Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Foto: wikimedia

Risc ridicat de avalanșă în munții României

Pe o scală de la 1 la 5, riscul unei avalanșe în munții din centrul României este de gradul 4.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 13.12.2017 - 13:04

Riscul de avalanşă este de gradul 4 în Munţii Călimani şi Gurghiu, la altitudini de peste 1.600-1.700 de metri, în urma căderilor de zăpadă din ultimele zile şi a temperaturilor ridicate prognozate pentru următoarele zile.

Avertismentul a fost transmis, miercuri, de reprezentanţi ai Serviciului Public Judeţean Salvamont Salvaspeo Mureş.

"În urma patrulărilor preventive şi a măsurătorilor efectuate în zăpadă în data de 12.12.2017, Serviciul Public Judeţean Salvamont Salvaspeo Mureş vă informează că în Munţii Călimani şi Gurghiu, în zonele cu pantă între 25 - 38 grade, la altitudini de peste 1.600-1.700 m, în urma căderilor de zăpadă din ultimele zile şi a temperaturilor ridicate prognozate pentru următoarele zile, riscul de avalanşă este de gradul 4 (pe o scară de la 1 la 5), nivel de risc care se va menţine în zilele următoare (...) Traseele pe care există pericol de declanşare a unei avalanşe în munţii Călimani sunt închise", precizează un comunicat de presă al serviciului judeţean Salvamont Mureş.

Salvamontiştii mureşeni au arătat că persoanele care vor parcurge în următoarele zile trasee montane din munţii Călimani şi Gurghiu la peste 1.600 de metri trebuie să fie echipate specific perioadei de iarnă, dar şi cu echipament individual de salvare din avalanşă (sondă de avalanşă, lopată de avalanşă, dispozitiv electronic de căutare din avalanşă DVA).

În plus, acestea trebuie să se asigure că au suficientă mâncare, lichide, dar şi lanterne cu baterii noi.

Cei care doresc informaţii legate de traseele montane din judeţul Mureş pot suna la numărul de telefon al Dispeceratului Salvamont Mureş 0728 28 94 42 sau la numărul de Dispecerat Naţional Salvamont 0372 126 668 (0 - SALVAMONT).

Salvamont România a anunţat miercuri, pe pagina sa de Facebook, că, în întreaga zona montană din ţară, ca urmare a creşterii stratului de zăpadă şi a creşterii semnificative a temperaturii prognozate pentru următoarele zile, riscul producerii de avalanşe la altitudini mai mari de 1.800 metri este mare şi se va menţine la acest nivel şi în zilele următoare.

Reprezentanţii Salvamont au informat că sub această altitudine, în zonele cu depunere de zăpadă, riscul producerii de avalanşe este moderat şi le recomandă turiştilor care doresc să practice sporturi de iarnă în zona montană din exteriorul staţiunilor turistice să solicite informaţii despre starea traseelor, a zăpezii precum şi despre evoluţia vremii, echipelor Salvamont, şi să fie dotaţi cu echipamentul individual de salvare din avalanşă.

Comentarii

loading...