10.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSocial"Retrospectiva Victor Rebengiuc" va include cinci filme de referinţă

“Retrospectiva Victor Rebengiuc” va include cinci filme de referinţă

Selecţia filmelor este realizată de invitatul special, Victor Rebengiuc, în colaborare cu Ambasadorul SFR, Irina-Margareta Nistor.

Programul festivalului include o retrospectivă a filmelor în care a jucat de-a lungul timpului maestrul Victor Rebengiuc şi care au adus o contribuţie importantă cinematografiei româneşti.

“Moromeţii” (1988), în regia lui Stere Gulea, va fi proiectat în deschidere, fiind filmul multipremiat pentru interpretarea pe care a făcut-o Victor Rebengiuc. Actorul a reuşit să contureze portretul unuia dintre cele mai controversate personaje, Ilie Moromete.

Un alt film, considerat o capodoperă a cinematografiei româneşti, este “Pădurea Spânzuraţilor” (1965), în regia lui Liviu Ciulei; filmul reprezintă o ecranizare a romanului omonim al scriitorului român Liviu Rebreanu. Aici Victor Rebengiuc, în rolul lui Apostol Bologa, se înrolează pe front în Primul Război Mondial pentru logodnica sa, Marta.

Retrospectiva va mai include şi filmele “De ce trag clopotele, Mitică?” (1981), în regia lui Lucian Pintilie, drama psihologică “Faleze de nisip” (1983), în regia lui Dan Piţa, şi “Medalia de onoare” (2009), în regia lui Călin Peter Netzer, film pentru care a câştigat premiul pentru Cel mai bun actor într-un rol principal, la ediţia cu numărul cinci a Galei Premiilor Gopo.

“Magistralul Victor Rebengiuc, un actor atemporal şi atât de diferit în rolurile în care îl veţi vedea, la SFR, încât vi se va părea că în el sălăşluiesc mai mulţi oameni: de la Apostol Bologa, militarul dilematic, la caragialescul Pampon din De ce trag clopotele, Mitică?, el devine chintesenţa ţăranului român în Moromeţii şi pe contre-emploi, un tip total lipsit de caracter în Medalia de onoare, plus un doctor de un orgoliu ucigător în Faleze de nisip! Surpriza absolută: prezenţa din avanpremieră Charleston, în oglindă cu scena Cinei cea de taină din Pădurea spânzuraţilor: un dialog perfect al surzilor, al non-comunicării, care-l transformă într-un maestru al umorului de cea mai fină calitate!”, a spus Irina Margareta Nistor.

Festivalul Serile Filmului Românesc este iniţiat de Asociaţia Studenţilor Jurnalişti din Iaşi, pentru a atrage atenţia asupra situaţiei marelui ecran pentru filmul românesc. Festivalul a dezvoltat, de-a lungul timpului, parteneriate, iniţiative culturale şi alte proiecte dedicate filmului românesc.

Iniţiat în 2010, continuat timp de opt ani cu retrospective, invitaţi şi parteneri din lumea cinematografiei româneşti, festivalul a ajuns să fie recunoscut la nivel naţional de instituţiile reprezentative din mediul cultural.

La momentul lansării, festivalul SFR era unicul cu acest profil din ţară, dedicat în exclusivitate filmului românesc şi a reuşit, de-a lungul anilor, să transforme capitala Moldovei într-un pol al cinematografiei româneşti. Din 2017, Iaşul a devenit Ţara Filmului Răsare, cu reşedinţa numită sugestiv #Cinefilia.

Cele mai citite

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii

Elevii vor intra de vineri în vacanţă, după finalizarea cursurilor, şi se vor întoarce în şcoli miercuri, 8 mai, potrivit calendarului aprobat de Ministerul...

A născut soția lui George Simion

Președintele Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), George Simion, a primit un veste bună mult așteptată. Liderul AUR este tată. George Simion a anunțat pe Facebook că...

Deficitul bugetar a crescut, după primul trimestru

Deficitul bugetar a urcat la 2,06% din Produsul Intern Brut după primele trei luni din acest an, soldul negativ cifrându-se la 35,88 miliarde de...
Ultima oră
Pe aceeași temă