Foto: Laurențiu Mușoiu

Primele vești de la noului ministru al Educației

Noul ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, a vorbit, încă de la preluarea mandatului, despre șansele ca elevii de clasa a IX-a să aibă manuale, introducerea Bacalaureatului diferențiat și digitalizarea școlilor.

Share

Laurențiu Mușoiu 0 comentarii

28.12.2020 - 00:21

Din informațiile “România liberă”, modul în care se va încheia primul semestru al actualului an școlar se află în analiză.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, afirmă că planurile cadru pentru liceu nu sunt aprobate şi nu a fost declanşată nici licitaţia pentru manuale, de aceea este "foarte puţin probabil" ca elevii de clasa a IX-a să aibă manuale în viitorul an şcolar.

"Principalul lucru trebuie să fie responsabilitate, rezolvarea problemelor cu caracter urgent. Apoi avem probleme curente. Planurile cadru nu sunt aprobate în acest moment, ele sunt încă în dezbateri, planuri cadru pentru liceu. Deci elevii de clasa a IX-a trebuie să intre în toamna acestui an pe un curriculum nou, planurile cadru nu sunt aprobate, pe cale de consecinţă nu avem curriculum aprobat, nu avem licitaţie pentru manuale declanşate, deci vă spun încă de pe acum: din păcate, astăzi, la momentul preluării mandatului, elevii de clasa a IX-a este foarte puţin probabil, cu toate eforturile pe care le vom face, să aibă manuale", a afirmat Sorin Cîmpeanu, la preluarea mandatului de ministru al Educaţiei.

 

Redeschiderea școlilor

Noul șef al Învățământului a mai precizat că şcolile se vor deschide doar după "o analiză responsabilă împreună cu Ministerul Sănătăţii şi cu specialiştii în epidemiologie".

"Urgenţă va fi susţinerea eticii şi integrităţii în sistemul educaţional românesc. (...) Am propus acel proiect RUNIDAS - Registrul Unic Naţional, Integrat, al Diplomelor şi Actelor de Studii, care să cuprindă diplomele de bacalaureat, licenţă, master, doctorat într-un sistem unitar, în care să se poată regăsi tezele de doctorat şi vom avea în vedere şi posibilitatea de a regăsi toate lucrările de licenţă şi de dizertaţie", a mai declarat Sorin Cîmpeanu.

Întrebat despre posibilitatea organizării examenului de Bacalaureat diferenţiat, ministrul a spus că acest lucru este "absolut necesar".

"Un bacalaureat diferenţiat este absolut necesar. Rutele de evoluţie educaţională şi profesională trebuie să fie diversificate, complete şi deschise. Pentru a avea aceste rute, trebuie să ai un bacalaureat diferenţiat. Bacalaureatul să fie diferenţiat în funcţie de specificul fiecărui candidat, de dorinţele lui de dezvoltare profesională şi personală. Vor fi pe învăţământ profesional, care să permită, spre exemplu, accesul într-o universitate tehnică, nu în alt fel de universitate, bacalaureatul clasic şi vom vedea. Trebuie analizat cu maximă atenţie acest proiect al bacalaureatului diferenţiat", a subliniat ministrul Educaţiei.

În ceea ce priveşte digitalizarea şcolilor, Sorin Cîmpeanu a susţinut că acest proces va trebui desfăşurat în regim de urgenţă în cooperare cu Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, cu Ministerul Dezvoltării şi cu autorităţile locale.

Noul ministru a mai spus că îşi doreşte ca bugetul Educaţiei să ajungă la 6% din PIB până la finalizarea mandatului său.

"Am susţinut tot timpul creşterea bugetului Educaţiei pe principiul conform căruia educaţie de calitate fără resurse nu este posibilă. Avem în programul de guvernare 6% din Produsul Intern Brut, mai exact 18% din bugetul naţional, aproape o cincime, destinată Educaţiei. Prin creşteri graduale, la finalul acestui mandat trebuie să avem cel puţin 6% din Produsul intern Brut, echivalent cu 18% din bugetul naţional", a precizat Cîmpeanu.

Comentarii