16.5 C
București
luni, 23 septembrie 2024
AcasăSpecial19 din cele 20 de recorduri din 2008, doborate cu ajutorul...NASA

19 din cele 20 de recorduri din 2008, doborate cu ajutorul…NASA

» Desi lotul olimpic de inot al Romaniei este alcatuit din sase sportivi, singurii cu sanse reale la medalii sunt Camelia Potec si Razvan Florea. Ambii s-au pregatit mai mult in strainatate, Potec in Franta,
la Canet, iar Florea in SUA.

Doina Sava, antrenoarea sub indrumarea careia Camelia Potec a cucerit titlul olimpic la 200 m liber in 2004, este multumita de forma fizica in care se afla sportiva. "Camelia se antreneaza foarte bine. Desigur, medalia de aur este tinta sa principala. Potec se pregateste in acest moment la 200 km sud de Beijing si va ramane acolo pana pe 4 august", a declarat Doina Sava, care coordoneaza pregatirile celorlalti inotatori din lotul Romaniei prezenti in capitala chineza. Antrenoarea a adaugat ca Potec a venit in China in urma cu zece zile si a ales un loc mai linistit pentru antrenamentele de acomodare. De remarcat, Camelia Potec se antreneaza din 2007 sub comanda francezului Philippe Lucas, fostul antrenor al campioanei franceze Laure Manaudou. Razvan Florea, care, dupa ce a cucerit, in 2004, medalia olimpica de bronz la 200 m spate, s-a despartit de antrenorul Octavian Tileaga, vrea sa demonstreze la Beijing ca poate sa reediteze macar performanta de la Atena, iar rezultatele obtinute in ultima vreme il indreptatesc sa fie optimist.

 

» Vedetele lotului de inot al Romaniei, Camelia Potec si Razvan Florea, vor evolua in trei, respectiv doua probe la JO de la Beijing.  Camelia Potec va intra in competitie la 200 m, 400 m si 800 m liber, iar Razvan Florea la 100 si 200 m spate. Surprize ar putea furniza si Dragos Coman (400 m si 1.500 m liber) sau Ioan Gherghel (100 m si 200 m fluture), in timp ce Norbert Trandafir (50 m si 100 m liber) si Valentin Preda (100 m si 200 m bras) sunt cotati cu sanse reduse de a prinde finalele. De altfel, ultimii doi au facut deplasarea la Beijing pentru a completa locurile din stafeta de 4×100 m mixt a Romaniei unde vor inota in stilurile lor specifice, alaturi de Gherghel, care merge la 100 m fluture, si Florea, la 100 m spate.

Octavian Tileaga: "Cred ca va fi Olimpiada cu un record de… recorduri"
Inotul se afla, alaturi de gimnastica si canotaj, in topul sporturilor romanesti cotate cu sanse reale de a obtine medalii la Jocurile Olimpice de la Beijing. Intrecerea din China de la aceasta disciplina se anunta insa a fi una dintre cele mai rapide din istoria JO. Antrenorul federal Octavian Tileaga, tehnicianul sub indrumarea caruia Razvan Florea a obtinut la Atena, la 200 m spate, prima medalie olimpica a inotului masculin romanesc, a facut o apreciere de ansamblu asupra competitiei din capitala Chinei.

» Care credeti ca va fi specificul intrecerilor de inot de la JO din Beijing?
— In primul rand, cred ca va fi cea mai rapida editie a Jocurilor Olimpice din istorie, unde se vor stabili cele mai multe recorduri. Sunt, bineinteles, supozitii, dar fondate pe faptul ca noul costum de baie lansat de Speedo, LZR Racer, a imbunatatit extraordinar performantele sportivilor. Practic, de la inceputul anului, din februarie, pana in iunie, au fost doborate nu mai putin de 20 de recorduri mondiale, 19 dintre acestea de sportivi care au purtat noul tip de costum proiectat in colaborare cu specialisti de la NASA. Practic, pentru fiecare parte a corpului, care – s-a demonstrat in urma unor studii si experimente complexe – franeaza diferit in contact cu apa, a fost proiectata o portiune specifica. Evident, folosirea costumului revolutionar din punctul de vedere al vitezei a fost si este in continuare extrem de controversata. Australienii se numara printre cei mai inversunati contestatari ai modelului. Ei chiar au incercat sa convinga forul international de specialitate (n.r. – FINA) sa interzica folosirea noului costum pe motiv ca imbunatateste artificial performantele. Indecisi, francezii i-au cerut Laurei Manaudou (n.r. – vedeta mondiala a inotului din Hexagon) sa faca o comparatie intre cum se inoata cu noul costum si cum se inoata cu altele, lansate de alte firme de notorietate in domeniu. Sportiva a fost de parere ca Arena sunt cele mai frumoase, TYR cele mai usoare – care parca te ridica deasupra apei, cum s-a exprimat ea –, iar Speedo, cele mai rapide.

» Care este parerea inotatorilor romani care, din cate am inteles, vor purta costumele revolutionare?
— In prima faza au fost incomodati de ele. Asta si din cauza ca ai nevoie de minimum 20-30 de minute numai pentru a le imbraca. Dragos Coman, de pilda, a avut senzatia ca-i intra apa pe sub costum, dar, evident, era numai o parere. La Razvan Florea imbunatatirea performantei s-a observat imediat la nationale, unde a stabilit un nou record dupa ani buni. Camelia Potec si Florea (n.r. – singurii medaliati olimpici din lotul de inot al Romaniei, spre care se indreapta toate sperantele de a urca pe podiumul JO de la Beijing) nu prea au testat insa  noile costume pentru ca au contract cu o alta firma de echipament sportiv. Conform protocoalelor dintre Federatia Romana de specialitate, Comitetul Olimpic si Sportiv Roman si firma Speedo, cei doi vor fi obligati sa poarte la Beijing costumele rapide. Important va fi sa se obisnuiasca cu ele si sa le exploateze calitatile.

» Se poate vorbi despre favoriti certi? Credeti ca Michael Phelps, primul american din istoria SUA care, in 2004, a cucerit opt medalii olimpice, sase fiind de aur, sau frantuzoaica Laura Manaudou, un aur, un argint si un bronz la precedenta editie a JO, vor reusi sa reediteze performantele de la Atena?
— Dupa parerea mea, le va fi destul de greu celor doi sa repete figura de la Atena. Asta nu inseamna ca nu-i posibil. Amandoi au mai scazut insa motoarele. Manaudou, de pilda, si-a schimbat antrenorul si tehnica de pregatire de cateva ori in ultimi doi ani. De fapt, cred ca in contextul actual, cand valorile s-au cam egalizat, oricui ii va fi greu sa urce de atatea ori pe podiumurile de la Beijing. Au aparut generatii noi. De exemplu, la fete sunt doua americance care se pot bate fara probleme cu baieti, iar la masculin, in probele de spate, unde se lupta si Razvan, alaturi de austriacul Markus Rogan sunt doi americani si doi australieni de valori sensibil egale.

» Prevedeti surprize de proportii la Beijing?
— Absolut. In primul rand, sper ca tinerii nostri componenti ai lotului sa ne uimeasca. E chestiune de programare a formei in momentul intrecerii. Cine reuseste la ora finalei sa atinga varful de forma este pe podium. Pentru multi va fi insa extrem de dificil sa dea randamentul maxim in finale programate dimineata, in premiera in istoria Jocurilor Olimpice. Competitia va fi extrem de grea si pentru ca sportivii trebuie sa fie in forma maxima de trei ori in doua zile, deoarece la olimpiada se inoata serii, semifinale si finale aproape in toate probele.

Cele mai citite

Meciul pensiilor: Stolojan câștigă la scor, Năstase lovește sub prag

Politica domină terenul. Theodor Stolojan este pe podiumul pensiilor, în vreme ce Ilie Năstase a primit un "rever" politic Theodor Stolojan a fost premier,...

Sfârșit tragic pentru o tânără absolventă de Medicină. A murit într-un accident rutier

Sfârșit tragic pentru o absolventă de Medicină, care și-a pierdut viața într-un accident rutier din Bistrița-Năsăud. Tânăra se afla ca pasageră pe o motocicletă...

Zelenski țintește NATO, UE și puterea armelor

Kievul rămâne secret cu privire la conținutul unui „plan de victorie”, pe care Zelenski vrea să-l discute întâi cu Joe Biden, săptămâna viitoare Pe lângă invitația...
Ultima oră
Pe aceeași temă