18.5 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecial19 tablouri celebre s-au intors la Muzeul Brukenthal din Sibiu

19 tablouri celebre s-au intors la Muzeul Brukenthal din Sibiu

Ieri, colectia din care fac parte 19 tablouri celebre s-a intors la Muzeul National Brukenthal din Sibiu, dupa 58 de ani de “exil” comunist.

Evaluate la sute de milioane de euro, picturile au fost transportate din Bucuresti la Sibiu, in conditii de maxima securitate, sub supravegherea dlui Sabin Luca, directorul general al Muzeului Brukenthal, la eveniment fiind prezenti Adrian Iorgulescu, ministrul Culturii si Cultelor, Sergiu Nistor, comisar guvernamental al programului “Sibiu – Capitala Culturala Europeana 2007” s.a. Tablourile au fost transferate de activistii regimului comunist, in 1948, din patrimoniul Muzeului Brukenthal din Sibiu, in cel al Muzeului National de Arta al Republicii Populare Romania, pretextandu-se ca Sibiul nu indeplineste conditiile necesare de protectie si conservare a capodoperelor, iar in Bucuresti s-ar putea bucura de mai multi vizitatori.
Ministerul Culturii si Cultelor a hotarat in 2004 restituirea tablourilor, dar s-a amanat finalizarea actiunii pana la terminarea lucrarilor de amenajare si securizare de la Muzeul Brukenthal. Din punctul de vedere al directorului Sabin Luca, s-au luat toate masurile de securitate ca picturile sa fie transportate in siguranta: “Tablourile au fost ambalate in 19 cutii si au fost transportate cu 12 vehicule, prevazute cu paza armata. La Palatul Brukenthal, am pregatit cinci sali la etajul al doilea, dotate cu sisteme speciale de securitate.
Tablourile vor veghea de acum inainte Piata Mare a Sibiului si vor putea fi admirate de catre public, incepand cu 1 decembrie 2006″. Conform informatiilor oferite de Free Communication, care se ocupa de promovarea evenimentului “Sibiu – CCE 2007”, la evenimentul de ieri al prezentarii tablourilor, dupa 58 de ani de absenta din Sibiu, au participat, pe langa ministrul Culturii, reprezentantii autoritatilor locale si ai Bisericii Evanghelice de Confesiune Augustana (CA), careia i-a fost retrocedat Muzeul Brukenthal.

Ministrul Adrian Iorgulescu: “Un gest esential al promovarii memoriei culturale a Sibiului”

“Restituirea institutionala a celor 19 tablouri, printre care se afla “Omul cu tichie albastra”, al lui Jan van Eyck, si “Uciderea pruncilor”, al lui Pieter Bruegel cel Batran, reprezinta un gest esential al incercarii de recuperare si de promovare a memorei culturale a Sibiului. Lipsita de aceste fire, tesatura viitoarei capitale culturale a Europei ar fi fost una destramata si incompleta.”

Episcopul Cristoph Klein: “Un moment istoric pentru proiectul Sibiu – CCE 2007”

“In numele Bisericii Evanghelice CA din Romania si al Parohiei Evanghelice CA din Sibiu, imi exprim marea bucurie si satisfactie. Aceasta se datoreaza si acordului incheiat la 26 decembrie 2005 intre Ministerul Culturii si Cultelor si Biserica Evanghelica CA din Romania. Acest moment istoric se integreaza in mod fericit in pregatirile pentru evenimentul Sibiu Ð Capitala Culturala Europeana 2007”.

Patru tablouri recuperate in SUA

Opt lucrari de pictura europeana de valoare, intre care se aflau si cele ale lui Anton van Dyck – “Moartea Cleopatrei”, Frans van Mieris cel Batran – “Barbat cu pipa la fereastra”, Rosalba Carriera – “Portret de femeie”, Jorg Brew – “Portret de barbat”, anonim german – “Barbat cu haina de blana”, Cristoph Amberger – “Portret de barbat”, au disparut in anul 1968, in conditii neclare, din galeriile de arta ale Muzeului National Brukenthal. Autoritatile romanesti au dat detalii despre furt, fotografii ale operelor si ale posibililor suspecti serviciului Interpol, iar la inceputul anului 1998 au fost anuntate ca Serviciul Vamal Federal al Statelor Unite a descoperit patru dintre operele de arta furate. Povestea lor este ea insasi o aventura in cadrul careia tablourile au ajuns din Romania in Austria si de acolo in SUA. In ianuarie 1998, profesorul olandez Rudolf Ekkart, de la Institutul Regal pentru Studii de Istoria Artei din Haga, recunoaste una dintre lucrarile furate dupa ce asupra acesteia ii fusesera solicitate referinte din partea unui colectionar privat din Miami (SUA) si anunta administratia Muzeului Brukenthal. Profesorul Alexandru Lungu, directorul muzeului, anunta, la randul sau, Comisia UNESCO de la Paris, sunt avizate Serviciul Interpol si autoritatile americane, iar in aprilie 1998 toate cele patru tablouri sunt descoperite in colectia unui azilant austriac stabilit in SUA. Dupa o perioada in care au fost expuse la sediul principal al Bancii Mondiale, cele patru tablouri au fost returnate unei delegatii conduse de presedintele Emil Constantinescu, readuse in tara si reasezate in galeriile Brukenthal de la Sibiu. (Fl. Gadea)

Cele mai citite

Lumina Sfântă a fost adusă în Republica Moldova de un avion al României

Lumina Sfântă a fost adusă de la Ierusalim în Republica Moldova, în anul 2024, de un avion al României, anunță presa de la Chișinău. Cursa...

Ciolacu urează românilor “Hristos a Înviat” și prezintă imagini în care arată că a fost la slujba de Înviere

Șeful Guvernului și al PSD, Marcel Ciolacu, le transmite românilor mesajul tradițional, "Hristos a Înviat", însoțit de imagini care atestă că a participat la...

Ce salarii aveau cu adevărat Nicolae și Elena Ceaușescu

Așa cum bine cunoaștem cu toții, până în urmă cu mai bine de trei decenii și jumătate, România s-a aflat sub jugul dictaturii...
Ultima oră
Pe aceeași temă