18 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăGDPRGuvernul se joacă cu viaţa bolnavilor de scleroză multiplă

Guvernul se joacă cu viaţa bolnavilor de scleroză multiplă

Guvernul nu a alocat suficienţi bani pentru tratamentul, în 2014, al bolnavilor de scleroză multiplă. Astfel, în ciuda recomandărilor medicilor care spun că, pentru a fi ţinută sub control, boala trebuie tratată în fază incipientă, 500 de noi pacienţi au rămas în afara programului.

Bugetul stabilit de Guvern pentru Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) pentru tratamentul sclerozei multiple în 2014 este identic cu cel de anul acesta şi nu acoperă medicaţia pacienţilor recent diagnosticaţi şi a cazurilor noi. Potrivit proiectului publicat pe site-ul CNAS, numai 2.500 de pacienţi vor beneficia de tratament gratuit, nu şi pacienţii care se află pe listele de aşteptare. Într-o scrisoare adresată Aso­ciaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune (APAA), preşedintele CNAS, Cristian Buşoi, recunoaşte acest lucru şi susţine că „fondurile sunt insuficiente pentru a rezolva multiplele probleme din sistem”.

„Din păcate, Programul naţio­nal de tratament al bolilor neurologice se confruntă cu o situa­ţie similară cu cea a bolnavilor de cancer, aflaţi pe listele de aşteptare. Pentru bolnavii de cancer am reuşit, cu mari eforturi, ca în luna septembrie să mărim la 7.500 numărul de pacienţi aflaţi în tratament cu molecule scumpe. Ne preocupă situaţia tuturor bolnavilor de scleroză multiplă şi vom încerca să găsim resurse pentru a-i introduce în tratament pe cei aflaţi pe lista de aşteptare”, se arată în scrisoare. Potrivit Asocia­ţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune, aproximativ 500 de pacienţi se află în acest moment pe listele de aşteptare, având de stat chiar mai mult de un an până la introducerea pe tratament. Neurologii atrag atenţia că în această boală cu cât începi mai devreme tratamentul, cu atât evoluţia este mai bună. În scleroza multiplă, timpul este un factor decisiv. Netratată, boala poate aduce, în decurs de câţiva ani, pacientul în scaun cu rotile. „Dacă începi devreme, tratamentul este eficient, dacă un om vine la medic când e deja în cărucior şi vrea şi el tratament, pe omul acela tratamentul nu-l mai ajută cu nimic. Există bolnavi la care tratamentul nu mai face nimic. Şi e un ban pe care poţi să-l dirijezi către cei care ar avea nevoie”, explică neurologul Cristina Tiu.

Atunci când boala e foarte avansată, eficienţa acestor terapii este minimă.

Tratată, boala putea fi stopată din evoluţie

Tratamentul costă în medie 1.000 de euro pe lună, iar boala afectează cu preponderenţă per­soanele tinere, cu vârste cuprinse între 20 şi 30 de ani. Ultimele date ale Platformei Europene de Scleroză Multiplă arată că România ocupă locul 29 din cele 33 ţări europene în ceea ce priveşte accesul la terapii de ultimă gene­raţie. „În momentul în care i-au pus omului diagnosticul, începi să-i şi dai tratamentul. Asta se întâmplă în Germania, Franţa, în toate ţă­rile civilizate”, spune Tiu.

„În lipsa tratamentului, statul ajunge să plătească pacienţilor cu scleroză multiplă pensie, medicaţie, însoţitor. Costurile se multiplică astfel exponenţial. Tratată la timp însă, scleroza multiplă este o afecţiune care, conform ghidurilor interna­ţionale, permite reintegrarea pacienţilor în activităţile sociale, boala putând fi stopată din evoluţie”, a explicat Rozalina Lăpădatu, preşedintele APAA.

Printre simptomele sclerozei multiple se numără: deficite motorii ale membrelor, până la paralizii, parestezii ale membrelor inferioare, tulburări de vedere, tulburări de coordonare, alterarea simţurilor, oboseala, diminuarea capacităţii de concentrare, a capacităţii de a vorbi şi de a înghiţi, dificultăţi de control al vezicii urinare, tulburări sexuale şi deteriorarea func­ţiilor ­cognitive.

Cele mai citite

VIDEO. Mai multe persoane au fost reținute pentru trafic de droguri. Una din ele, prinsă în flagrant

La data de 25 aprilie 2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Constanța (DIICOT) au dispus...

Fostul președinte Ion Iliescu, audiat acasă de procurori, în dosarul Mineriadei

O echipă de anchetatori de la Parchetul General a mers, vineri dimineaţa, la locuinţa lui Ion Iliescu, pentru a-l anunţa pe fostul preşedinte că...

Nicu Ștefănuță: „În sfârșit, directiva privind violența împotriva femeilor a fost adoptată”

În ultima sesiune plenară din legislatura actuală, Parlamentului European a votat primul act legislativ al UE privind violența împotriva femeilor și violența domestică, care...
Ultima oră
Pe aceeași temă