23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialVaricela a început să apară mai ales la adulți. Care este explicația

Varicela a început să apară mai ales la adulți. Care este explicația

Managerul Institutului Național de Boli Infecțioase "Matei Balș", prof.dr. Adrian Streinu-Cercel, a declarat miercuri pentru Agerpres că, în ultima perioadă, se constată o ușoară creștere a cazurilor de varicelă și zona zoster, în special la adulți.

"Varicela a început să apară mai ales la adulți. La adulți, varicela dă forme severe. Adultul se umple de bube pe tot corpul și poate să facă chiar și pneumonie sau encefalită. Avem cam două-trei cazuri pe zi. Acesta este un semnal că începe să se "miște" virusul respectiv. Varicela la adult este importantă, de la adult se transmite foarte ușor la copil", a afirmat Adrian Streinu Cercel.

Potrivit acestuia, a crescut "ușor" și numărul cazurilor de persoane cu zona zoster, boală care se transmite foarte repede la copil în cazul în care acesta nu este vaccinat.

"Atunci când apare la adult, o transmite rapid și copilului dacă copilul nu este vaccinat. Vaccinul este recomandat de Comitetul Național de Vaccinologie însă nu este inclus și în Programul Național de Imunizare, gratuit.

Oamenii trebui să înțeleagă că atunci când un vaccin este recomandat, în contextul în care nu există fonduri aferente, el nu este și inclus pe lista vaccinurilor asigurate de către Ministerul Sănătății. Recomandarea înseamnă că deja s-au făcut evaluările necesare și este bine ca acest vaccin să fie făcut, pe banii părinților", a explicat managerul institutului.

Cele mai citite

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă