10.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialDe ce nu mai avem elevi medaliaţi la olimpiadele internaţionale

De ce nu mai avem elevi medaliaţi la olimpiadele internaţionale

În primele nouă luni ale acestui an, elevii români au obţinut doar 57 de distincţii la concursurile internaţionale. Scăderea este vizibilă, dacă facem comparaţie cu rezultatele obţinute în 2008 (127 distincţii) şi în 2009 (95 distincţii).

Anul acesta, la cele 12 olimpiade inter­na­ţi­onale care s-au desfăşurat (ur­mea­ză să mai aibă loc doar trei olimpiade – astronomie, astrofizică şi ştiinţe pentru ju­niori), România a obţinut 55 de medalii, dintre care 11 de aur, 25 de argint şi 19 de bronz, la care se mai adaugă două menţiuni. Faţă de anul trecut, este evidentă scăderea, având în vedere că în 2009 s-au obţinut 95 de distincţii. Comparativ cu anul 2008, bi­lanţul medaliilor loturilor naţi­o­nale ale României care au par­ticipat la concursurile şi olim­pia­dele internaţionale din 2010 este şi mai slab. Olimpicii interna­ţio­nali, chiar dacă sunt mai puţini, merită toate felicitările.

Chimia, fizica şi informatica, fără strălucirea aurului

La nici una dintre cele două com­petiţii internaţionale, la disci­plina chimie, olimpicii români nu au mai reuşit să obţină şi strălucitoarea medalie de aur. La a 44-a ediţie a olimpiadei Interna­ţi­onale de Chimie „D. Mendeleev”, lotul României a obţinut o medalie de argint şi cinci de bronz. Cele şase medalii au fost completate de alte patru. Este vorba de o medalie de argint şi trei de bronz pe care olimpicii români le-au adus în urma participării la a 42-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Chimie. Deşi eram obişnuiţi ca la disciplina informatică elevii români să aducă şi medalii de aur, participarea din acest an a fost ceva mai modestă. La Olimpiada de Informatică a Ţărilor din Europa Centrală şi de Est, care a aliniat la start doar opt ţări, inclusiv România, elevii români au obţinut trei medalii, dintre care două de argint şi una de bronz. Aproape aceeaşi performanţă (o medalie de argint şi trei de bronz) s-a înregistrat şi la Olimpiada Internaţională. Aurul a lipsit şi de la Olimpiada Internaţională de Fizică, la care lotul României a obţinut patru medalii (una de argint şi trei de bronz).

Matematica, punctul forte

Chiar dacă s-au înregistrat ceva scăderi şi la această disciplină, matematica pare să fie încă punctul forte al olimpicilor ro­mâni. Dovadă stau medaliile de aur obţinute la toate cele trei competiţii internaţionale la care au participat elevii noştri. La Olimpiada Internaţională de Matematică, unde vorbim de participarea a sute de elevi din zeci de ţări, lotul României a obţinut şase distincţii (două me­dalii de aur, una de argint, două de bronz şi o menţiune). La Bal­caniada de Matematică pentru se­niori, chiar dacă nu are an­ver­gura Olimpiadei Internaţionale de Matematică, palmaresul lotului României a fost foarte bun – şase medalii, dintre care două de aur şi patru de argint şi locul I pe naţiuni. Şi juniorii s-au descurcat bine, la Balcaniada de Matematică pentru Juniori, lotul României revenind acasă cu şase medalii (trei de aur şi trei de argint).

Alte rezultate obţinute de elevii români la olimpiadele inter­na­ţi­o­nale se prezintă astfel: • Olim­piada Internaţională de Geografie – trei medalii (două de aur şi una de bronz) • Olimpiada Inter­naţională de Filozofie – o medalie de bronz şi o menţiune • Olimpiada Internaţională de Biologie – o medalie de argint şi una de bronz • Olimpiada In­ternaţională Pluridisciplinară Tuymaada – 12 medalii, dintre care două de aur, cinci de argint şi cinci de bronz, la toate cele patru probe din structura competiţiei (informatică, matematică, fizică şi chimie).  

2008 şi 2009

La olimpiadele internaţionale care s-au desfăşurat în anul 2008, România a obţinut 127 de distincţii. Este vorba de 27 de medalii de aur şi premiul I, 44 de medalii de argint şi premiul II, 35 de medalii de bronz şi premiul III şi 21 de menţiuni. Bilanţul pentru 2009 a fost ceva mai slab, elevii români obţinând la olimpiadele şi concursurile şcolare internaţionale 95 de distincţii, anume 30 de medalii de aur şi premiul I, 35 de medalii de argint şi premiul II, 20 de medalii de bronz şi premiul III şi 10 menţiuni. Scăderea este evidentă, iar 2010 pare să fi adus criza şi la capitolul medalii.

Cele mai citite

Vopsirea auto profesională. Etapele procesului de vopsire pas cu pas

Vopsirea auto profesională este un proces complex și meticulos, care implică mai multe etape distincte pentru a obține un finisaj impecabil și durabil. În...

O rețea vietnameză de trafic de migranți, care cerea între 15.000 și 18.000 euro de migrant, a fost destructurată

O operațiune comună la care au participat autoritățile de aplicare a legii din Franța și Regatul Unit, cu sprijinul Europol, a dus la dezmembrarea...

Președintele clubului Rapid, Daniel Niculae, urmărit penal! Acuzațiile care i se aduc

Preşedintele clubului Rapid, Daniel Niculae, a fost pus sub acuzare de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, pentru că l-a plătit şi ajutat...
Ultima oră
Pe aceeași temă