11.3 C
București
miercuri, 20 octombrie 2021

San Marino a legalizat avortul prin referendum

Locuitorii din microstatul european San Marino au votat covârșitor prin referendum legalizarea avortului.

Aproximativ 77% dintre alegători au susținut decizia, în timp ce aproape 23% au fost împotriva acestui lucru.

Odată cu rezultatele, ministrul de interne Elena Tonnini a cerut parlamentului să transpună rezultatul în lege.

Această hotărâre va schimba o lege care datează din 1865, care a clasat San Marino printre ultimele locuri din Europa în care avortul este complet interzis.

Moțiunea adoptată de alegători ar permite femeilor să-și întrerupă voluntar sarcina în termen de 12 săptămâni de la gestație. După perioada de 12 săptămâni, avortul ar fi permis numai dacă sănătatea mamei ar fi expusă riscului sau dacă anomaliile fetale ar putea provoca vătămări fizice sau psihologice.

Conform normelor actuale, femeile pot fi închise până la trei ani dacă decis să facă avort. Pentru medicul care efectuează procedura, închisoarea poate dura până la șase ani.

Nimeni nu a fost condamnat vreodată. De obicei, femeile care aleg să facă avort călătoresc în Italia, unde avortul este legal din 1978.

Dar acest lucru nu garantează întotdeauna accesul. În Italia, medicii au dreptul să refuze efectuarea avorturilor.

Peste 35.000 de persoane, o treime dintre ele locuind în străinătate, au fost eligibile pentru a vota în acest ultim referendum inițiat de Uniunea Femeilor din San Marino (UDS).

În mod tradițional, țara, cu puternica sa moștenire catolică, a fost conservatoare din punct de vedere social.

Opoziția împotriva decriminalizării avortului a fost condusă de Partidul Creștin Democrat Sammarinez, care are legături puternice cu Biserica Catolică și care a guvernat țara de aproape 20 de ani.

Ultima oră
Pe aceeași temă