9.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSocialTrenuri de noapte, din 2 mai, pentru românii dornici să lucreze în...

Trenuri de noapte, din 2 mai, pentru românii dornici să lucreze în centrele de îngrijire din Austria

Măsura este menită a compensa deficitul de personal apărut ca urmare a suspendării zborurilor între statele europene, pe durata pendemiei de coronavirus.

Acțiunea este în strictă conformitate cu recomandările Comisiei Europeană, cea care a emis orientări practice pentru statele membre, în dorința de a se asigura că lucrătorii din domenii cheie pot trece frontierele pentru a lucra în ciuda noilor restricții.

Sistemul de asistență din centrele de îngrijire este practic dependent de forța de muncă importată cu precădere din estul Europei, autoritățile austriece încercând în prealabil, fără succes, să facă față cererii de personal prin deschiderea granițelor către lucrătorii care circulă pe distanțe scurte, din țări precum Slovacia, Cehia, Ungaria și Slovenia.

Cum cei mai mulți angajați ai centrelor și agențiilor de îngrijire sunt români, autoritățile austriece au fost obligate de situație să găsească soluții pentru a asigura tranzitul prin Ungaria al celor ce au răspuns ofertelor de muncă, varianta cea mai eficientă de transport, în condițiile suspendării zborurilor către și dinspre România, fiind aceea a unui tren de noapte care, începând cu 2 mai, va transporta în condiții de deplină siguranță, raportat la măsurile de prevenire a extinderii focarelor de coronavirus, un număr de muncitori chiar mai mare decât cel care ar fi putut fi asugurat prin negocierea unor zboruri charter între România și Austria.

 „Mă bucur că, în ciuda restricțiilor de la frontieră, am reușit să implementăm o soluție viabilă pentru deschiderea unui coridoar de circulație către Austria, destinat lucrătorilor din România”, a declarat ministrul austriac pentru relația cu Europa, Caroline Edtstadler, într-o declarație, adăugând faptul că, în prezent, în Austria, aproximativ 33.000 de persoane depind de sistemul de îngrijire și monitorizare continuă.

Conexiunea directă între Austria și România se va realiza, din data de 2 mai, prin intermediul unui tren săptămânal care va avea ca punct de plecare Timișoara în România, în funcție de solicitările privind locurile de muncă, venite din interiorul sistemului național de îngrijire, existând posibilitatea creșterii numărului de curse până la trei, în aceeași săptămână.

Lucrătorii urmează să fie cazați în regim hotelier, pe cheltuiala Camerei Regionale pentru Comerț, urmând ca după o carantină de 14 zile să își poată începe activitatea.

Medicii și asistentele medicale din România, la mare căutare în spitalele din Austria

Inițiativa autorităților austriece privind facilitarea transportului lucrătorilor români interesați de slujbele din centrele de îngrijire nu este fără precedent.

La finele lunii martie, câteva zboruri charter au adus în Austria peste 200 de persoane cu atestate în domeniul medical, din România și Bulgaria, în încercarea de a se asigura o rezervă de cadre de specialitate în spitalele solicitate după declanșarea pandemiei de coronavirus. Zborurile au avut ca destinație regiunea Austriei de Jos, și ca puncte de plecare capitala bulgară Sofia și orașul românesc Timișoara.

Oficialitățile din domeniul afaceri sociale regionale, prin vocea Christianei Teschl-Hofmeister, avertizau la acea vreme că operațiunea are toate șansele să nu rămână unică, Austria fiind dispusă să repete procedurile ori de câte ori  nevoile din sistemul medical național ar fi impus acest lucru.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă