Pฤmântul continuฤ sฤ fie fascinant, chiar dacฤ mulศi dintre noi nu se mai gândesc cฤ viaศa aici înseamnฤ o cฤlฤtorie perpetuฤ prin spaศiu cu viteza de aproape 108.000 km/h.
Antarctica este cel mai mare rezervor de apฤ dulce al Terrei, pe acest continent aflându-se aproximativ 90% din gheaศa de pe Pฤmânt ศi respectiv 70% din apa dulce a planetei. Publicaศia Live Science, ci-tatฤ de Agerpres, a trecut în revistฤ câteva dintre cele mai spectaculoase date despre „nava spaศialฤ“ pe care trฤim.
A treia planetฤ de la Soare
Pฤmântul este cea de-a treia planetฤ de la Soare ศi deocamdatฤ singura planetฤ cunoscutฤ care dispune de atmosferฤ bogatฤ în oxigen, oceane ศi alte cursuri de apฤ în stare lichidฤ, la suprafaศฤ, condiศii esenศiale pentru viaศฤ. Pฤmântul este una dintre cele patru planete telurice din sistemul nostru solar, alฤturi de Mercur, Venus ศi Marte.
Sferฤ turtitฤ
Pฤmântul nu este o sferฤ perfectฤ. Forศa centrifugฤ, care rezultฤ din rotaศia planetei, acศioneazฤ perpendicular pe axa Pฤmântului, axฤ care este înclinatฤ. Rezultatul este cฤ la Ecuator forศa centrifugฤ nu este exact de sens opus gravitaศiei. Acest dezechilibru se adaugฤ în zona ecuatorialฤ unde gravitaศia împinge un volum suplimentar de apฤ ศi masฤ terestrฤ, rezultând forma de sferฤ uศor turtitฤ a planetei.
Pฤmântul are o talie… generoasฤ
La Ecuator circumferinศa Pฤmântului este de 40.075 kilometri ศi, din cauza distanศei mai mari faศฤ de centrul Pฤmântului decât la poli, practic cântฤrim mai puศin dacฤ ne aflฤm în zona ecuatorialฤ, iar greutatea noastrฤ creศte pe mฤsurฤ ce înaintฤm spre unul dintre polii tereศtri.
În continuฤ miศcare
Chiar dacฤ pare cฤ stฤm pe loc, de fapt ne miศcฤm prin spaศiu ศi încฤ foarte repede. Din nou, în funcศie de locul în care ne aflฤm pe suprafaศa Pฤmântului, ne miศcฤm prin spaศiu cu viteze de pânฤ la 1.610 km/h. Oamenii din zona ecuatorialฤ se miศcฤ cel mai rapid, în timp ce o persoanฤ care ar sta exact deasupra Polului Nord sau Sud ar fi complet nemiศcatฤ (sฤ ne imaginฤm o minge de baschet învârtitฤ de un atlet pe deget).
Cฤlฤtorim mereu în jurul Soarelui
În afara miศcฤrii în jurul propriei axe, Pฤmântul se aflฤ pe orbitฤ în jurul Soarelui ศi se deplaseazฤ cu viteza de 107.826 km/h. Norocul este cฤ la nivelul sistemului solar nu se dau amenzi pentru vitezฤ.
O planetฤ bฤtrânฤ!
Oamenii de ศtiinศฤ au calculat vârsta Pฤmântului prin datarea celor mai vechi roci de pe planetฤ ศi cei mai vechi meteoriศi descoperiศi pe Terra (meteoriศii ศi Pฤmântul s-au format în aceeaศi perioadฤ de timp, odatฤ cu restul sistemului solar). Concluzia este cฤ Pฤmântul are vârsta de aproximativ 4,54 miliarde de ani. Mulศi înainte! Cele mai vechi roci cunoscute de pe Pฤmânt formeazฤ aศa-numita Centurฤ Nuvvuagittuq pe coasta Golfului Hudson, din nordul Quebecului (Canada) ศi dateazฤ de 4,28 miliarde de ani.
Pฤmântul…reciclat
Solul pe care pฤศim este rezultatul reciclฤrii naturale. Planeta noastrฤ este vie ศi dispune de un ciclu de reciclare care transformฤ rocile magmatice în roci sedimentare, rocile sedimentare în roci metamorfice ศi apoi înapoi în roci magmatice. Acest ciclu nu este unul perfect. El funcศioneazฤ în felul urmฤtor: magma din strฤfundurile Pฤmântului iese spre suprafaศฤ ศi se întฤreศte sub formฤ de roci (cele magmatice). Procesele tectonice ridicฤ aceste roci pânฤ la suprafaศฤ unde sunt expuse proceselor de eroziune. Mici fragmente desprinse din aceste roci în urma procesului de eroziune sunt depozitate ศi îngropate, iar presiunea exercitatฤ de straturile de deasupra le compacteazฤ ศi le transformฤ în roci sedimentare, aศa cum sunt gresiile. În timp, rocile sedimentare formate astfel se scufundฤ ศi mai mult ศi se „coc“ la presiuni ศi temperaturi foarte mari, transformându-se în roci metamorfice.
Desigur cฤ acest proces nu este perfect circular. De-a lungul drumului, rocile sedimentare pot fi supuse din nou eroziunii, iar cele metamorfice pot fi ridicate din nou spre suprafaศฤ. Însฤ dacฤ rocile metamorfice sunt prinse într-o zonฤ de subducศie, unde o parte a crustei pฤtrunde sub alta, ajung sฤ fie topite ศi transformate din nou în magmฤ.
Cutremurele de pe Lunฤ
Satelitul natural al Pฤmântului pare mai degrabฤ un corp mort, inactiv. Cu toate acestea, pe Lunฤ se produc cutremure — de putere mai micฤ ศi mai rare decât pe Pฤmânt. Conform USGS (United States Geological Survey), seismele de pe Lunฤ par sฤ fie legate de forศele mareice asociate variaศiilor de distanศฤ dintre satelit ศi planeta noastrฤ. Cutremurele selenare se produc la adâncimi mari, la aproximativ jumฤtatea distanศei dintre suprafaศa Selenei ศi centrul sฤu.
Cel mai mare seism terestru
Pânฤ în prezent, cel mai mare cutremur înregistrat vreodatฤ s-a produs la 22 mai 1960 în Chile ศi a avut magnitudinea de 9,5, conform USGS.
Cel mai fierbinte loc de pe planetฤ
Cel mai fierbinte loc de pe Pฤmânt este El Azizia, în Libia, unde staศiile meteorologice au înregistrat recordul de temperaturฤ de 57,8 grade Celsius la data de 13 septembrie 1922, conform NASA Earth Observatory. Este posibil sฤ fi existat ศi temperaturi mai ridicate în afara reศelei de staศii meteorologice.