Medic din cadrul Maternităţii Cantacuzino: Am refuzat peste 60 de copii născuţi prematur, din cauza lipsei locurilor

Şeful secţiei de neonatologie a maternităţii Cantacuzino, Adrian Crăciun, a declarat că a fost nevoit să refuze, în 2017, peste 60 de cazuri de naşteri premature, din cauza capacităţii insuficiente.

Share

Iulia Iancu 0 comentarii

Actualizat: 09.09.2017 - 17:11

Şeful secţiei de neonatologie a maternităţii Cantacuzino, Adrian Crăciun, a declarat că a fost nevoit să refuze, în 2017, peste 60 de cazuri de naşteri premature, din cauza capacităţii insuficiente. Anual, în România, se nasc peste 20.000 de copii prematuri, potrivit Mediafax.

"Copiii prematuri se dezvoltă ca oricare alt copil, doar că ei au nevoie de ajutor în primele ore ale naşterii. Când te naşti la 1.000 de grame, eşti cât mâna, nu ai anticorpi, plămânii nu sunt dezvoltaţi, dar aceşti copii luptă şi noi luptăm alături de ei. Din păcate, nu supravieţuiesc toţi, dar cei care reuşesc sunt cei mai mari luptători.

Cel mai mic pacient al nostru a fost o fetiţă, Maria, s-a născut la 24 de săptămâni şi avea 600 de grame, şi acum are 3 ani şi merge la gradiniţă şi este un copil absolut normal", a declarat şeful secţiei de neonatologie a maternităţii Cantacuzino, Adrian Crăciun.

Medicul a explicat că lipsa spaţiului din secţia de neonatologie l-a determinat să refuze zeci de naşteri premature.

"Avem un proiect prin care vrem să extindem secţia de la 9 la 15 locuri. Nu va fi o investiţie foarte mare, dar va fi nevoie de personal. De la începutul anului, avem aproape 20 de copii prematuri primiţi şi 60 refuzaţi pentru că nu avem unde să îi internăm. Mămicile, pentru a evita o naştere prematură, trebuie să meargă la medici, din păcate, la noi în ţară, una din cinci mămici nu este văzută de niciun medic pe durata sarcinii. Copiii prematuri trebuie să se nască în maternităţi", a precizat Crăciun.

România încă are cel mai mare grad de mortalitate infantilă din Europa, chiar dacă rata a scăzut în ultimii ani de la 10,1‰, la 7,4 ‰ , tot suntem peste media europeană, care este de 3,5 ‰ .

Citește totul despre:

Comentarii

loading...