9.5 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialO sansa pentru tinerii romani de a studia la universitati prestigioase din...

O sansa pentru tinerii romani de a studia la universitati prestigioase din strainatate

In vederea aderarii la structurile europene, Romania trebuie sa se alinieze standardelor europene in materie de administratie publica, ceea ce implica crearea unui serviciu public modern si transparent. Pentru a realiza un asemenea deziderat, Guvernul Romaniei a instituit un program special. Este vorba de Bursa Speciala “Guvernul Romaniei” prin care se va profesionaliza corpul functionarilor publici. Concret, statul va finanta burse pentru romanii care doresc sa studieze in universitati de prestigiu din Europa de Vest si America de Nord, in domenii legate de administratia publica. In baza unui contract incheiat, beneficiarii programului se angajeaza ca dupa incheierea bursei sa ocupe pozitii manageriale in sectorul public pe o perioada minima intre trei si cinci ani. Bursa Speciala “Guvernul Romaniei” s-a instituit prin Legea nr. 157/2004, iar prin OUG nr. 56/2004 s-a infiintat un nou statut in administratia publica, anume cel privind managerul public.

Parteneri

Lansat in octombrie 2004, Programul Bursa Speciala “Guvernul Romaniei” se deruleaza pe baza unui acord de co-finantare. Alaturi de Ministerul Educatiei si Cercetarii, in calitate de reprezentant al Guvernului Romaniei, un rol important il are reprezentanta in Romania a Programului Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). Concret, PNUD co-finanteaza si administreaza programul, coordoneaza implementarea programului in parteneriat cu institutiile implicate si contribuie cu expertiza sa globala, know-how-ul, precum si cu angajamentul pentru eficienta, transparenta, responsabilitate si neutralitate politica.
Rolul principal de decizie in implementarea programului il are Comisia pentru Bursa Speciala “Guvernul Romaniei”, organism independent care supervizeaza organizarea Concursului National, selectia si repartizarea beneficiarilor Bursei Speciale “Guvernul Romaniei”.

Obiective

Ca orice program, si acesta are o serie de obiective, anume:
– sa ofere tinerilor romani de elita sansa de a se perfectiona la universitati de prestigiu din intreaga lume
– sa sprijine procesul de reforma a administratiei romanesti, prin profesionalizarea corpului functionarilor publici
– sa actioneze impotriva fenomenului “exodului creierelor”, prin investitia in capitalul intelectual.

Conditii

Pentru a putea beneficia de o astfel de bursa, candidatii trebuie sa indeplineasca mai multe conditii:
– sa fie cetateni romani cu domiciliul in Romania
– sa aiba varsta de cel mult 35 de ani la data limita stabilita ca termen de depunere a dosarelor
– sa exprime in scris angajamentul de a desfasura, ulterior absolvirii studiilor efectuate, activitate in sectorul public
– sa indeplineasca cererile de studiu prevazute de lege (pentru studii de licenta sa fie absolvent al unui liceu acreditat si sa prezinte documente care sa ateste promovarea bacalaureatului pana la data platii primei transe; pentru studii de masterat sau doctorat candidatul trebuie sa fie absolvent de studii de licenta cu durata corespunzatoare conform legii; pentru o bursa de doctorat candidatul trebuie sa fi fost acceptat in prealabil in cadrul unei institutii de invatamant superior de prestigiu din strainatate; studiile deja absolvite sa fie recunoscute in tara in care au fost urmate).

Oferta

Bursa se acorda unei persoane o singura data in viata si numai pentru efectuarea uneia dintre urmatoarele forme de studiu:
– studii de licenta, pe o perioada de timp minima necesara absolvirii si obtinerii diplomei, conform institutiei de invatamant, dar nu mai mult de 5 ani
– studii pe perioada de timp minima necesara finalizarii cursurilor de masterat, conform institutiei de invatamant, dar nu mai mult de 2 ani
– studii de doctorat, pe o perioada care nu poate depasi 4 ani. Domeniile de studiu pentru care se ofera acest tip de burse sunt urmatoarele: economie, drept, studii europene, relatii publice si comunicare, administratie publica, diplomatie, studii politice, relatii internationale, inginerie, educatie, agricultura, aparare nationala, ordine publica, sociologie.

Drepturi

In fiecare an se desfasoara o selectie nationala a celor mai merituosi dintre candidatii inscrisi. Selectia se face pe baza unui concurs anual de dosare, care este o competitie deschisa si transparenta, criteriile de merit fiind primordiale.
In functie de tipul de studii, beneficiarii bursei vor primi o anumita suma:
– studii de licenta, in limita maxima a sumei de 30.000 euro/an de studiu, dar nu mai mult de 2.500 euro/luna
– studii de masterat, in limita maxima a sumei de 35.000 euro/an de studiu, dar nu mai mult de 3.000 euro/luna
– studii de doctorat, in limita maxima a sumei de 20.000 euro/an de studiu, dar nu mai mult de 1.600 euro/luna. Din sumele aferente fiecarui an de studiu, maximum 10.000 de euro pot fi alocati anual cheltuielilor administrative – cazare, masa, asigurare de sanatate si un transport international anual cu avionul dus-intors, la clasa economic. De asemenea, castigatorii unei asemenea burse beneficiaza de consiliere de specialitate pe toata perioada Concursului National, precum si pe parcursul derularii contractului, precum si repartizarea pe o functie publica de conducere sau raspundere, corespunzatoare categoriei managerilor publici, la intoarcerea in tara.

Obligatii

Pe langa drepturi, fiecare bursant are si o serie de obligatii pe care trebuie sa le respecte, anume:
– sa se angajeze in scris si ferm ca va desfasura ulterior absolvirii studiilor efectuate in cadrul bursei activitate in cadrul institutiilor publice, regiilor autonome, agentilor economici cu capital majoritar de stat ori in cadrul structurilor sau organismelor internationale, in calitate de reprezentant al statului roman, in conditiile stabilite prin lege
– sa mentina pe toata durata studiilor cel putin calificativul “Bine”, conform standardelor de performanta aprobate pentru Bursa Speciala “Guvernul Romaniei”
– sa revina in tara in maximum o luna de la data finalizarii studiilor
– sa accepte repartizarea pe post, stabilita in conformitate cu normele metodologice, de catre Comisia pentru Bursa Speciala “Guvernul Romaniei”
– ulterior finalizarii studiilor sa-si desfasoare activitatea in sectorul public timp de 3-5 ani, in functie de perioada de scolarizare acoperita de bursa
– sa suporte penalizarile stabilite de lege in cazul in care nu-si indeplineste obligatiile asumate prin contract.

Castigatorii din 2004 pleaca la studii

Editia de anul trecut, care a deschis practic Programul Bursa Speciala “Guvernul Romaniei”, s-a realizat prin intermediul unui Concurs National. Concurenta a fost foarte mare, multi tineri dorind sa studieze in strainatate si sa ocupe o functie de conducere la intoarcerea in tara. Dovada au stat cele 879 de dosare depuse. Cum fondurile nu sunt nelimitate, in fiecare an este vorba de o suma de aproximativ un milion de euro, doar cateva zeci de candidati reusesc in final sa fie selectati si sa plece la studii in strainatate. Din cele 879 de dosare primite in 2004, aproape 90% (757 de dosare) au indeplinit conditiile de eligibilitate si au fost trimise spre evaluare. In evaluarea dosarelor, proces efectuat de 23 de evaluatori independenti – profesori universitari din Romania si specialisti in administratia publica, s-au luat in considerare rezultatele academice ale candidatilor, potentialul lor de a desfasura activitate de performanta in sectorul public, precum si gradul lor de motivare pentru a ocupa o functie de raspundere in sectorul public. In final, din cele 757 de dosare evaluate, s-au calificat 46 de tineri romani care vor pleca in aceasta toamna la studii in strainatate. Dintre acestia, 19 vor merge la studii universitare, 21 la masterat si 6 la doctorat. Pe langa acestia, alti 72 de candidati au ramas pe lista de asteptare (33 pentru studii universitare, 37 pentru masterat si 2 pentru doctorat). Candidatii de pe lista de asteptare pot sa beneficieze de o bursa daca unul dintre cei declarati castigatori nu a fost acceptat de catre universitatea la care dorea sa studieze sau daca isi depun un nou dosar de candidatura si poate la editia din acest an au sanse mai mari si poate vor fi declarati castigatori. Cert este ca, desi sunt pe lista de asteptare, nu au insa nici un atu in fata tinerilor care-si vor depune dosarul la editia din 2005. Candidatii calificati au semnat contractul pentru acordarea bursei si vor pleca la studii la universitati prestigioase din Marea Britanie, SUA, Olanda, Germania, Franta, Norvegia, Suedia, Elvetia, Italia si Canada. In final, valoarea totala a contractelor semnate pentru candidatii castigatori din 2004 s-a ridicat la 985.591 de euro.

Dosarul de candidatura

Pentru a evita orice neplaceri, organizatorii ii sfatuiesc pe candidati sa intocmeasca din timp dosarul pentru universitatea unde doresc sa studieze si sa citeasca cu atentie conditiile de participare, pentru a fi siguri ca indeplinesc criteriile de eligibilitate pentru bursa. Dosarul de candidatura trebuie sa contina un scris ingrijit, fiind recomandate calculatorul, masina de scris sau literele de tipar, toate informatiile sa fie scrise clar si concis si sa se respecte numarul de cuvinte indicat (unde este cazul). Formularele necesare completarii dosarului de candidatura pot fi descarcate gratuit de pe Internet, de la adresa www.burseguvern.ro, iar formularele trebuie trimise numai pe suport de hartie, deci nu si electronic. Organizatorii nu trebuie sa trimita alte documente decat cele solicitate (nu vor fi luate in considerare si nici returnate) si sub nici o forma cele originale. De altfel, indiferent de rezultatul selectiei, toate documentele din dosarul de candidatura devin proprietatea Comisiei pentru Bursa Speciala “Guvernul Romaniei”.
Dosarul de candidatura trebuie depus in trei exemplare distincte – un exemplar original semnat si doua fotocopii identice cu originalul, de asemenea semnate. Toate foile din fiecare exemplar al dosarului – original si copii, precum si foile adaugate, trebuie sa fie indosariate sau legate si numerotate in ordine de catre candidat. Numarul foilor din dosar se va trece pe pagina de garda a dosarului (original si copii). Originalul si cele doua copii ale dosarului vor fi puse intr-un singur plic, pe care se vor trece aceleasi informatii cu cele inscrise pe pagina de garda a dosarului respectiv.
Dosarul de candidatura trebuie sa cuprinda raspunsuri la toate cerintele cuprinse in diversele sectiuni:
– Sectiunea A – informatii personale (numele si prenumele asa cum sunt trecute in actele de identitate, seria pasaportului – document pe care trebui sa-l detineti in mod obligatoriu daca veti fi selectat si care sa fie valabil, telefon, fax si e-mail unde veti putea fi contactati, iar pentru adresa postala se va trece si codul postal)
– Sectiunea B – studii
– Sectiunea C – limbi straine; printr-o nota de la 1 la 5 fiecare candidat va indica nivelul de cunoastere a limbii straine respective (de exemplu, 1 semnifica excelent, iar 5 inseamna cunostinte de baza)
– Sectiunea D – teste; in tabelul respectiv se vor trece informatiile referitoare la toate diplomele/certificatele obtinute, inclusiv daca rezultatele obtinute sunt partiale sau totale
– Sectiunea E – experienta profesionala; se incepe cu institutia la care ati lucrat cel mai recent sau chiar lucrati in prezent si se continua in ordine cronologica inversa
– Sectiunea F – activitati extra-profesionale
– Sectiunea G – premii si distinctii obtinute, rezultate la concursuri sau olimpiade; se vor trece in ordine cronologica inversa premiile si distinctiile obtinute. Suplimentar de aceste informatii cuprinse in sectiunile enumerate, dosarul de candidatura mai trebuie sa cuprinda scrisori de recomandare, doua eseuri si o lista cu maximum 15 universitati pentru care opteaza candidatul.
Mai pe scurt, dosarul de candidatura trebuie sa contina urmatoarele:
– o fotografie a candidatului (numai in dosarul original)
– o semnatura pe dosarul original la pagina 15
– doua eseuri
– doua scrisori de recomandare
– lista cu universitatile la care se candideaza
– dovezile de acceptare la studii (licenta, master, doctorat) pentru anul universitar 2006-2007, daca este cazul
– copii legalizate dupa diploma sau diplome si foaia/foile matricola/e (pentru studiile in curs, copie doar dupa foaia matricola), precum si documente de echivalare a studiilor efectuate in strainatate, daca este cazul
– copie dupa buletinul sau cartea de identitate
– copie dupa documentele care atesta rezultatele obtinute la testele standardizate
– copii dupa diplomele obtinute la concursuri sau olimpiade, daca este cazul
– numerotarea paginilor celor trei exemplare ale dosarului de candidatura.

Cele mai citite

Cutremur produs în zona seismică Vrancea, în această dimineață

Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade pe Richter s-a produs, vineri dimineaţa, la ora locală 2:05, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit...

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii Această vacanță (27 aprilie-7 mai) va cuprinde atât ziua de 1 mai, cât și...

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă