9.5 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăGDPRRadicalii liberi provoaca imbatranirea organismului

Radicalii liberi provoaca imbatranirea organismului

» Alimentatia dezechilibrata si dezordonata, mediul poluat, aditivii ascunsi din alimente, fumatul deschid calea pentru substante daunatoare, toate acestea contribuie la stresul oxidativ, la eliberarea de radicali liberi. Acestia sunt vinovati de aparitia bolilor cronice.

Medicii explica motivele accelerarii procesului de imbatranire. "Orice materie este alcatuita din atomi. Radicalii liberi sunt atomi sau grupuri de atomi care, pe langa protoni si neutroni, au si electroni, insa impari. Stabilitatea moleculelor este conferita de numarul par de electroni. In consecinta, o data formati, acesti radicali inalt reactivi vor incerca sa preia un electron de la o alta molecula. Astfel, ei declanseaza un atac nemilos asupra altor celule, generand implicit o reactie in lant, asemeni unui joc de domino, extrem de nociv pentru organism. O celula invinsa devine la randul sau un radical liber, gata oricand sa produca stricaciuni altora. Reactia celulelor este ea insasi destul de radicala, in sensul ca vor incepe sa aiba un comportament anormal, vor deveni atipice (cancerigene), iar unele vor muri prematur", a spus dr. Ana Maria Murariu, medic nutritionist.

 

Asa se explica de ce procesul de imbatranire este accelerat de viteza cu care radicalii liberi din organism ataca celulele si le deterioreaza functiile vitale. "Radicalii liberi fiind rezultatul firesc al metabolismului uman, productia in exces, stimulata de alimentatie si de factorii nocivi din mediu, este cea care va determina efectele periculoase", a mai precizat dr. Ana Maria Murariu. Antioxidantii sunt substantele care contraataca efectul nociv al radicalilor liberi le imprumuta stabilitatea prin cedarea electronului necesar, secretul lor fiind acela ca nu se transforma la randul lor in radicali liberi.

"In orice organism ar trebui sa existe un echilibru intre radicalii liberi si antioxidanti pentru ca primii sa nu declanseze stresul oxidativ, incriminat in afectiuni precum cele cardiovasculare si degenerative, diabet si cancer", a mai spus medicul nutritionist. Specialistul a recomandat obtinerea antioxidantilor din alimente si nu din suplimente alimentare, deoarece organismul reactioneaza mai bine la acestea decat la substantele obtinute prin sinteza.

» Recomandari
Dr. Ana Maria Murariu ne sfatuieste sa consumam multe leguminoase si verdeturi (varza, broccoli, spanac, mazare, conopida, fasole verde), cerealele si legumele intens colorate (prune uscate, fructe de padure, struguri, kiwi, cirese, banane, mere, caise, pepene galben si rosu, citrice, rosii, morcovi), ceaiul verde, ciocolata amaruie, vinul rosu in cantitate moderata, condimente precum origano sau scortisoara deoarece contin substante antioxidante. Nucile, pestele si scoicile, cerealele integrale, carnea de pui si usturoiul contin seleniu, cel care sustine actiunea antioxidantilor.

Cele mai citite

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii Această vacanță (27 aprilie-7 mai) va cuprinde atât ziua de 1 mai, cât și...
Ultima oră
Pe aceeași temă