8.1 C
București
duminică, 17 martie 2024
AcasăSocialVaccinarea, grija dascălilor

Vaccinarea, grija dascălilor

Un profesor are salariul mai mic decât un șofer de la consiliul local sau decât un polițist comunitar, iar acest lucru nu este normal, susține președintele FSLI, Simion Hăncescu.

RL: Cele mai multe cadre didactice nu și-au arătat disponibilitatea pentru a se vaccina. Care ar fi explicația? S-ar putea îmbunătăți această situație?

Simion Hăncescu: Explicația este foarte simplă. Vedeți că lucrurile sunt extrem de neclare la nivelul specialiștilor. Sunt doctori care afirmă că vaccinarea nu este în regulă. Vedeți acuma că sunt informații din anumite țări că încep să moară oamenii și se pare că o cauză ar fi și această vaccinare. Guvernul a spus că nu este obligatorie vaccinarea. Faptul că nu s-a testat este un alt aspect. Orice vaccin se spune că trebuie testat cel puțin doi ani de zile și acest vaccin a apărut relativ recent și oamenilor le este teamă, pentru că nimic nu este elocvent referitor la acest vaccin. De asta este această lume împărțită. Și vedeți că același procent este în rândul cadrelor medicale. Și eu  cred că, dacă lucrurile ar fi în regulă, ar trebui să vedem 100% vaccinare în sistemul medical. Aici procentul este asemenea celui din învățământ. Jumătate dorește vaccinarea, jumătatea cealaltă, nu. Așa că nu pot fi condamnați profesorii. Dar fiecare riscă, dacă vor începe cursurile. Dar evident, probabil că o să apară o altă divergență: unii vin la școală vaccinați, ceilalți o să vină la școală nevaccinați și nu știm exact ce se va întâmpla. Cred că o să spună cei care se vaccinează că le este teamă de cei care nu se vaccinează. În  ceea ce privește elevii, ei sunt asimptomatici și nu ar trebui să se vaccineze. Dar elevii pot lua, de exemplu, unii de la alții și să ducă mai departe acasă și riscurile sunt și pentru elevi și pentru părinții lor și pentru bunici. Dar riscul este și pentru personalul din sistemul educațional. De asta este situația asta incertă și oricum, așa stând lucrurile, chiar să dorească 100%, 340.000 în sistem, este limpede că nu au cum să asigure atâtea vaccinuri.

Ați avut o discuție cu ministrul Educației, având în vedere această situație?

Domnul ministru are cele mai bune intenții și a spus-o chiar în momentul în care a fost învestit în Parlamnent. Ne amintim că o condiție pe care a pus-o a fost aceea de a primi Educția anul viitor un buget mai mare decât în 2020. A identificat niște sume pentru a recupera orele pierdute, acele ore remediale și chiar s-a lansat suma de o sută de lei/ oră cu care să fie plătiți cei care vor face ore remediale. Recunoaște iarăși că este o  problemă cu salariile, dar acea decizie este în altă parte, la nivel de Guvern și Ministerul de Finanțe. Aici trebuie lucrurile tranșate și lămurite  pentru că așa cum vă spuneam la începutul interviului, atunci când s-a făcut Legea salarizării s-a spus: prioritară este sănătatea, mărind la început salariile medicilor și ulterior vom mări și pentru profesori să ajungă mai repede la maxim decât 2022, și repet maximum în învățământ este mult, mult mai mic decât maximum pe care îl ating alți bugetari.

Partea a treia a interviului cu președintele FSLI va fi publicată în ediția de weekend a cotidianului național “România liberă” de săptămâna aceasta.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă