3 C
București
sâmbătă, 7 decembrie 2024
AcasăSocialSocietateCuriozități despre pisici: află lucruri pe care nu le știai despre felinele...

Curiozități despre pisici: află lucruri pe care nu le știai despre felinele domestice

De milenii, pisicile captivează inimile oamenilor cu comportamentul lor misterios și încântător deopotrivă. Mulți ne trăim viața alături de acești prieteni enigmatici, dar puțini știm că, dincolo de echilibrul grațios și de excentricitățile jucăușe, pisicile ascund o mulțime de curiozități. Descoperă mai jos 9 lucruri mai puțin cunoscute despre felinele domestice.

Care este cea mai mare pisică din lume?

Cea mai înaltă pisică din lume în viață este Fenrir, un exemplar din rasa Savannah, care măsoară 47,83 de centimetri, potrivit Guinness World Records. Cea mai lungă pisică domestică este Barivel, un exemplar din rasa Maine Coon, care, la momentul introducerii sale în Cartea Recordurilor, măsura 120 de centimetri. De altfel, Maine Coon se numără printre cele mai mari rase de pisici, alături de Siberiene, Ragdoll și British shorthair. Masculii aparținând acestor rase pot ajunge la o greutate medie de 9 kilograme. Acești uriași sunt în general recunoscuți pentru blana lungă și caracterul afectuos. Vezi aici toate rasele de pisici, dacă ești interesat de una anume.

Pisicile sunt maeștrii somnului

Pisicile își petrec între 12 și 16 ore zilnic dormind. Echivalentul a 70% dintr-o zi. Senioarele și pisoii pot chiar să doarmă până la 20 de ore zilnic. Această preferință pentru somn poate fi atribuită originii lor de vânători solitari, care își conservau energia pentru urmărirea prăzii. Pe de altă parte, pisica poate trece de la starea de somn la cea de veghe aproape instantaneu. Și, chiar și în somn, pot detecta majoritatea sunetelor și mirosurilor din jurul lor. Aceasta este explicația pentru care, deși ți se pare adormită, pisica va veni în fugă dacă va simți miros de ceva bun. Pisicile pot intra și în perioade de somn profund (REM), când îi va fi dificil să se trezească rapid. În această situație, dacă este trezită brusc, s-ar putea să fie speriată, confuză sau să te atace.

Torsul pisicii are proprietăți terapeutice

Dincolo de caracterul calmant și drăguț, torsul pisicii poseda proprietăți terapeutice. Se știe că frecvența torsului unei pisici se situează la 25 – 150 de hertzi și are efecte terapeutice nu numai asupra felinei, ci și asupra companionilor săi umani. Torsul stimulează producția de endorfine, substanțe chimice secretate de creier pentru a ameliora durerea, a promova relaxarea și a ajuta chiar și la vindecarea oaselor și țesuturilor. 

Convertirea vârstei pisicii în ani umani, o chestiune mai complicată

Acest lucru nu este atât de simplu pe cât ar părea. Contrar unor preconcepții, vârsta unei pisici nu crește liniar cu fiecare an care trece. Primii doi ani din viața unei pisici echivalează cu aproximativ 24 de ani umani, fiecare an următor fiind echivalent cu aproximativ patru ani umani. Aceasta înseamnă că o pisică de zece ani ar avea aproximativ 56 de ani umani.

Mieunatul pisicii este o formă de comunicare cu omul

Pisicile miaună, în general, pentru a comunica cu oamenii, deși sunetele pe care le scot pot servi unui scop mai larg. În interacțiunile între ele, pisicile se bazează mai mult pe limbajul corpului, simțul tactil și pe marcarea olfactivă a teritoriului. Dar mieunatul este un comportament învățat, dezvoltat în primul rând ca o modalitate de a comunica cu tovarășii umani. Diferitele mieunături pot indica diverse nevoi, de la foame și nevoia de atenție la salut și îngrijorare.

Pisica își folosește limba pentru a se scărpina

Cunoscute ca animale discrete, de exemplu, prin comparație cu câinii, pisicile își pot folosi limba pentru a se scărpina, iar ghearele le folosesc doar pentru zonele mai puțin accesibile acesteia. Un lucru care este de multe ori în detrimentul animalului, pentru că proprietarii pot observa prea târziu că pisica se confruntă cu anumite probleme de sănătate. De ce se scarpina pisica? Motivele sunt diverse, de la paraziți externi la infecții fungice, dermatită atopică, alergii la hrană și chiar depresie. Din acest motiv este indicată o vizită la medicul veterinar dacă remarci răni și lipsa părului pe piele. 

Ascuțitul ghearelor este parte integrantă a naturii de prădător a pisicii

Înclinația pisicilor pentru zgâriat și ascuțitul ghearelor nu are numai rol distructiv, ci este parte integrantă a naturii lor de prădător. Zgâriatul ajută pisicile să scape de teaca exterioară a ghearelor, menținându-le ascuțimea. În plus, își marchează teritoriul prin glandele olfactive situate în labe. Dacă le pui la dispoziție grifoare adecvate, poți redirecționa acest comportament și îți poți salva mobilierul de la distrugere.

Pisicile aterizează în picioare

Pisicile sunt renumite pentru capacitatea lor neobișnuită de a ateriza în picioare, un fenomen cunoscut sub numele de „reflexul de îndreptare”. Această abilitate remarcabilă este atribuită coloanei vertebrale flexibile, urechii interne specializate și simțului acut al echilibrului. Pe măsură ce o felină cade, își răsucește instinctiv corpul în aer, acest fapt permițându-i să aterizeze pe labe și să reducă impactul căderii. Cu toate acestea, pisicile riscă fracturi grave dacă vor cădea de la înălțimi medii sau mici.

Există cafenele și cântece pentru pisici

Satisfacerea nevoilor și particularităților unice ale pisicilor noastre a dus la lansarea unor produse și servicii care le sunt dedicate. Cafenelele și barurile pentru pisici au apărut în întreaga lume, oferind clienților șansa de a savura o băutură în timp ce interacționează cu felinele rezidente. În plus, studiile au arătat că muzica special compusă pentru pisici poate avea un efect calmant și pozitiv asupra comportamentului lor, reducând potențial stresul și anxietatea.

Lumea pisicilor este captivantă, marcată de comportamente ce stârnesc curiozitatea, iar, pe măsură ce le explorăm teritoriul, putem să dobândim o apreciere mai profundă pentru creaturile complexe și fascinante cu care ne împărțim viețile.

Sursa foto: Freepik

Cele mai citite

Vinicius Jr. revine pentru Real Madrid în Liga Campionilor. O veste crucială pentru „galactici”

După o absență cauzată de o accidentare la coapsă, Vinicius Jr., atacantul lui Real Madrid, este pregătit să revină pe teren mai devreme decât...

Vinicius Jr. revine pentru Real Madrid în Liga Campionilor. O veste crucială pentru „galactici”

După o absență cauzată de o accidentare la coapsă, Vinicius Jr., atacantul lui Real Madrid, este pregătit să revină pe teren mai devreme decât...

Economia României, în creștere moderată în primele nouă luni ale anului 2024

Institutul Național de Statistică (INS) a anunțat vineri că economia României a înregistrat o creștere de 1,1% în trimestrul al treilea al acestui an,...
Ultima oră
Pe aceeași temă