16 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăSpecial1000 de miliarde de dolari, costul eşecului summitului de la Copenhaga

1000 de miliarde de dolari, costul eşecului summitului de la Copenhaga

Eşecul summitului de la Copenhaga pe tema climei va costa 1.000 de miliarde de dolari în investiţii suplimentare ce urmează să fie realizate până în 2030 pentru modificarea politicilor energetice şi a căror valoare totală este de 11.600 de miliarde de dolari, potrivit raportului AIE, relatează AFP, citat de Mediafax.

“Eşecul de la Copenhaga ne-a costat cel puţin 1.000 de miliarde de dolari”, scrie Agenţia Internaţională pentru Energie (AIE) în acest raport, privind perspectivele energetice mondiale.

În raportul publicat în urmă cu un an, chiar înaintea summitului pe tema încălzirii globale, agenţia, care reprezintă interesele ţărilor industrializate, estima că sunt necesare investiţii suplimentare în valoare de 10.500 de miliarde de dolari până în 2030 pentru modificarea politicilor energetice şi evitarea unor “pagube ireparabile” pentru climă.

În acest an, AIE afirmă că “cheltuielile suplimentare” necesare se ridică la 11.600 de miliarde de dolari până în 2030, respectiv “aproximativ 1.000 de miliarde în plus faţă de estimarea de anul trecut”.

Potrivit agenţiei, care îşi are sediul la Paris, reducerea emisiilor de CO2 în mod semnificativ pentru limitarea creşterii temperaturii planetei la 2 grade Celsius, acord fără caracter coercitiv încheiat la Copenhaga, “necesită o transformare profundă a sistemului energetic mondial”.

“Angajamentele anunţate de ţări în cadrul acordului de la Copenhaga pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră nu sunt, în ansamblu, la înălţimea a ceea ce este necesar” pentru respectarea acestui obiectiv, afirmă ei.

 

Cele mai citite

Ce cred profesorii români că este important pentru elevii lor?

Corectitudinea științifică și actualitatea informațiilor sunt cele mai importante criterii din punctul de vedere al profesorilor atunci când vine vorba despre manualele școlare pentru...

Crește numărul cazurilor de tuse convulsivă. Sugarii, cei mai expuși

În cursul anului 2023 și până în aprilie 2024, țările UE/SEE au raportat aproape 60.000 de cazuri de tuse convulsivă, o creștere de 10...

Iohannis – nu popcorn, ci (pop)corny

Ilustrație: Marian Avramescu Președintele României, Klaus Werner Iohannis, s-a deplasat în Statele Unite ale Americii (SUA), pentru a fi premiat, acum, în prag de...
Ultima oră
Pe aceeași temă