Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Ministrul Ciucă, în perioada în care era șef al SMAp (Foto: Facebook)

Se mărește diurna militarilor trimiși la război

Diurnele cuvenite personalului militar și civil care participă la misiuni în zonele de război internaționale vor fi majorate, a decis Executivul în ultima ședință de Guvern.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

23.01.2020 - 10:35

La propunerea ministrului Apărării, Executivul a aprobat majorarea diurnelor pentru militarii și civilii trimiși de statul român în misiuni internaționale.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării Naționale (MApN), Cabinetul Orban “a adoptat în ședința de guvern de luni, 20 ianuarie, Hotărârea de Guvern care stabilește creșterea cuantumului diurnelor pentru personalul militar şi civil participant la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român, ca urmare a asumării acestei măsuri de premierul României, Ludovic Orban, și de ministrul apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, la începutul mandatului”.

Trebuie menționat că, spre deosebire de alți miniștri ai Apărării, actualul ministru, Nicolae Ciucă, este general în rezervă, a deținut funcția de șef al Statului Major al Apărării (cea mai înaltă funcție militară din România) și a participat, ca ofițer activ, la misiuni în teatrele de război internaționale.

Decizia Cabinetului Orban de a mări diurnele “va asigura un tratament echitabil în acordarea drepturilor reglementate în proiect pentru toate categoriile de personal din cadrul sistemului național de apărare, ordine publică și securitate națională, care participă la aceleași tipuri de misiuni și operații sau la unele similare, în afara teritoriului statului român”, precizează MApN.

De majorarea diurnelor pe timpul misiunilor în zone de risc vor beneficia toți militarii români, indiferent de instituția din care provin (MApN, MAI, SRI, SIE, STS sau SPP) precum și polițiștii și angajații Administrației Penitenciarelor.

“Aplicarea actului normativ nu necesită alocarea unor sume suplimentare, fondurile încadrându-se în limitele aprobate anual prin bugetele instituţiilor din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională”, menționează Nota de fundamentare care a stat la baza noii Hotărâri de Guvern.

Potrivit acestei HG, personalul trimis de statul român la misiunile şi operaţiile de apărare colectivă, de răspuns la crize și misiuni de pace, va beneficia de diurnă în valută în următoarele cuantumuri: ofițerii – 140 de euro/zi/persoană; maiștrii militari, subofițerii, agenții de poliție și agenții de poliție penitenciară – 130 de euro/zi/persoană; alte categorii de personal – 120 de euro/zi/persoană.

Pe de altă parte, personalul participant la misiunile şi operaţiile prevăzute la articolul 2 alin. (1) lit. d) din Legea nr. 121/2011 (misiuni cu caracter umanitar), va beneficia de diurnă în valută în următoarele cuantumuri: ofițerii – 70 de euro/zi/persoană; maiștrii militari, subofițerii, agenții de poliție și agenții de poliție penitenciară – 65 de euro/zi/persoană, alte categorii de personal – 60 de euro/zi/persoană.

Anterior adoptării acestei Hotărâri de Guvern, cuantumurile diurnei în valută de care beneficia personalul român erau mai mici și aveau o serie de anomalii.  “Astfel, în Afganistan, potrivit Hotărârii de Guvern nr. 518/1995, diurna de categoria I pentru personalul român este în sumă de 120 USD/zi, în timp ce un soldat primește, în prezent, 35 EUR/zi, iar un ofițer 45 EUR/zi, cu posibilitatea majorării acesteia cu 100%, conform Hotărârii Guvernului nr. 1086/2004”, precizează Ministerul Apărării Naționale.

 

“De ce continuăm să facem discriminări?”

Adoptarea Hotărârii de Guvern privind majorarea diurnelor “a ținut cont și de faptul că, în ultima perioadă, contextul de securitate din teatrele de operații în care desfășoară misiuni personalul român s-a modificat semnificativ, riscurile la care sunt supuși aceștia crescând”, subliniază MApN.

Noua decizie a Guvernului vine, desigur, în avantajul militarilor trimiși în zone de război, dar a generat și comentarii critice. Unul dintre acestea, postat pe un grup de discuții al angajaților și foștilor angajați din Armată și din Ministerul de Interne, este următorul: “În toate armatele lumii diurnele sunt egale de la soldat la general. De ce continuăm să facem discriminări între corpurile de cadre? De ce nu putem să fim, toți, camarazi?”

Comentarii

loading...