17.8 C
București
luni, 23 mai 2022
AcasăSocialSocietateSe fac discriminări la atribuirea de locuințe sociale

Se fac discriminări la atribuirea de locuințe sociale

Se fac discriminări la atribuirea de locuințe sociale, avertizează un studiu elaborat de Centrul de Resurse Juridice. Studiul este intitulat “Identificarea criteriilor discriminatorii în acordarea locuințelor sociale”.

Documentul examinează situația la nivel național cu privire la stabilirea punctajelor și a criteriilor pentru acordarea de locuințe sociale. Este vorba de locuințe care se atribuie prin hotărâri de Consiliu Local.

Aceste instituții „discriminează categoriile de persoane eligibile pentru locuință socială, deseori stabilind criterii suplimentare care au acest rezultat sau efect. Un exemplu des întâlnit este premierea persoanelor cu venituri mai mari și studii superioare în defavoarea celor cu venituri mici sau fără venituri sau cu nivel scăzut de educație formală”.

Multe dintre cazurile analizate includ „cazul de excelență”. Prin acesta primesc puncte persoane care „contribuie la creșterea prestigiului orașului” (prin diverse performanțe, definite sau nu).

Discriminatorii sunt și criteriile care acordă puncte suplimentare pentru solicitanții care sunt funcționarii publici, angajați în instituții ori specialiști/ experți în diferite domenii. Primesc puncte și persoane care dovedesc „interesul copiilor lor pentru școală”.

Un alt criteriu invocat în multe dintre hotărârile analizate este obligația solicitantului de a nu avea debite restante la bugetul local și la furnizorii de utilități publice. 

Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă