8.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăGDPRParintii devin modele alimentare pentru copii

Parintii devin modele alimentare pentru copii

» Obezitatea infantila a devenit o serioasa problema de sanatate publica si in Romania. Pentru combaterea fenomenului, medicii avertizeaza parintii sa se ingrijeasca de propriul comportament alimentar si sa incurajeze copilul sa manance sanatos.

"Se stie ca, in marea majoritate a cazurilor, curele de slabire sunt urmate de recastigarea kilogramelor. Restructurarea obiceiurilor adultului legate de alimentatie sau educatie fizica presupune eforturi enorme, cu sanse mici de succes. Studiile raporteaza acelasi esec pe termen lung al interventiilor curative in cazul copiilor obezi", a declarat dr. Otilia Secara, medic psihiatru pentru copii si adolescenti la Universitatea de Medicina si Farmacie "Victor Babes" din Timisoara. Specialistul spune ca nu se poate interveni asupra copilului obez daca parintii si fratii lui nu demonstreaza si nu sustin comportamentele alimentare adecvate. Cei sapte ani de acasa pun bazele obiceiurilor sanatoase si de activitate fizica pentru tot restul vietii. Astfel, parintii devin pentru copii modele ale stilului de alimentatie (de exemplu, mananca in picioare, intre mese, la televizor, urmeaza des cure de slabire etc.).

"Un alt element este ambientul intrauterin prenatal, care poate programa bebelusul pentru a deveni un individ obez. Pe de-o parte, mama cu diabet de sarcina va naste un copil cu greutate excesiva (cu o greutate peste 4.000 de grame). Pe de alta parte, in corpul unei mame subnutrite, metabolismul copilului «invata» sa acumuleze orice calorie, sa faca rezerve de grasime. De asemenea, alimentatia sugarului joaca un rol important. Alaptarea la san pare sa protejeze individul de obezitate, laptele praf concentrat in nutrienti favorizeaza cresterea prea rapida a copilului (formandu-se un numar crescut de celule adipoase", a explicat dr. Otilia Secara. Stabilirea obiceiurilor alimentare la copilul mic este importanta. "Copiii prefera instinctiv alimentele dulci si sarate, cu continut caloric crescut, respingandu-le pe cele acre sau amare. Expunerea repetata la anumite alimente dezvolta obiceiurile alimentare.

Parintii trebuie sa-l obisnuiasca pe copil de mic cu fructele si legumele si sa modeleze obiceiurile bune. Foarte devreme, copilul mananca mai ales ce mananca in special mama. Parintii nu trebuie sa utilizeze recompensele alimentare", a subliniat dr. Otilia Secara.

» Reclame la junk-food
"Un copil nesupravegheat este expus la reclame. Un elev de clasa a III-a petrece cam opt ore pe zi cu produse mass-media, fiind bombardat in acest timp cu reclame la bomboane, cereale indulcite, produse MacDonald’s, sucuri acidulate. Lipsa sfaturilor parentale in ceea ce priveste consumul de televiziune si internet e periculoasa. Un alt aspect este mentalitatea parintilor referitoare la prioritatea lectiilor fata de sport. Subliniez ca micutul are nevoie de cel putin o ora pe zi de activitate fizica."

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă