16 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăSocialSan Marino a legalizat avortul prin referendum

San Marino a legalizat avortul prin referendum

Locuitorii din microstatul european San Marino au votat covârșitor prin referendum legalizarea avortului.

Aproximativ 77% dintre alegători au susținut decizia, în timp ce aproape 23% au fost împotriva acestui lucru.

Odată cu rezultatele, ministrul de interne Elena Tonnini a cerut parlamentului să transpună rezultatul în lege.

Această hotărâre va schimba o lege care datează din 1865, care a clasat San Marino printre ultimele locuri din Europa în care avortul este complet interzis.

Moțiunea adoptată de alegători ar permite femeilor să-și întrerupă voluntar sarcina în termen de 12 săptămâni de la gestație. După perioada de 12 săptămâni, avortul ar fi permis numai dacă sănătatea mamei ar fi expusă riscului sau dacă anomaliile fetale ar putea provoca vătămări fizice sau psihologice.

Conform normelor actuale, femeile pot fi închise până la trei ani dacă decis să facă avort. Pentru medicul care efectuează procedura, închisoarea poate dura până la șase ani.

Nimeni nu a fost condamnat vreodată. De obicei, femeile care aleg să facă avort călătoresc în Italia, unde avortul este legal din 1978.

Dar acest lucru nu garantează întotdeauna accesul. În Italia, medicii au dreptul să refuze efectuarea avorturilor.

Peste 35.000 de persoane, o treime dintre ele locuind în străinătate, au fost eligibile pentru a vota în acest ultim referendum inițiat de Uniunea Femeilor din San Marino (UDS).

În mod tradițional, țara, cu puternica sa moștenire catolică, a fost conservatoare din punct de vedere social.

Opoziția împotriva decriminalizării avortului a fost condusă de Partidul Creștin Democrat Sammarinez, care are legături puternice cu Biserica Catolică și care a guvernat țara de aproape 20 de ani.

Redacția
Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

În ce condiții ar putea da România un sistem Patriot Ucrainei

Iohannis a declarat că inclusiv liderul de la Casa Albă ”a adus această chestiune în discuție”, iar președintele român a spus că este ”deschis...

Cum funcționează RNG-ul la sloturi online? Cum sunt stabilite câștigurile?

Rezultatele de la sloturi online sunt stabilite pe baza unui generator de numere aleatorii (RNG). Un RNG reprezintă un algoritm care generează în mod...

Grupul de turism rtk se lansează în România

rtk romania, subsidiara locală a rtk international (cu o rețea de peste 3.000 de agenții de turism afiliate în străinătate), anunță oficial deschiderea activității...
Ultima oră
Pe aceeași temă