18 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSocialProteste extinse: Angajaţii din trei spitale ale Capitalei, au ieşit în curtea...

Proteste extinse: Angajaţii din trei spitale ale Capitalei, au ieşit în curtea unităţilor medicale

Asistente, infirmiere, personalul administrativ şi chiar medici de la trei spitale din Capitală au protestat, joi dimineaţă, faţă de regulamentul sporurilor pentru sistemul de sănătate, care le plafonează sporurile la 30%.

Angajaţii de la Institutul de Pneumofiziologie “Marius Nasta”, de la Spitalul de Urgenţă “Sf. Ioan” şi de la Institutul de Boli Cardiovasculare “C.C. Iliescu” spun că, din cauza acestor sporuri, salariile le scad chiar şi cu 1.000 de lei.

Cadrele medicale de la Institutul de Pneumofiziologie “Marius Nasta” susţin că se vor primi sporuri diferenţiate, ceea ce nu este normal, în condiţiile în care toţi angajaţii spitalului intră în contact cu bolnavi de tuberculoză, HIV sau hepatita B. Aceştia s-au strâns în curtea spitalului şi au scandat ”Vrem să muncim, nu să cerşim!”.

Tot joi dimineaţă, aproximativ 200 de angajaţi ai Spitalul Judeţean din Tulcea au protestat în curtea instituţiei, fiind nemulţumiţi de reducerile salariale drastice pe care le-au resimţit, în urma modificării legislaţiei în privinţa salarizării. Oamenii au scandat ”Mincinoşii”, ”Hoţii” şi „Ne vrem banii înapoi”, au suflat în vuvuzele şi fluiere şi au purtat foi printate pe care au scris ”Sănătatea valorează mai mult de 30%”.

Angajaţii spun că situaţia este gravă, iar protestele vor continua şi chiar vor lua amploare, până când situaţia va fi remediată.

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a declarat, miercuri, că regulamentul de sporuri se lucrează la Ministerul Sănătăţii, nu la Ministerul Muncii, precizând că 97% din cei cărora li se aplică legea salarizării o apreciază.

“Întrebaţi Ministerul Sănătăţii pentru că regulamentul de sporuri se lucrează de către Ministerul Sănătăţii. Ministerul Muncii a dat o lege, au fost majorări, cred că nu poate nimeni să conteste nimeni majorările din sistemul de sănătate. Mai departe ce se întâmplă cu regulamentul de sporuri să comunice … 97 la sută dintre cei cărora li se aplică legea salarizării o apreciază pentru că au creşteri salariale. În ceea ce priveşte sporurile din sănătate, acolo este un regulament de sporuri separat care se face de către Ministerul Sănătăţii. Nu prea are legătură cu legea”, a declarat, miercuri, ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu.

Cele mai citite

VIDEO. Mai multe persoane au fost reținute pentru trafic de droguri. Una din ele, prinsă în flagrant

La data de 25 aprilie 2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Constanța (DIICOT) au dispus...

Pachetul de 61 de miliarde pentru Ucraina sau despre cum “era păcii s-a încheiat în Europa”

Congresul american a adoptat un pachet de 90 de miliarde de dolari pentru acordarea de ajutor militar Ucrainei, Israelului și Taiwanului. Fiindcă o reacție...

O rețea vietnameză de trafic de migranți, care cerea între 15.000 și 18.000 euro de migrant, a fost destructurată

O operațiune comună la care au participat autoritățile de aplicare a legii din Franța și Regatul Unit, cu sprijinul Europol, a dus la dezmembrarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă