Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Se dorește privatizarea învățământului superior

Se pun presiuni, la nivel international, pentru privatizarea întreg sistemului de învățământ superior din Europa, atrag atenția liderii sindicali.

Share

Laurențiu Mușoiu 0 comentarii

18.02.2020 - 13:06

Pentru România, acest lucru ar însemna o reducere a numărului de studenți care să opteze pentru o universitate din țara noastră.

Liderii federațiilor sindicale din Educație s-au întâlnit, săptămâna trecută, la Bruxelles, pentru a discuta principalele probleme care vizează învățământul european.

Prezent la întrunirea din Belgia, președintele Federației Naționale Sindicale (FNS) “Alma Mater”, Anton Hadăr, a explicat, pentru “România liberă”, care au fost principalele teme dezbătute.

“Principala problemă, la nivel European, este că se dorește privatizarea învățământului superior. Este o temă care a fost lansată în urmă cu câțiva ani, iar, acum, se fac, din nou, presiuni în acest sens de către organisme internaționale”, ne-a declarat Anton Hadăr.

Acesta susține că sistemul superior din România, ca în multe alte țări de pe bătrânul continent, nu este pregătit pentru o astfel de transformare.

“Absolvenții de liceu din România, dacă vor fi obligați să-și plătească studiile, vor opta, cel mai probabil, pentru o universitate din afară. Nu cred că, în România, se poate, în acest moment, ca toți tinerii să își plătească taxele de studiu. Și lideri sindicali din țări puternice, precum Anglia, sunt de părere că nu este o idee bună privatizarea învățământului superior din Europa. Acestea, cu toate că au universități private extrem de performante”, ne-a mai explicat Hadăr.

Președintele FNS “Alma Mater” spune că, la nivel european, s-a atras atenția și asupra scăderii puterii mișcării sindicale.

“O altă problemă discutată (n.r. – la întâlnirea liderilor sindicali din Educație, de la Bruxelles) a fost scăderea puterii mișcării sindicale. În ultimii ani s-a constatat o puternică diminuare a mișcării sindicale, în țări cu tradiție, precum Norvegia, Suedia, Finlanda și, mai ales, în Danemarca”, ne-a mai precizat Anton Hadăr.

Acesta susține că România este încă una dintre țările cu o mișcare sindicală puternică.

“România are cea mai mare organizație sindicală din sistemul de învățământ superior, din Europa, Federația Națională Alma Mater”, ne-a mai spus Hadăr.

 

Cifrele învățământului superior

Potrivit Ministerului Educației și Cercetării (MEC), în prezent, România are 47 de universități de stat civile, 6 universități de stat militare și 34 de universități private.

La nivel național, sunt înmatriculați, în anul universitar 2019 – 2020, la nivel licență, master și doctorat, în instituții de învățământ superior de stat și particulare acreditate, 536.283 de studenți, conform datelor MEC.

La nivelul Capitalei, sunt 24 de instituții de învățământ superior de stat și private, în anul universitar în curs, fiind înmatriculați, la nivel licență, 117.413 de studenți, conform datelor Institutului Național de Statistică (INS).

Comentarii

loading...