16.9 C
București
sâmbătă, 25 septembrie 2021

Natura Europei este amenințată de incendiile forestiere la nivel mondial

Un raport care prevede incendiile forestiere din Europa, Orientul Mijlociu și Africa de Nord, arată că anul 2019 a fost sezonul cel mai bun de până acum în ceea ce privește  prevenirea accidentelor și a pierderii de vieți omenești.

Conform constatărilor din raport, schimbările climatice au continuat să aibă efecte negative asupra duratei și intensității pericolului de incendii în Europa. Încă din luna martie, înainte de „sezonul incendiilor” în majoritatea țărilor, suprafața totală din UE afectată de incendii era deja mai mare decât media anuală a ultimilor 12 ani. Cu toate acestea, datorită unei mai bune pregătiri și unei reacții mai eficiente, sezonul 2019 a fost unul dintre cele mai bune de până acum în ceea ce privește prevenirea accidentelor și a pierderii de vieți omenești.

 

Principalele constatări ale raportului

Din raportarea națională a reieșit că, dintre statele membre, Spania, Portugalia și Polonia au înregistrat cel mai ridicat număr de incendii din țările UE în 2019.

România a fost, cu 73 444 ha de suprafață afectată de incendii, țara care a suferit cele mai mari pagube produse în zonele protejate în 2019, conform sistemului european de informare privind incendiile forestiere (EFFIS).

Incendiile de pădure au afectat grav zone protejate „Natura 2000” din Europa: O suprafață de 159 585 ha a fost devastată de incendii în 2019 în UE, iar din aceasta, aproape jumătate s-a aflat în aceste zone extrem de importante pentru biodiversitate.

Sezonul 2019 a fost, în ciuda acestui fapt, unul dintre cele mai bune în ceea ce privește prevenirea accidentelor și a pierderii de vieți omenești: Din cauza incendiilor de pădure și-au pierdut viața doar trei persoane din țările incluse în raportul pe 2019.

Cartografierea rapidă realizată de serviciul Copernicus de gestionare a situațiilor de urgență a fost activată de 35 de ori pentru a se solicita ajutor în scopul combaterii incendiilor forestiere în 2019, cele mai multe activări anuale de până acum.

Strategia în domeniul biodiversității, propusă în mai ca parte din Pactul verde european, prevede acțiuni pentru îmbunătățirea sănătății pădurilor europene și consolidarea rezilienței noastre la incendiile forestiere, incluzând și obiectivul de plantare a cel puțin 3 miliarde de copaci până în 2030.

 „De peste douăzeci de ani, Centrul Comun de Cercetare lucrează cu țări de pe teritoriul întregii Europe pentru a furniza informațiile cele mai actuale despre tendințele cu privire la incendiile de pădure, contribuind la eforturile de prevenire și diminuând impactul dezastruos care se produce atunci când izbucnesc incendii. Modificarea condițiilor meteorologice asociată cu schimbările climatice sporește riscul izbucnirii unor incendii forestiere peste tot în lume. Cunoștințele și dovezile științifice sunt esențiale pentru luarea celor mai eficace măsuri pentru prevenirea acestor incendii, ocrotirea pădurilor noastre, conservarea biodiversității și protejarea vieților”, a declarat Mariya Gabriel, comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, responsabilă de Centrul Comun de Cercetare.

 „Europenii au văzut imagini înfiorătoare cu incendii de pădure de pe coasta de vest a Statelor Unite, din Siberia, Australia și regiunea amazoniană. Focul a devastat însă și pădurile Europei. O parte din soluția care ne va permite să evităm producerea unui eveniment de dimensiuni atât de catastrofale constă în protejarea și gestionarea pădurilor noastre astfel încât să le scadă vulnerabilitatea la incendii, lăsând și natura să se apere”, a declarat Comisarul pentru mediu, oceane și pescuit, Virginijus Sinkevičius.

 „Datele și informațiile privind riscurile de incendii forestiere și de răspândire a acestora sunt vitale, întrucât ne ajută să le prevenim și să fim pregătiți, dar și să reacționăm mai rapid și mai eficace atunci când izbucnesc incendii de pădure dezastruoase. Datorită rescEU și mecanismului de protecție civilă al UE consolidat, suntem gata să sărim în ajutor pretutindeni în Europa și dincolo de granițele ei”, a spus Comisarul pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarčič.

 

Ultima oră
Pe aceeași temă