9.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecial42 de medalii internationale pentru lotul Romaniei

42 de medalii internationale pentru lotul Romaniei

» La olimpiadele internationale desfasurate, lotul olimpic al Romaniei a obtinut 42 de medalii. Rezultatele din acest an sunt mai bune, in sensul ca la unele discipline elevii romani au reusit sa obtina mai multe medalii, unele foarte stralucitoare.

De la Balcaniada de Matematica pentru seniori, desfasurata in Serbia si la care au participat peste 115 competitori din 18 tari, romanii au revenit in tara cu sase medalii (patru de argint si doua de bronz). Argintul a fost obtinut de Madalina Persu (Liceul International de Informatica din Bucuresti), Radu Bumbacea (Colegiul National de Informatica "Tudor Vianu" din Bucuresti), Gabriel Padurariu (Colegiul National "Grigore Moisil" din Onesti) si Omer Cerrahoglu (Colegiul National "Vasile Lucaciu" din Baia Mare), bronzul fiind castigat de Florin-Andrei Deneanu (Liceul International de Informatica din Bucuresti) si Horia Mania (Colegiul National de Informatica "Tudor Vianu" din Bucuresti).

Olimpiada Internationala Pluridisciplinara Tuymaada, la care au participat 160 de concurenti din patru tari, a adus Romaniei 11 medalii, dintre care sapte de aur si patru de argint la toate cele patru probe ale  competitiei (chimie, informatica, matematica si fizica).
Pe discipline, rezultatele obtinute de lotul tarii noastre sunt urrmatoarele:  matematica (trei medalii de aur) – Radu Bumbacea (Colegiul National de Informatica "Tudor Vianu" din Bucuresti), Adrian stefan Ivanovici si Ioan Octav Dragoi (Liceul International de Informatica din Bucuresti)  informatica – Andrei Purice (Colegiul National "I.L. Caragiale" din Ploiesti) si Anton Teodor Pripoae (Liceul International de Informatica din Bucuresti), care au luat medalii de aur, si Andrei Poenaru (Colegiul National de Informatica "Tudor Vianu" din Bucuresti), care a luat medalie de argint  chimie (trei medalii) – Ioana Moga (Colegiul National "Emanoil Gojdu" din Oradea), o medalie de aur, respectiv Octav Caldararu (Colegiul National de Informatica "Tudor Vianu" din Bucuresti) si Alexandru Sava (Colegiul National "Vlaicu Voda" din Curtea de Arges), ambii medalii de argint  fizica (doua medalii) – Tudor Giurgica-Tiron (Colegiul National din Iasi), medalie de aur, si Daniel Ciocarlan (Colegiul National "Alexandru Vlahuta" din Ramnicu Sarat), medalie de argint.

Si Olimpiada Internationala de Chimie "D. Mendeleev", care s-a desfasurat in Turkmenistan si a aliniat la start 87 de elevi din 13 tari, a adus Romaniei patru medalii (una de aur, una de argint si doua de bronz). Medaliat cu aur, ca si la editia de anul trecut, a fost Vlad Alexandru Puscasu (Colegiul National "Vasile Lucaciu" din Baia Mare), argintul revenindu-i  Ioanei Moga (Colegiul National "Emanoil Gojdu" din Oradea). Cele doua medalii de bronz au fost adjudecate de  Maria Sanziana Muraru (Colegiul National de Informatica "Tudor Vianu" din Bucuresti), respectiv Laurentiu Mintici (Liceul Teoretic "Ovidius" din Constanta).

Balcaniada de Matematica pentru Juniori, care a avut loc in Bosnia-Hertegovina, a adus Romaniei sase medalii, dintre care doua de aur si patru de argint. La editia din acest an au participat 86 de elevi din 14 tari. Medaliile de aur au revenit elevilor Dan Danaila (Colegiul National "Vasile Alecsandri" din Galati) si Omer Cerrahoglu (Colegiul National "Vasile Lucaciu" din Baia Mare), ambii fiind laureati si la editia precedenta cu argint, respectiv aur. Cele patru medalii de argint au revenit elevilor Lucia stefana Anita (Colegiul National "C. Negruzzi" din Iasi), Monica Foszto (Colegiul National din Iasi), Petru Constantinescu (Colegiul National de Informatica "Tudor Vianu" din Bucuresti) si Florin Mihai Barbu (scoala "Nicolae Titulescu" din Caracal).

Palmaresul obtinut de lotul Romaniei la Olimpiada Internationala de Chimie care s-a desfasurat in Marea Britanie a fost cu atat mai important, avand in vedere ca tara noastra nu a mai obtinut medalie de aur din anul 2005. La editia din acest an au participat 260 de concurenti din 70 de tari, echipa Romaniei obtinand patru medalii (o medalie de aur, una de argint si doua de bronz). Medalia de aur a fost castigata de Vlad Alexandru Puscasu de la Colegiul National "Vasile Lucaciu" din Baia Mare, care a obtinut al patrulea punctaj din concurs si, implicit, locul patru in clasamentul general. Argintul a fost castigat de Constantin Giurgiu (Liceul Teoretic "Nicolae Balcescu" din Cluj-Napoca), iar bronzul i-a revenit lui Vlad Simon Luca (Colegiul National "Emil Racovita"), respectiv Tudor Balan (Colegiul National "Costache Negruzzi").

La Olimpiada Internationala de Fizica din Mexic, lotul Romaniei a reusit o performanta de exceptie (trei medalii de aur si doua de argint). Aurul a fost obtinut de Szerzo Péter (Liceul Teoretic "Székely Mikó" din Sfantu Gheorghe), Virgil Baran (Colegiul National "Sfantu Sava" din Bucuresti) si Marius Constantin (Liceul International din Informatica din Bucuresti), iar argintul de Ovidiu Alexandru Cotlet (scoala Crestina "Filadelfia" din Suceava) si Gabriel Petrica (Colegiul National "Mircea cel Batran" Constanta).

Rezultate remarcabile au reusit elevii romani si la Olimpiada Internationala de Matematica desfasurata in Germania, in total fiind obtinute sase medalii (doua de aur, doua de argint si doua de bronz). Aurul a fost obtinut de Madalina Elena Persu (Liceul International de Informatica din Bucuresti) si Omer Cerrahoglu (micul geniu de 14 ani, elev la Colegiul National "Vasile Lucaciu" din Baia Mare). Medaliile de argint au fost adjudecate de Andrei Deneanu si Francisc Bozgan (ambii elevi ai Liceului International de Informatica din Bucuresti), iar cele de bronz de Tudor Padurariu (Colegiul National "Grigore Moisil" din Onesti) si Marius Tiba (Liceul International de Informatica din Bucuresti).

» Aur, argint si bronz
La olimpiadele internationale desfasurate, din cele 42 de medalii obtinute, 16 au fost de aur, 18 de argint si 8 de bronz. La chimie, romanii au revenit cu aur dupa o absenta de patru ani, iar la fizica aurul a stralucit de trei ori. La matematica, Romania a ocupat locul trei in Europa, la fizica – locul trei in lume, juniorii clasandu-se pe prima pozitie la Balcaniada de Matematica. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă