acesta a mai menţionat că oricum, şomajul în Timiş este mult mai mare, fiindcă mulţi, după ce termină perioada de şomaj, nu se mai reînscriu la agenţie şi preferă să plece în Occident, unde au şanse mai mari să-şi găsească un loc de muncă. Însă, cu toate temerile angajaţilor, companiile importante nu au anunţat disponibilizări. Timişoara are una dintre cele mai bine dezvoltate economii, cu companii de dimensiunile concernului Continental, care produce anvelope, Alcatel, care produce echipamente electronice pentru telecomunicaţii, Siemens, care produce dispozitive electrice, Elba, care este unul dintre producătorii de corpuri de iluminat din România, dar şi Timişoreana, care este una dintre cele mai mari fabrici de bere din ţară.

Partea bună a lucrurilor

Analiştii economici spun că o eventuală creştere a ratei şomajului ar avea şi unele părţi bune. Şi asta pentru că actuala rată, de sub 2 la sută, descurajează companiile care ar dori să investească în Timişoara şi care se tem că nu ar avea cum să găsească angajaţii de care au nevoie ori de faptul că ar fi nevoite să ofere salarii mai mari decât şi-ar putea permite, pentru a angaja persoane ce lucrează deja în altă parte.

Cele mai citite

Prefect Prahova: Zona din jurul craterului de la Slănic dă semne de stabilizare

La fața locului încă se efectuează măsurători și expertize, iar din primele concluzii zona dă semne de stabilizare, afirmă prefectul județului Prahova, Emil Drăgănescu,...

După căpșuni franțuzești, orez sârbesc și gulaș unguresc, avionul lui Xi a avut propulsie bio

Ilustrație: Marian Avramescu Președintele Republicii Populare Chineze și al Partidului Comunist Chinez, Xi Jinping, a avut noroc că avioanele de linie supersonice nu au...

Din 13 mai,o nouă ediție Tezaur: Dobânzi neimpozabile de până la 6,85% pe an la titlurile de stat

COMUNICAT DE PRESĂ Românii pot investi, începând de luni, 13 mai, în titlurile de stat TEZAUR, cu maturități de 1 și 3 ani, cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă