23.9 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSocialSănătatea, în colaps: proteste masive şi grevă generală

Sănătatea, în colaps: proteste masive şi grevă generală

Pe 7 mai va fi declanşată o grevă de avertisment, iar în data de 11 mai este programată o grevă generală, pe fondul nemulţumirilor legate de scăderea veniturilor cadrelor medicale, în urma aplicării discriminatorii a Legii salarizării unitare.  

După ce în ultima perioadă, zilnic, au avut loc proteste ale angajaţilor din spitale în Capitală şi în alte oraşe din ţară, ca urmare a diminuării sporurilor din sistemul sanitar, cel mai mare sindicat din Sănătate a decis calendarul protestelor, în urma eşuării negocierilor cu autorităţile. În acest context, Federaţia Sanitas face apel către toţi politicienii din România să vină cu soluţii pentru a stopa “degringolada” din sistemul de sănătate. Principalele revendicări vizează: modificarea legii salarizării, în sensul eliminării plafonului de 30% pe ordonator principal de credite, care limitează acordarea sporurilor din noul Regulament; creşteri salariale pentru tot personalul din sănătate şi asistenţă socială; negocierea şi semnarea contractelor colective de muncă la nivelul celor două sectoare de activitate.

“Principala sursă a inechi-tăţilor în sănătate şi asistenţă socială este Legea salarizării, iar vinovaţi sunt cei care au construit-o şi au votat-o, cu toate limitările şi omisiunile ei. De aceea, facem apel la toţi politicienii – fie aflaţi la putere, fie în opoziţie: Veniţi cu soluţii pentru a stopa degringolada din sistem; nu cu acuze, nu cu manipulări! Nu transformaţi sistemul de sănătate şi asistenţă socială în câmp de confruntare a orgoliilor politice”, spun reprezentanţii Sanitas. De asemenea, liderii federaţiei susţin că “politicul” nu este dispus să accepte mitingul şi greva anunţate de Sanitas şi le cere membrilor săi să nu-l lase să afecteze programul de proteste.

10.000 de oameni în stradă

Joi, pe 26 aprilie, în Capitală va fi organizat un miting la care sunt aşteptaţi peste 10.000 de oameni, din cauza “haosului din sănătate”, după cum a anunţat Leonard Bărăscu, preşedintele Sanitas, care a exemplificat că în urma aplicării legii salarizării unitare unora dintre angajaţi le-au scăzut salariile cu sume cuprinse între 500 şi 1.100 de lei. La rândul său, Iulian Pope, prim-vicepreşedinte Sanitas, a făcut apel la ministrul Muncii să corecteze greşelile din Legea salarizării unitare: „Unii dintre manageri aleg să spună că sindicatul este de vină, cum alege şi ministerul. Regulamentul de sporuri este decent, problema este că nu îl putem aplica, acea constrângere în 30% ne împiedică astăzi să acordăm colegilor noştri din toate spitalele sporuri echitabile”, a adăugat liderul sindical.

Verdictul autorităţilor: Legea salarizării nu se modifică!

Între timp, premierul Viorica Dăncilă le-a cerut miniştrilor Sănătăţii, Muncii şi Finanţelor să găsească soluţii pentru problemele salariale din domeniul sănătăţii. Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a explicat că scăderile salariale au afectat aproximativ 10% din totalul personalului medical, iar în cazul celorlalţi angajaţi vorbim despre “majorări semnificative”. “Este o situaţie regretabilă, e inadmisibil să pierzi la salariu, dar asta se poate remedia. Bugetul ăsta este. Le-am spus asta şi managerilor, totul depinde de buna lor gestionare, astfel încât să reuşească să suplimenteze sporurile din bugetele proprii”, a explicat Pintea, care i-a ameninţat pe directorii de spitale care nu îşi fac treaba cu ieşirea din sistem.

La rândul său, ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu, a  menţionat că, din cauza constrângerilor financiare, sistemul va putea să-se echilibreze abia peste 4 ani, când Legea salarizării se va aplica efectiv: „Ne-am asumat această lege despre care am spus că încă nu este una perfectă fiindcă abia în 2022 se va aplica efectiv, când toţi vor fi salarizaţi conform grilelor prevăzute în anexe, că este nevoie de o perioadă de echilibrare a sistemului, care, din cauza constrângerilor financiare, va putea să se echilibreze abia peste patru ani. Dar… nu trebuie să uităm că sunt creşteri semnificative, anuale, pentru întreg sistemul bugetar, aşa cum au fost şi în 2017. Dacă ar fi fost o lege simplă, ar fi făcut-o alţii până acum, însă cei care au avut curiozitatea să privească atent deficienţele sistemului nu şi-au asumat nicio modificare, realizând că vor exista nemulţumiri, pentru că este imposibil să nu afectezi măcar 3% din salariaţi. Ca să concluzionez, regulamentul de sporuri trebuie revizuit, Legea salarizării nu se modifică!”. 

„Aceste chestiuni trebuie rezolvate de către Guvern, nu pot fi aruncate în curtea nimănui. Legislația este aşa cum este și apare instabilitate, neclaritate şi toate acestea duc la mişcări sociale care nu îmbunătățesc absolut deloc climatul social.“(Klaus Iohannis, preşedintele României)

„Cerem creştere salarială pentru toţi colegii noştri din sistemul de sănătate. Păcat de lege, că am ajuns astăzi să spunem că mai bine nu eram de acord cu această creştere salarială. Este extrem de complexă şi este un haos total.“(Leonard Bărăscu, preşedintele Sindicatului Sanitas)

Sindicaliştii susţin că sunt scăderi salariale cuprinse între 500 şi 1.100 de lei.

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Regele Charles, un an de la încoronare. Aniversare fără fast

Pe data de 6 mai se împlinește un an de la încornarea regelui Charles. Însă nu va fi o zi cu fast pentru Regele...

Maia Sandu merge în vizită în Norvegia

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a început o vizită de stat, de două zile, în Norvegia, anunță, luni, presa de la Chișinău. Șefa statului este...

Armata israeliană a început evacuarea civililor din Rafah, înaintea unei posibile ofensive

Armata israeliană a început evacuarea civililor din orașul Rafah, aflat în sudul Fâșiei Gaza, aparent în cadrul pregătirilor pentru o operațiune militară în această...
Ultima oră
Pe aceeași temă