6.2 C
Bucharest
Tuesday, 28 November 2023
HomeSocialPrimăria din Slănic Moldova va putea exploata din nou izvoarele de apă...

Primăria din Slănic Moldova va putea exploata din nou izvoarele de apă minerală

După o luptă aprigă, Primăria a reuşit să readucă izvoarele în patrimoniul localităţii. Baciu a declarat:

„De când am ajuns primar, adică de trei ani și un pic, am constatat că cea mai importantă resursă a noastră, apele minerale, ar trebui să revină comunității. După 90 s-a privatizat fosta Intreprindere Balneo-Climaterică de pe vremea comunismului,deși conform Legii Privatizării, obiectivele de interes pentru comunitate ar fi trebuit să rămână în domeniul public.

Primarul de atunci nu a trimis o scrisoare către Guvern în care să ceară ca izvoarele de apă minerală să rămână la Primărie. Nu e corect ca un privat să dețină izvoarele și să controleze astfel dezvoltarea localității.

În mai 2016, firma Perla Moldovei S.A, cea care avea licență de exploatare a izvoarelor, a intrat în faliment. Intrând în faliment, a pierdut licența și astfel a început o mare bătălie pe izvoare.

Eu am luat-o pas cu pas, am depus cerere la ANRM, și în aprilie 2017 am negociat cu Insitutul de Balneologie și cu ANRM, am făcut o minută în trei și am decis ca un izvor să rămână la institut, Izvorul 3 care este cel mai valoros izvor al nostru care iese cu gaz mofetic.

Institutul face cercetare și are și o bază de tratatment cu 48 de paturi. Așa că am convenit ca acel izvor să rămână la institut, iar noi, Primăria, să luăm celelalte izvoare. În octombrie 2017 am obținut licență de explorare.

Pentru că licența a fost întreruptă a trebuit să o luăm de la capăt, mai întâi explorare și apoi exploatare. Mai întâi aceste izvoare sunt monitorizate sub aspectul compoziției chimice, dar și în ceea ce privește debitul și fluctuația…

Când vor trece lunile de monitorizare vom merge la Institutul de Balneologie pentru a ne da indicațiile terapeutice. După ce primim indicațiile terapeutice apa va deveni apă minerală terapeutică iar noi vom lua licența pentru exploatarea ei.

De-abia după aceea vom putea face un plan pe 20 de ani de cum se exploatează aceste ape, cum se distribuie către turiști, vom încerca să folosim aceste izvoare și în alte scopuri, știu eu, poate să se îmbutelieze apa, cum se făcea cândva. Sperăm ca după luna mai anul viitor să putem deja să exploatăm izvoarele”.

Cele mai citite

EXCLUSIV. Cel mult 20% plus la salariile din Educație

În cel mai fericit caz, angajații din sistemul de învățământ vor primi majorări salariale de 20%, de la 1 ianuarie 2024, aproximativ 50% din...

Frigul lasă urme vizibile asupra părului, pielii și chiar a… dinților

În perioadele de trecere de la toamnă la iarnă, cu scăderea bruscă a temperaturii, părul, pielea, dar și dinții au de suferit. Părul Frigul...

Cătălin Drulă: Dosarul privind achiziția de vaccinuri este „ cel mai mare malpraxis judiciar”

Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a declarat luni că dosarul privind achiziţia de vaccinuri este „ cel mai mare malpraxis judiciar" pe care l-a văzut...
Ultima oră
Pe aceeași temă