19.2 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSocialRegele Mihai a revenit acasă. Și nimeni nu îl mai poate...

Regele Mihai a revenit acasă. Și nimeni nu îl mai poate alunga

Sicriul cu corpul neînsufleţit al regelui va fi aşezat în Holul de Onoare al Castelului Peleş, unde reprezentanţi ai Preşedinţiei şi Guvernului României şi Republicii Moldova, membri ai Parlamentului celor două ţări, alţi reprezentanţi ai instituţiilor statului, ai corpului diplomatic din UE şi NATO, ai altor organizaţii internaţionale, ai Academiei Române vor transmite condoleanţe.

Slujba de îngropare a Regelui Mihai I va fi oficiată sâmbătă în Catedrala Mănăstirii Curtea de Argeș, după care sicriul va fi purtat într-o procesiune până la Noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală aflată în apropiere, unde se află locul de veci.

Potrivit unui comunicat, sâmbătă, la ora 14.40, Trenul Regal, în care se va afla sicriul cu trupul neînsuflețit al Regelui Mihai și în care vor călători Custodele Coroanei și membrii Familiei Regale a României, va pleca din Gara Regală Băneasa.

“Trenul Regal va circula cu viteză redusă în următoa-rele localități: Chitila (ora 14,51) – Titu (ora 15,41) – Pitești (ora 16,46). Toți cei care vor dori să aducă un ultim omagiu Regelui Mihai I sunt așteptați în gara orașului lor”, se precizează în comunicat.

Trenul Regal va ajunge la ora 17,30 în gara din Curtea de Argeș, unde prezența presei și a publicului va fi permisă. Cortegiul funerar se va deplasa apoi de la gară la Catedrala Arhiepiscopală și Regală.

La ora 17,50 va avea loc slujba de îngropare a Regelui Mihai I în Catedrala Mănăstirii Curtea de Argeș. La ora 18,20, sicriul va fi purtat într-o procesiune pe jos către Noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală, unde va avea loc ceremonia religioasă a îngropării, la ora 18,40.

Clopotele catedralelor, mănăs-tirilor și bisericilor din întreaga țară vor fi trase în trei momente distincte în cadrul ceremo-niilor religioase oficiate cu prilejul înmormântării Regelui Mihai I, a anunțat Patriarhia Română. Reprezentanţii Patriarhiei susţin că înmormântarea „pe întuneric” are legătură doar cu faptul că iarna ziua este mai scurtă.

Prințul Charles vine la înmormântare

„În legătură cu ora aparent târzie, pentru că s-a comentat că regele e înmormântat pe întuneric, e vorba exclusiv de contextul iernii, ziua e mai scurtă. Nu e niciun impediment din punct de vedere canonic, bisericesc, legat cu punerea în mormânt a cuiva chiar dacă s-a lăsat întunericul. Nu permiteau condiţiile reale o oră mai apropiată de lăsatul întunericului. Nu e nicio problemă din punct de vedere creştin”, a explicat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei. Prințul Charles va participa la înmormântarea Regelui Mihai, iar afirmația a fost făcută ieri de către Vasile Bănescu, pentru Antena 3.

“Din câte am înțeles, Prințul Charles a confirmat deja. Date fiind legăturile de rudenie ale Casei Regale a României cu toate Casele Regale din spațiul euro-pean, în primul rând cu cele ale Marii Britanii, Greciei și Danemarcei, prezența Prințului Charles este un lucru aproape subînțeles. Marți, reprezentanții Casei Regale vor confirma și alte prezențe artistocratice”, a declarat Vasile Bănescu.  

Cele mai citite

Ce salarii aveau cu adevărat Nicolae și Elena Ceaușescu

Așa cum bine cunoaștem cu toții, până în urmă cu mai bine de trei decenii și jumătate, România s-a aflat sub jugul dictaturii...

Când revin elevii în bănci? Calendarul examenelor naționale

Școala începe pe 8 mai, după vacanța de primăvară și după sărbătorile de Paște pentru creștinii ortodocși, conform calendarului anului școlar 2023-2024. Cursurile din modulul 5...

Lumina Sfântă a fost adusă în Republica Moldova de un avion al României

Lumina Sfântă a fost adusă de la Ierusalim în Republica Moldova, în anul 2024, de un avion al României, anunță presa de la Chișinău. Cursa...
Ultima oră
Pe aceeași temă