19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecial10 metode de contraceptie dupa nastere

10 metode de contraceptie dupa nastere

Dupa ce nasti, medicul te va sfatui sa eviti contactul sexual pentru o perioada de cel putin sase saptamani. Dar, dupa aceasta, daca leziunile s-au vindecat si starea ta fizica este una buna, nu ai niciun motiv sa nu te bucuri de dragostea sotului tau. Dar alege metoda contraceptiva potrivita!

Amenoreea de lactatie

Alaptarea este unul dintre cele mai minunate daruri pe care le poti oferi puiului tau. Dar, pe langa faptul ca ii asiguri bebelusului o nutritie echilibrata si il protejezi impotriva bolilor si alergiilor, alaptarea iti aduce si tie un avantaj: te poate feri de o posibila sarcina in aceasta perioada, lasand timp corpului sa se refaca dupa lungul parcurs al maternitatii.

Citeste si: Analize necesare dupa nastere

EXPLICATIA:

Desi alaptarea in sine nu constituie o metoda contraceptiva, nivelul ridicat de prolactina, hormon secretat de hipofiza, cu rol in stimularea secretiei de lapte, are o importanta deosebita in inducerea unei infertilitati temporare. Prolactina inhiba doi hormoni necesari ovulatiei: FSH (hormon de stimulare foliculara) si GnRH (hormon de eliberare a gonadotropinei). Ambii sunt responsabili de dezvoltarea si maturarea ovulului. Asadar, in hiperprolactinemie, ovulatia nu se mai declanseaza, conferindu-ti, pe termen scurt, protectie naturala impotriva sarcinii.

Citeste si: Schimbarile hormonale dupa nastere

Totusi, ca sa beneficiezi de aceasta infertilitate fiziologica, este nevoie sa respecti cativa factori: sa alaptezi exclusiv, adica sa nu-i oferi copilului tau niciun alt supliment de hrana (lapte-formula, sucuri), sa alaptezi la intervale regulate (la 3-4 ore in timpul zilei si la 4-6 ore noaptea), varsta micutului tau sa nu fie mai mare de 6 luni (pentru ca nivelul de prolactina incepe sa scada, chiar daca vei alapta in continuare) si, evident, sa nu fi avut inca menstruatie.

Citeste pe mami.ro si alte metode de contraceptie dupa nastere.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă