Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Intoxicatia cu medicamente

Intoxicatiile medicamentoase cu siguranta reprezinta cele mai frecvente stari toxice. Pot sa apara fie in mod accidental la copii si batrani, sau voluntar la persoanele dependente. Diagnosticul are in vedere anamneza de la bolnav (daca este ...

Share

Rl online 0 comentarii

21.08.2006 - 00:00
Intoxicatiile medicamentoase cu siguranta reprezinta cele mai frecvente stari toxice. Pot sa apara fie in mod accidental la copii si batrani, sau voluntar la persoanele dependente. Diagnosticul are in vedere anamneza de la bolnav (daca este constient) si/sau de la persoane din anturaj. Se vor consemna: antecendentele, tratamentele urmate, debutul si simptomatologia intoxicatiei, ora ingestiei, tipul medicamentelor si doza ingerata. Se cauta cutiile si ambalajele medicamentelor ingerate, dar si contextul psiho-social al pacientului. In intoxicatia cu medicamente apar: semne neurologice, respiratorii, cardiovasculare, digestive, cutanate, tulburari de reglare a echilibrului termic etc.
Semne neurologice: tulburari de comportament, agitatie, delir, prostatie, convulsii, paralizii si modificari ale pupilei.
Semne respiratorii: miros specific, tulburari de respiratie.
Semne cardiovasculare: stop cardiorespirator.
Semne cutanate: coloratia pielii si mucoaselor.
Tulburari cardiovasculare, de ritm si insuficienta cardiaca.
Diagnosticul diferential se va face fata de: stari de hipoglicemie, accident vascular cerebral, coma si de alta etiologie.
Conduita de urmat: dezobstructia oro-faringiana, oxigenoterapie pe masca si protectie termica. Se impun: determinarea glicemiei, masurarea temperaturii (care este scazuta in aceste intoxicatii). Se vor masura pulsul si tensiunea arteriala in mod repetat.
Substantele incriminate cel mai frecvent sunt: barbiturice, betablocante, digitalice, aspirina etc.
Transportul unui pacient constient la spital cu ambulanta se va face in pozitie laterala de siguranta.

Citește totul despre:

Comentarii