18.6 C
Bucharest
Monday, 2 October 2023
HomeSocialSindicaliștii din Poliție, rezerviștii militari și personalul contractual au ieșit astăzi în...

Sindicaliștii din Poliție, rezerviștii militari și personalul contractual au ieșit astăzi în stradă

Sute de poliţişti din Ministerul Afacerilor Interne (MAI), poliţişti de penitenciare, rezervişti militari şi personal contractual din Sistemul de Apărare, Ordine Publică şi Securitate Naţională (SAOPSN) au plecat, vineri, în marş, către mai multe ministere de linie pentru a protesta faţă de problemele existente în sistemul de apărare publică şi siguranţă naţională.

Protestatarii afişează pancarte pe care apar sloganuri ca: „Suntem sclavii incompetenţei voastre!”, „Noi M.A.I. contăm?”, „Legea salarizării nu M.A.I. este unitară”, „Armata nu apără un partid. Apără o ţară!” sau „Nu-i dispreţuiţi pe cei care vă apără”.

Acţiunea este programată să aibă loc până în jurul orei 16:00 şi va cuprinde opriri pe traseul: Piaţa Romană (obiectiv – Ministerul Muncii, cu staţionare şi în fata Ministerului Afacerilor Interne) – Universitate – Piaţa Unirii (obiective – Ministerul Finanţelor şi Ministerul Justiţiei) şi retur.

Solicitările demonstranţilor vizează, în primul rând, aplicarea imediată a Legii Salarizării 153/2017, în integralitatea sa şi în forma promulgată, la toate structurile din Sistemul de Apărare, Ordine Publică şi Securitate Naţională (SAOPSN), dar şi pentru toate categoriile socio-profesionale civile.

De asemenea, se doreşte aplicarea imediată, în integralitatea sa, aşa cum a fost promulgată, a Legii Pensiilor Militare de Stat nr.223/2015, excluderea rezerviştilor atât din PNRR, cât şi din Proiectul Legii Pensiilor de Serviciu, pentru a da posibilitatea măririi pensiilor civile în cadrul procentului de 9,4% din PIB.

În plus, o altă solicitare se referă la aplicarea Legii 127/2019 tuturor pensionarilor civili, precum şi la acordarea la salarii şi la pensii a sporului de MApN, MAI, SRI etc., tuturor civililor din structurile SAOPSN care au aceleaşi obligaţii, riscuri şi privaţiuni ca şi cadrele militare/de poliţie.

Sindicaliştii cer respectarea statutelor militarilor, politiştilor, ceferiştilor şi ale altor categorii socio-profesionale, cu toate prevederile privind drepturile specifice câştigate, renunţarea la lichidarea industriei de Apărare, prin vânzarea, la licitaţie, a acţiunilor, dar şi redeschiderea fabricilor de pulberi şi de muniţii, precum şi renunţarea la preconizata tripla impozitare a pensiilor. 

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Cătălin Mihai
Cătălin Mihai
Cătălin Mihai a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București și lucrează în presa centrală din anul 2014. În paralel cu activitatea jurnalistică, a activat ca redactor în cadrul Editurii Universității din București. A lucrat pentru România Liberă ca editor online și jurnalist sportiv între anii 2019-2021, iar din martie 2023 s-a alăturat din nou echipei.
Cele mai citite

Cinci răniți după ce trei mașini s-au ciocnit la Suceava

Au intervenit pompierii militari, cu o autospeciala cu accesorii pentru descarcerare si o ambulanta SMURD, cu sprijinul a doua echipaje SAJ.Cinci persoane, constiente...

Salariul minim brut se majorează de azi la 3.300 de lei

Salariul de bază minim brut crește la 3.300 lei lunar, începând cu 1 octombrie 2023, faţă de nivelul actual de 3.000 de lei. De...

Prețul petrolului scade rapid! De ce este provocat acest fenomen

Cotația țițeiului european BRENT a scăzut de la peste 97 de dolari la sub 93, însă mișcarea este una speculativă.Specialiștii spun că fenomenul...
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies