9.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăGDPRTratamentul bolnavilor de Parkinson nu este un lux

Tratamentul bolnavilor de Parkinson nu este un lux

Masina care merge cu frana de mana trasa – cam asa caracterizeaza medicii organismul celor loviti de boala Parkinson.

O plastica comparatie si foarte dureroasa. Ovidiu Bajenaru, presedintele Asociatiei Romane de Neurologie (ARN), a declarat ca boala Parkinson este o boala neurodegenerativa cu mare impact in populatie, dar putin cunoscuta. “Este vorba despre o degenerare a sistemului nervos central. Dupa boala Alzheimer, este a doua maladie ca frecventa a bolilor neurodegenerative. La nivel national nu avem date epidemiologice, dar dupa numarul de retete eliberate se pare ca exista circa 40.000 de bolnavi. Numarul acestora ar putea fi mai mare avand in vedere ca exista un deficit de medici neurologi care sa puna corect diagnosticul”, a spus Ovidiu Bajenaru. Potrivit specialistului, boala Parkinson are o progresie continua.

Factori genetici

In momentul de fata nu se cunoaste cauza aparitiei maladiei. Ultimele cercetari stiintifice au pus in evidenta faptul ca intre 5% si 15% din cazuri sunt incriminati factori genetici. Cercetarile in acest domeniu sunt intense si reprezinta o preocupare continua a lumii stiintifice internationale. “Subliniez ca boala Parkinson are o progresie continua. Cele mai importante simptome sunt: tremur, lentoarea miscarilor, rigiditate musculara, instabilitate posturala”, a spus Ovidiu Bajenaru. Presedintele ARN atrage atentia ca nu orice fel de tremur implica boala Parkinson, aceasta avand anumite caracteristici (de exemplu, poate aparea cand membrul respectiv este in repaus). Medicul subliniaza ca la pacientii cu boala Parkinson se instaleaza invaliditatea prin rigiditate musculara si contractura musculara, iar ceea ce este grav este faptul ca in 30% din cazuri apare dementa. De asemenea, sunt asociate si alte tulburari, cum ar fi cele ale tranzitului digestiv, renal etc. “Ingrijirea unui pacient cu forma avansata ridica foarte multe probleme, mai ales ca exista complicatii motorii induse de tratament. Trebuie sa gasim echilibru terapeutic in care pacientii sa se poata misca, dar aceste miscari sa fie reduse. In marea majoritate a cazurilor declansarea bolii se face din pricina unui factor de mediu necunoscut care produce moartea accelerata a neuronilor. Este vorba de neuronii localizati in trunchiul cerebral si care desintetizeaza dopamina, responsabila de coordonarea miscarilor. Astfel, dopamina este un neurotransmitator, iar distrugerea neuronilor duce la incapacitatea organismului de a controla miscarile normale. Simptomele bolii Parkinson incep sa apara cand nivelurile de dopamina din creier scad cu aproximativ 20% din valorile normale. Ovidiu Bajenaru sfatuieste medicii specialisti sa stabileasca diagnosticul cu precizie deoarece sindromul parkinsonian nu este asimilat in totalitate bolii Parkinson.

Medicatia corecta imbunatateste viata

Ceea ce este de retinut este faptul ca tratamentul medicamentos corect nu vindeca boala, dar imbunatateste viata sociala, profesionala si familiala a pacientului. In acest sens, medicamentul Levodopa, aplicat inca din anii '60, si-a aratat beneficiile. Pe piata romaneasca de medicamente a fost lansat un nou produs sub forma de comprimate, compensat 100%. Este vorba despre o tripla combinatie care permite bolnavilor sa cunoasca ameliorari ale capacitatii de efectuare a activitatilor zilnice si o reducere a simptomatologiei asociate bolii. Ovidiu Bajenaru a subliniat ca tratamentul bolnavilor de Parkinson nu este un lux, ci o necesitate. Mai mult, medicamentele gratuite trebuie sa fie disponibile, indiferent de crizele din Sanatate. “Consecintele intreruperii schemei terapeutice sunt foarte grave. Daca se sare peste o singura priza, apare invaliditate, reaparitia semnelor bolii”, a avertizat presedintele ARN. In lume exista peste patru milioane de oameni care sufera de boala Parkinson.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă