12.2 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecial10% din proiectele sika de consolidări seismice sunt pentru locuinţe individuale

10% din proiectele sika de consolidări seismice sunt pentru locuinţe individuale

Din totalul proiectelor de consolidări seismice ale Sika România doar 10% sunt cele pentru locuinţe individuale, restul revenind altor tipuri de imobile. Soluţiile de consolidare compozite sunt de până la 3 ori mai ieftine faţă de cele clasice

„Românii încep să înţeleagă treptat importanţa consolidării seismice a locuinţelor proprii şi numărul proiectelor Sika de acest tip este în continuă creştere de la an la an.

Apreciem că îngrijorarea firească a publicului larg privind efectele unui viitor posibil cutremur major, va detemina menţinerea pe un trend ascendent a întregii pieţe de consolidări seismice”, a declarat Teodor – Ştefan Teodorescu, Tehnical Consultant Sika România.

Astfel, potrivit estimărilor sale, în acest moment circa 10% din totalul proiectelor de consolidări structurale ale Sika pe plan local sunt pentru locuinţele individuale, în timp ce 60% sunt pentru instituţiile publice şi monumentele istorice. Restul de 30% sunt reprezentate de clădiri de birouri, hoteluri şi locuinţe colective.

„Consolidarea structurală a unei locuinţe este un proces complex care contribuie la reducerea riscului seismic cu peste 90% şi la creşterea substanţială a duratei de viaţă a construcţiei”, a mai spus Teodor – Ştefan Teodorescu.

Potrivit afirmaţiilor sale, reducerea pericolului în faţa cutremurului depinde de mai mulţi factori printre care: zona seismică în care se află locuinţa, starea ei, caracteristicile cutremurului real în raport cu cele ale cutremurului de calcul, soluţia tehnică de consolidare, etc.

Astfel, în funcţie de toate acestea, reducerea riscului seismic pentru o locuinţă consolidată este cuprinsă între 80% şi 93%.

Acesta a mai adăugat, de asemenea, că orice lucrare de consolidare, indiferent de soluţia tehnică adoptată, dar pusă în operă corect, prelungeşte durata de viaţă a clădirii cu minim 50 de ani.

În condiţiile în care după consolidarea structurii nu se înregistrează evenimente pertubatoare (seism major, incendiu, etc.), nu i se aduc modificări care să dezechilibreze schema structurală şi nu i se schimbă folosinţa, durata de viaţă poate ajunge chiar şi până la 100 de ani.

Soluţiile compozite, de până la 3 ori mai ieftine

În ceea ce priveşte costurile unei consolidări seismice, specialistul Sika a subliniat că acestea diferă în funcţie de o serie de factori precum tipurile de materiale alese, tipul de locuinţă şi aşa mai departe.

“Pentru consolidarea unei construcţii, în special a uneia individuale, soluţiile compozite pe bază de fibră de carbon sau de sticlă sunt mult mai eficiente şi elegante comparativ cu cele clasice, atât din punct de vedere estetic, al costurilor, dar şi în ceea ce priveşte manopera”, a mai spus Teodor – Ştefan Teodorescu.

Astfel, în cazul consolidării cu materiale compozite a unei structuri multietajate, grav avariate, costul intervenţiei poate varia între 200 şi 600 de euro pe metrul pătrat construit (fără modificarea arhitecturii iniţiale), în timp ce în situaţia abordării metodei clasice de consolidare (constând uzual din suprabetonări), costul poate fi chiar şi de trei ori mai mare, ajungând la 700 – 1.000 de euro pe metrul pătrat construit.

„Costul consolidării cu materiale compozite a unei locuinţe individuale este redus, intervenţia presupunând foarte puţin deranj şi o manoperă mult mai ieftină, comparativ cu metoda tradiţională, chiar dacă preţul pe unitatea de produs poate fi uneori mai ridicat.

Astfel, punând în balanţă costurile totale (material şi manoperă) ale unei consolidări clasice şi pe cele ale unei consolidări cu fibre de carbon sau de sticlă, aplicarea tehnicilor moderne cu fibre este întotdeauna mai ieftină”, a subliniat specialistul Sika România.   

Principalele sisteme Sika pentru consolidarea structurilor vândute pe piaţa locală sunt Sika CarboDur® şi SikaWrap®.

Aceste sisteme combină proprietăţile fizico-mecanice ale fibrelor de carbon sau de sticlă, cu performanţele adezivilor epoxidici, rezultând o gamă diversă de materiale compozite, cu adaptabilitate la multiple cerinţe specifice consolidărilor.

Astfel, sistemele Sika CarboDur® şi SikaWrap® sunt compatibile cu orice tip de structură – beton, zidărie de cărămidă sau piatră, lemn sau metal. 

“Soluţiile destinate consolidărilor seismice reprezintă în acest moment o parte importantă din vânzările companiei pe plan local şi estimăm să înregistreze creşteri spectaculoase odată cu adoptarea de noi măsuri legislative care să înlesnească demararea unui număr din ce în ce mai mare de astfel de proiecte”, a încheiat Teodor – Ştefan Teodorescu.

În ceea ce priveşte cele mai mari proiecte de consolidare seismică în cadrul căreia Sika s-a implicat în ultimii ani, printre acestea se numără în Bucureşti – Clădirile A.S.E., Palatul Victoria, Teatrul Naţional, Muzeul Naţional de Artă al României, Ateneul Român şi Muzeul Naţional al Ţăranului Român, în Iaşi – Biserica Mănăstirii Golia, Biserica Banu, Biserica Armenească şi Catedrala Mitropolitană şi în Arad – Filarmonica.

Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă