13 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSocialPrima ONG pentru muncitoarele exploatate în industria de confecții

Prima ONG pentru muncitoarele exploatate în industria de confecții

Patru tinere românce, alături de o fostă lucrătoare în confecții lansează prima organizație din România dedicată drepturilor muncitoarelor și muncitorilor care produc haine pentru branduri celebre, în condiții grele de muncă.

Organizația Haine Curate s-a lansat astăzi.

“Miza Haine Curate este de a ajuta muncitoarele din confecții care se confruntă cu abuzuri la locul de muncă. Organizația își propune să ofere plase de siguranță și asistență juridică atunci când muncitoarele sunt concediate fiindcă și-au cerut drepturile, să le facă vocile auzite în rândul autorităților și brandurilor pentru care confecționează haine și poveștile cunoscute în rândul publicului internațional”, se arată într-un comunicat de presă al organizației nonguvernamentale, remis cotidianului național “România liberă”.

ONG atrage atenția că sunt fabrici în care muncitoarele leșină des din cauza epuizării și a căldurii, în care îndură jigniri sau muncă peste program, de multe ori neplătită.

De asemenea, potrivit sursei citate, muncitoarele sunt în general plătite cu salariul minim, iar uneori nu îl primesc nici pe acesta.

“Poveștile pe care le-am auzit de la muncitoare în confecții și lipsa plaselor de siguranță în situații crunte de abuz strigau după nevoia unui ONG românesc precum Haine Curate. Momentan ne bazăm pe experiența și munca voluntară a membrilor, precum și pe disponibilitatea celor interesați de subiect, care pot dona sau ajuta cu expertiză juridică”, spune Laura Ștefănuț, fondatoare Haine Curate.

Haine Curate este fondată din cinci femei.

Laura Ștefănuț a investigat ca jurnalistă, încă din 2015, problemele din fabricile de confecții românești și a publicat în media internațională pe subiect.

Georgiana Epure lucrează în domeniul egalității de gen, al drepturilor omului și este absolventă a Universității din Cambridge.

Bianca Drotleff are expertiză în domeniile sustenabilității, responsabilității sociale a întreprinderilor, economiei circulare, egalității de gen și este absolventă a Universității Leeds.

Diana Velica are experiență academică și profesională în dezvoltare internațională și drepturile omului. A studiat inegalitatea și sărăcia sistemică la Universitatea Yale și la Universitatea din Delhi.

O membră remarcabilă a echipei este Angelica Manole, o curajoasă fostă angajată în confecții, care s-a remarcat prin lupta cu abuzurile de la o fabrică de confecții importantă din România și perseverența pentru dreptate.

Peste 200 de mii de români, majoritatea femei, lucrează în fabrici care fac haine pentru mărci celebre. În ultimii ani, din numeroase investigații și cercetări, a reieșit că România a devenit concurenta Asiei la forță de muncă ieftină și muncitori vulnerabili din industria confecțiilor.

Redacția
Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Forțele israeliene au recuperat din Gaza cadavrele a trei ostatici

Forțele israeliene au recuperat cadavrele a trei ostatici din Gaza, anunță Forțele de Apărare Israeliene (IDF), potrivit BBC. Trupurile aparțin lui Shani Louk, Amit Buskila...

Iohannis – dă-mi-o mie, NA-TO mie

Ilustrație: Marian Avramescu Președintele Klaus Werner Iohannis reinventează schema clasică din blaturile fotbalului românesc. În loc de consacrata “dă-mi-o mie, na-ți-o ție”, șeful de la...

Militarii rezerviști vor să protesteze în Capitală

Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate vrea să organizeze un miting de protest în Capitală, în data de 7 iunie anul curent. Vă prezentăm solicitarea transmisă de...
Ultima oră
Pe aceeași temă