21.5 C
București
duminică, 2 octombrie 2022
AcasăSocialMunicipalitățile din țară investesc să rezolve traficul sufocant

Municipalitățile din țară investesc să rezolve traficul sufocant

Proiectele de tip smart city s-au dublat în țara noastră. Municipalități din țară au început să facă investiții pentru a rezolva diverse probleme, în principal cea a traficului aglomerat.

Compania românească Kadra mizează pe dezvoltarea orașelor inteligente și are în portofoliul său diverse soluții pentru calității vieții, siguranței și confortul cetățenilor. Octavian Fanea, CEO Kadra, ne-a acordat un interviu în care ne-a vorbit despre locul României pe harta smart city, dar și despre principalele soluții și interesul municipalităților.

România Liberă: Unde se situează țara noastră în privința implementării de proiecte de tip smart city?

De la un an la altul se observă un trend ascendent al implementării soluțiilor de tip smart city în România. Țările foarte dezvoltate tehnologic beneficiază de toate avantajele orașelor inteligente, însă și la noi în țară proiectele de acest gen aproape s-au dublat de la an la an.

Autoritățile locale înțeleg că mai multe tipuri de soluții integrate de tip smart city sunt răspunsul pentru creșterea calității vieții, siguranței și confortul cetățenilor. Nu în ultimul rând, unele dintre ele pot constitui o sursă de venit suplimentar pentru municipalități. Orașele din Transilvania stau destul de bine la acest capitol, spre exemplu Alba Iulia, campionul național la implementarea proiectelor smart city, urmat de Cluj. Iașiul ocupă al treilea loc în acest clasament, în timp ce Bucureștiul este abia pe a patra poziție.

Este însă o bucurie să constatăm că tot mai multe municipalități sunt interesate să integreze în viața orașelor alternative smart, iar Kadra oferă o gamă variată de soluții smart mobility, ca parte a dezvoltării unui oraș inteligent.

Cu ce soluții vine Kadra pentru dezvoltarea proiectelor smart city?

Una dintre prioritățile noastre este dezvoltarea orașelor inteligente, iar divizia de Smart Mobility Kadra propune un portofoliu de soluții care gestionează mai eficient traficul aglomerat din zonele centrale. Suntem conectați la noutățile din domeniu, pe care ne dorim să le aducem pe piața din România. Oferta Kadra conține soluțiile Parkomatic deja consacrate de noi pe piață: sisteme automate de management al parcărilor, atât pentru zonele delimitate de bariere, cât și pentru zonele „on street”, dispuse pe marginea carosabilului. Plata se face în mod automat prin toate metodele de plată cunoscute, inclusiv prin plata cu cardul contactless. Aceste soluții sunt completate și potențate prin aplicația dezvoltată – GoPark, care oferă informații de orientare pentru șofer, date despre locuri libere în zonă și la ce preț, precum și posibilitatea de plată online.

Portofoliul este completat de senzori de parcare, soluții de semnalizare și sisteme de ghidaj PGS către locurile libere. Accesul se poate face în soluția clasică, cu tichete cu barecode sau QR code, dublate de control acces cu camere inteligente tip LPR (cu recunoașterea numărului de înmatriculare). Am realizat deja primele proiecte din țară atât ticketless, cât și cashless.

Merită menționată integrarea stațiilor de încărcare electrică în soluțiile de plată automată ale sistemelor inteligente de parcare.

Suntem pasionați și implicați în sistemele de monitorizare și detectare a traficului de mașini prin camere inteligente, care comunică cu diferite tehnologii de senzori. Viteza, greutatea, tipul de autovehicul pot fi gestionate în centre de monitorizare a traficului.

Nu în ultimul rând, aș menționa Bike Tower, parcarea robotizată de biciclete în plan vertical, o soluție complet automatizată pentru depozitarea bicicletelor, inclusiv cu accesorii sau bagaje, într-un mediu sigur, perfect protejat, care funcționează fără operator 7/24 .

În ce măsură sunt interesate municipalitățile din țara noastră de implementarea unor astfel de soluții?

Municipalitățile din țara noastră au înțeles că viitorul se îndreaptă în această direcție. Problema traficului, care devine din ce în ce mai aglomerat, chiar și în orașe mai mici, are nevoie de o gestionare inteligentă și în perspectivă. La fel, problema poluării și a locurilor de parcare, a stațiilor de încărcare pentru mașinile electrice sau a parcărilor pentru biciclete.

Dezvoltarea orașelor inteligente este o prioritate a Kadra, iar convingerea noastră este că autoritățile înțeleg că aceasta este evoluția firească.  Avem nevoie de confortul și siguranța pe care le presupune un smart city, iar în sensul acesta Kadra dispune de soluții alternative. Ne dorim un dialog deschis cu investitorii, în acest caz, municipalitățile și celelalte instituții implicate. Suntem convinși că, dacă ne așezăm toți la aceeași masă, putem realiza un plan coerent pentru implementarea unor proiecte personalizate de smart city, în funcție de necesitățile orașului, cu beneficii importante, imediat sesizabile de cetățeni. Mai ales municipalitățile din zona Transilvaniei, din Cluj, Brașov, Alba Iulia, Arad, Timișoara sau Oradea sunt foarte receptive la soluțiile green propuse de Kadra.

Observăm o mare deschidere în acest sens și în alte orașe ale țării – București, Iași, Bacău, Râmnicu-Vâlcea, Pitești, Ploiești și Constanța, unde am intervenit cu proiectele noastre. În acest moment, suntem în discuții cu multe administrații locale din țară pentru implementarea unor soluţii de smart mobility pentru fluidizarea traficului din zonele respective.

Una dintre provocările din România este găsirea soluțiilor de finanțare pentru a putea implementa proiecte integrate. Suntem convinși, ca urmare a experiențelor avute că mulți edili știu deja să atragă astfel de fonduri și avem marea șansă de a ne folosi de cele europene, care oferă suport pentru astfel de investiții.

Cum vede Kadra rezolvarea problemei traficului aglomerat din marile orașe?

Sunt statistici realizate atât în România, cât și în Occident, care indică faptul că prin introducerea unui sistem eficient de management al parcării se poate reduce traficul din orașe cu până la 30%, trafic generat de mașinile care caută continuu un loc de parcare în zonele cele mai aglomerate.

Smart mobility cu accent pe trafic verde este o zonă de interes pentru Kadra și avem o divizie specială dedicată acestor alternative. Suntem convinși că aplicarea unui sistem integrat și personalizat de soluții poate ajuta în rezolvarea problemei vechi a orașelor sufocate de aglomerație. Ne dorim însă ca abordarea autorităților privind traficul verde să fie una completă, în folosul utilizatorilor. Spre exemplu, dacă vrem să încurajăm folosirea bicicletelor trebuie să oferim oamenilor toate condițiile ca să le poată folosi. Nu poți lăsa bicicleta pur și simplu în stradă în condiții de siguranță. Ce faci cu bagajele și casca? Mulți nu iau în considerare această alternativă fix din acest motiv. O parcare automatizată și securizată pentru biciclete (cu funcționare permanentă) ar încuraja mai mulți oameni să recurgă la acest mijloc de transport ecologic, sănătos și din acest motiv propunem Bike Tower, sistemul robotizat pentru depozitarea în siguranță a bicicletelor.

Ați dezvoltat o soluție pentru parcarea bicicletelor. Cât de interesate sunt autoritățile de la noi pentru o astfel de soluție care ar încuraja circulația pe biciclete?

Municipalitățile din multe zone ale țării și-au declarat interesul de a rezolva problema traficului sufocat de aglomerație, iar un lucru îmbucurător pe care l-am observat e că s-au deschis investițiile în acest sens. Bike Tower – Turnul de biciclete  – este o soluție alternativă pe care o propune divizia de smart mobility Kadra.

Suntem încântați să vedem că utilizarea soluției Bike Tower este luată în calcul atât pentru centrul orașului, cât și pentru cartiere, în zonele office, în zonele de gară, autogară și cele din proximitatea școlilor sau campusurilor.

Suntem convinși, iar experiența altor orașe occidentale o dovedește că o parcare complet automatizată pentru biciclete alături de celelalte soluții de parcare propuse de noi ajută la descongestionarea traficului. Există un exemplu elocvent într-un orășel de nici 10.000 locuitori din Cehia, unde autoritățile își puneau inițial problema dacă se justifică o soluție Bike Tower cu capacitatea de stocare de 118 biciclete. Succesul imediat i-a determinat să instaleze două sisteme. Ne putem imagina impactul în trafic și în percepția utilizatorilor într-un oraș de 200.000 de locuitori!

În plus, este și o variantă ecologică. Bike Tower aduce avantajele unui sistem complet automatizat, așadar, fără personal, disponibil nonstop, unde utilizatorii își pot parca în siguranță bicicleta, accesoriile și eventuale cumpărături – în limita a 50 kg. Este confortabil, o soluție modernă, care încurajează un stil de viață sănătos și reduce poluarea și aglomerația. Iar pentru municipalități reprezintă o investiție inteligentă, cu beneficii pe multiple planuri.

Ce ne puteți spune despre aplicația GoPark?

Foarte pe scurt, pot spune despre GoPark că aduce două lucruri de care are mare nevoie toată lumea în metropolele aglomerate: confort și o experiență a parcării smart, cu adevărat civilizată și adaptată secolului 21. GoPark este o aplicație pentru smartphone inclusă în portofoliul Parkomatic, care aduce beneficii multiple atât șoferilor aflați în trafic, cât și celor care gestionează parcările. Concret, GoPark ghidează utilizatorii către cele mai apropiate parcări și le oferă informații despre program, locurile libere disponibile și tarife. În plus, șoferii pot plăti direct din aplicație.

Pe de altă parte și cei care manageriază parcările au avantaje importante prin implementarea sistemului Parkomatic și folosirea aplicației GoPark. Banii pentru locurile de parcare ocupate intră direct în cont, fără să mai fie nevoie de tichete sau utilizare de cash. Fluxul de acces este optimizat, nu se mai fac cozi la intrare sau ieșire, plata se realizează rapid și există și posibilitatea rezervării locului sau a plății recurente, în cazul clienților care vor să folosească de mai multe ori același loc de parcare. Disconfortul pierderii tichetului și aglomerației sunt probleme care pot fi date uitării, ceea ce înseamnă clienți mulțumiți. Mai mult, costurile cu mentenanța și administrarea parcărilor scad și există și posibilitatea promovării unor programe de fidelizare a clienților direct din aplicația GoPark.

Aveți în plan și dezvoltarea altor soluții de tip smart city?

Tehnologia mondială din domeniul smart city cunoaște un ritm de dezvoltare alert, cu schimbări importante la fiecare câțiva ani. Investim continuu în dezvoltarea aplicației GoPark spre a deveni platforma inteligentă care să asigure confortul utilizatorului și să ofere administratorilor de parcare și municipalităților cel mai complex și complet instrument pentru gestionarea parcărilor și descongestionarea traficului în zonele aglomerate. Gestionarea inteligentă a traficului urban este o zonă de mare interes pentru Kadra și investim cu pasiune multă energie în dezvoltarea ei, cu accent pe tehnologiile verzi, sustenabile. Totodată, ne pregătim pentru implementarea de sisteme inteligente, automatizate, care au nevoie de minimă intervenție umană în operare și întreținere, cu posibilitatea de a interveni remote și instant, cu costuri minime.

Adelina Toader
Adelina Toader
Adelina este Redactorul Șef al Ziarului România Liberă din iunie 2021. Adelina are o experiență de peste 8 ani în presa scrisă. Și-a început cariera jurnalistică în grupul de presă Bursa avansând de la poziția de redactor până la cea de Managing Editor. Adelina a scris atât pe domeniul economic, cât și politic- extern. În ultimii ani, Adelina a realizat interviuri cu miniștrii, ambasadori precum și cu antreprenori din diferite domenii.
Cele mai citite
00:01:31

VIDEO: Oficialii militari din Burkina Faso anunță dizolvarea guvernului

Căpitanul armatei din Burkina Faso, Ibrahim Traore, l-a înlăturat pe liderul militar Paul-Henri Damiba și a dizolvat guvernul, în cea de-a doua lovitură de...

Ministrul Energiei: „Reducerea de energie electrică nu se referă la pesoane fizice”

Într-un interviu acordat pentru protv, Virgil Popescu, Ministrul Energiei, a afirmat că reducerea de energie electrică nu se referă la pesoane fizice. ”În regulament s-a...

Dan Cărbunaru: „România are ocazia să acceseze noi resurse de gaz, prin operaționalizarea Interconectorului de Gaze Grecia-Bulgaria”

Sâmbătă, 1 octombrie, a fost inaugurat oficial interconectorul de gaze dintre Grecia și Bulgaria. Această mutare schimbă regulile jocului pe piața energiei, a spus...
Ultima oră
Pe aceeași temă