8.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSocialTocmeală pentru burse

Tocmeală pentru burse

Președintele Consiliului Național al Rectorilor (CNR), rectorul Universității “Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Daniel David, critică strategia Executivului.

“În România, sunt universitări care au bani mai mulți și altele care au bani mai puțini. Vă spun situația de la noi (no. red. – de la UBB): noi am alocat un buget, în pandemie, pentru a satisface toate cererile de burse sociale. Înainte, acest lucru nu era posibil. Nu s-a mai investit însă de ani bun într-un centru didactic. Statul nu ne întreabă dacă avem nevoie de o clădire nouă, de un sediu didactic. Noi o să încercăm să contribuim, dar nu cred că este o strategie bună a statului român. Când statul decide să acorde unele majorări, trebuie să se asigure că deține resursele necesare”, a declarat Daniel David, pentru cotidianul național “România liberă”.

 

Majoritatea, fără bani

Președintele CNR ne-a mai explicat că majoritatea universităților de stat din România nu are bani pentru a finanța bursele sociale.

“Cele mai multe universități nu au fonduri suficiente și au nevoie de investiții în alte proiecte. Va fi dificil și pentru universitățile mari. Dar, ca să închei, din nou, nu cred că este o direcție bună aleasă de statul român”, ne-a mai declarat profesorul Daniel David.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că va încerca să convingă universităţile să contribuie la bugetul de burse, astfel încât să nu scadă numărul beneficiarilor acestora, în contextul în care cuantumul bursei urmează să crească.

“Un subiect principal este acela al burselor studenţilor, care în proiectul de buget nu scad, dar, atunci când creşte cuantumul minim al bursei sociale de la 580 lei la 700 lei, sigur s-ar micşora numărul de burse. Dacă bugetul de burse nu scade, totuşi, prin creşterea cuantumului scade numărul de beneficiari de bursă. Unul din obiectivele discuţiei de mâine este acela de a convinge universităţile româneşti să contribuie cu ceea ce au rezerve, tocmai pentru bursele studenţeşti, să completeze aceste bugete în aşa fel încât să nu scadă numărul studenţilor beneficiari de burse, cel puţin de burse sociale”, a afirmat ministrul Educaţiei, la Realitatea Plus.

Ministrul Educației a mai declarat că “niciun student nu trebuie privat de această bursă, dacă i s-a atribuit în acest an universitar”.

Preşedintele Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România, Horia Oniţă, declara că principala asigurare pe care ministrul Educaţiei trebuie să le-o dea studenţilor este că “în contextul creşterii cuantumului burselor pentru 2021, indiferent de modul în care ele se vor finanţa, niciun student care actualmente primeşte nu va fi privat de această bursă începând cu semestrul al doilea”.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Coaliția ar fi decis să meargă cu candidați separați pentru Primăria Capitalei

Coaliţia PSD - PNL a decis să meargă cu candidaturi separate la funcţia de primar general al Capitalei, respectiv Gabriela Firea (PSD) şi Sebastian...

Coaliția ar fi decis să meargă cu candidați separați pentru Primăria Capitalei

Coaliţia PSD - PNL a decis să meargă cu candidaturi separate la funcţia de primar general al Capitalei, respectiv Gabriela Firea (PSD) şi Sebastian...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești a luat titlul de vicecampioană mondială la Campionatul Mondial de Robotică de...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești s-a încununat de succes, prin obținerea titlului de vicecampioni mondiali din cadrul...
Ultima oră
Pe aceeași temă