9.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăGDPRSpirometria, metoda de diagnostic subutilizata

Spirometria, metoda de diagnostic subutilizata

» Bolile pulmonare obstructive au un impact devastator. Bronhopneumopatia obstructiva cronica este considerata de Organizatia Mondiala a Sanatatii a patra cauza majora de deces in lume. Boala este subdiagnosticata. In Romania sunt intre 600.000 si 800.000 de bolnavi si mai mult de trei sferturi nu stiu ca viata le este pusa in pericol.

Societatea romana de pneumologie explica faptul ca BPOC (bronhopneumopatia obstructiva cronica) este o afectiune pulmonara cu un impact devastator asupra sanatatii. Este o boala pulmonara frecventa care blocheaza caile aeriene si impiedica respiratia. Fumatorii sunt persoanele care cad cel mai des victime ale BPOC. Totusi, boala apare si in urma expunerii indelungate la poluanti sau la praful in exces. Simptomele includ tusea, expectoratia (productia de flegma si mucus) si sputa. Medicii pneumologi spun ca BPOC este amenintatoare pentru viata. De aceea persoanele care prezinta simptome trebuie sa se prezinte la doctor si sa nu le puna pe seama unui proces normal de imbatranire. Cu cat boala este depistata mai devreme, cu atat tratamentul este mai eficace.

 

"Desi nu exista nici un tratament care sa vindece, medicul poate ajuta pacientul sa se simta mai bine si sa incetineasca distrugerile de la nivelul plamanilor", avertizeaza medicii Societatii Romane de Pneumologie. Cea mai buna metoda de diagnostic a BPOC este spirometria. "Este un test simplu, nedureros, care masoara cantitatea de aer pe care o persoana o poate expira si intervalul de timp necesar pentru aceasta", subliniaza medicii pneumologi. Astfel se masoara volumul de aer expirat intr-o secunda, dupa ce se inspira cat mai profund posibil. De asemenea, se masoara cat aer se poate expira dupa ce se inspira cat mai profund posibil. Raportul dintre cele doua masuratori indica volumul de aer din cantitatea totala expirata care este golit din plamani in prima secunda.

 

Conform primului studiu privind afectiunile obstructive cronice din Romania, intre 600.000 si 800.000 de romani sufera de BPOC, dar sub un sfert dintre ei sunt diagnosticati. De asemenea, accesul la spirometrie si teste alergologice este deficitar. Cei mai multi pacienti nu se prezinta la medicul specialist, adica la pneumolog, ci la medicul de familie. In ceea ce priveste aspectele legate de sistem, s-a constatat ca oxigenoterapia este subutilizata, iar medicii stau putin de vorba cu pacientii in privinta aspectelor legate de boala.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă