10.6 C
București
luni, 13 mai 2024
AcasăSpecial15.000 de şomeri se bat pentru 16 locuri de muncă

15.000 de şomeri se bat pentru 16 locuri de muncă

Început de an greu pentru cei 14.851 de gălăţeni fără locuri de muncă: oferta AJOFM nu ajunge nici pentru 0,1% din ei.

 

Primele zile ale anului înseamnă pentru câteva sute de gălăţeni pierderea locului de muncă, un lucru extrem de neplăcut în condiţiile în care actualul context economic face din ce în ce mai dificilă găsirea unui nou loc de muncă. Potrivit datelor Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Galaţi, după ce în decembrie au intrat în şomaj 1.618 gălăţeni, în luna ianuarie vor fi concediaţi alţi 457 de salariaţi ai unor firme din construcţii, construcţii metalice, agricultură, transport fluvial, transporturi auto şi transporturi prin conducte.

Dacă cei concediaţi de firmele de construcţii speră ca în luna martie, o dată cu reluarea activităţii pe şantiere, să fie reangajaţi chiar de firmele la care au lucrat, pentru ceilalţi nu există mari speranţe de găsire a unui nou loc de muncă, pentru că în această perioadă şi oferta AJOFM este foarte redusă, fiind compusă din 16 locuri de muncă. În statistici, situaţia pare ceva mai bună. Dacă la începutul lui 2011 erau în evidenţele AJOFM Galaţi 20.897 de şomeri, dintre care 13.085 şomeri indemnizaţi, la începutul lunii decembrie erau în total 14.851 de şomeri, dintre care 11.007 şomeri neindemnizaţi.

În cursul lui 2011 şi-au găsit un loc de muncă 7.209 gălăţeni, „vârfurile” angajărilor fiind înregistrate în martie-aprilie, când a fost reluată activitatea firmelor de construcţii şi în perioada estivală, când este înregistrată o creştere a angajărilor sezoniere.

Cu o rată a şomajului de 7,25% la începutul lunii decembrie, Galaţiul rămâne în continuare un judeţ „fruntaş” la şomaj, dar nu mai este pe locul 5-6, acum situându-se pe locul 9.

Situaţia pare un pic mai bună la Brăila. Cum între cele două oraşe este o distanţă de numai 15 km, piaţa muncii este foarte bine integrată, mulţi gălăţeni găsindu-şi un loc de muncă la Brăila, iar mulţi brăileni la Galaţi. La Brăila, rata şomajului este de 5,41%, din cei 7.297 de şomeri înregistraţi fiind neindemnizaţi 5.371.  Text Box:

Ofertă anemică la AJOFM

Situaţia este extrem de complicată pentru gălăţenii care încearcă să îşi găsească un loc de muncă. Oferta AJOFM Galaţi e descurajantă, fiind formată din numai 16 locuri de muncă, printre care unul de inginer, unul de agent asigurări, altul de paznic, patru de vânzătoare, o coafeză, o cosmeticiană, o manichiuristă etc. Oferta AJOFM Brăila este ceva mai consistentă, fiind compusă din 111 locuri de muncă, dintre care 23 în confecţii, 3 de asistente medicale, 2 de instalatori navali, unul de sudor autogen şi multe alte locuri de muncă în comerţ, industria hotelieră şi servicii.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă