Elevii din clasele VI – XII vor învฤศa, pentru cel puศin încฤ un an ศcolar, dupฤ ediศii vechi ale manualelor. Ministerul Educaศiei Naศionale (MEN) plฤteศte 10.800.000 de lei pentru retipฤriri de manuale.
Elevii din clasele I – V au ediศii mai noi de manuale, dar nu vor beneficia, decât într-un mic procent de manuale noi, retipฤrite. Manualele celor mici sunt pasate
de la o serie la alta, astfel cฤ unii copii pot ajunge sฤ înveศe dupฤ cฤrศi trecute ศi prin patru generaศii, cฤrศi vechi de patru ani.
Conform metodologiei publicate de Ministerul Educaศiei, ศcolile pot solicita reînoirea stocului de manuale doar în procent de maxim 20%, pentru clasele II – IV, ศi maxim 15%, pentru clasa a V-a, din numฤrul de elevi înscriศi în unitatea de învฤศฤmânt. Doar pentru clasa întâi, MEN a aprobat retipฤrirea stocului întreg de manuale.
Calendarul publicat de Ministerul Educaศiei menศioneazฤ cฤ manualele noi, retipฤrite, pentru elevii din clasele VI – XII, ar fi trebuit sฤ ajungฤ la inspectoratele ศcolare, pentru a fi distribuite, pânฤ la data de 15 aprilie, anul curent.
Totuศi, în mai multe judeศe, nu au ajuns, nici pânฤ la aceastฤ datฤ, stocurile întregi de manuale comandate de ศcoli.
De exemplu, în judeศul Constanศa, potrivit Inspectoratului ศcolar, nu au ajuns încฤ toate manualele. „Primim manual, dar încฤ nu au ajuns toate, din câte ศtiu, la depozitul de carte”, ne-a declarat inspectorul ศcolar general al judeศului Constanศa, Gabriela Zoia Bucovalฤ.
În Olt, au ajuns aproximativ 80% din totalul manualelor comandate, potrivit inspectorului ศcolar general adjunct, Mariana Gheorghe.
Nici în judeศele Dolj, Maramureศ, Dâmboviศa, Argeศ, Prahova ศi în Capitalฤ, ศcolile nu au primit încฤ toate manualele retipฤrite comandate.
Editura Didacticฤ ศi Pedagogicฤ, în aer
În ceea ce priveศte proiectul demarat în mandatul fostului ministru al Educaศiei, Liviu Marian Pop, de reorganizare a Editurii Didactice ศi Pedagogice, a rฤmas “în aer”. Dupฤ ce Curtea Constituศionalฤ a României a blocat legea prin care editura subordonatฤ Ministerului Educaศiei sฤ devinฤ societate comercialฤ, din regie autonomฤ, MEN a postat pe site-ul sฤu un proiect în dezbatere publicฤ, încercând sฤ reia procedurile pentru transformare.
Judecฤtorii CCR au decis, la începutul lunii aprilie, cu majoritate de voturi, cฤ Legea pentru aprobarea Ordonanลฃei Guvernului pentru înfiinลฃarea Societฤลฃii Editura Didacticฤ ลi Pedagogicฤ este neconstituลฃionalฤ, motivând cฤ nu poate fi fฤcutฤ de Legislativ sau Guvern, ci de administraลฃia publicฤ centralฤ. „În argumentarea soluลฃiei de admitere pronunลฃate, Curtea a reลฃinut cฤ, potrivit jurisprudenลฃei sale, prin caracterul lor normativ, legile ลi ordonanลฃele Guvernului au aplicabilitate generalฤ ลi îลi extind efectele asupra unui numฤr nedeterminat de subiecte vizate de ipoteza normelor [Decizia nr.68 din 27 februarie 2017, par.111]. În acest context, Curtea a constatat cฤ înfiinลฃarea Societฤลฃii Editura Didacticฤ ลi Pedagogicฤ – S.A. ca urmare a reorganizฤrii Regiei Autonome „Editura Didacticฤ ลi Pedagogicฤ” dฤ expresie unei operaลฃiuni juridice cu caracter individual, drept pentru care nu putea forma obiectul unui act de reglementare primarฤ [lege/ ordonanลฃฤ de urgenลฃฤ]”, transmite Curtea Constituลฃionalฤ, într-un comunicat de presฤ remis.
Prin urmare, Curtea susลฃine cฤ reorganizarea unei regii autonome precum Editura Didacticฤ ลi Pedagogicฤ poate fi reglementatฤ doar printr-un act normativ emis de administraลฃia publicฤ centralฤ, nu de Guvern sau Parlament. „În consecinลฃฤ, Curtea a reลฃinut cฤ înfiinลฃarea/ reorganizarea activitฤลฃii unei regii autonome, precum cea din cauza de faลฃฤ, se dispune printr-un act de reglementare secundarฤ, care se subsumeazฤ competenลฃei autoritฤลฃii administraลฃiei publice centrale. În aceste condiลฃii, ordonanลฃa de urgenลฃฤ nu putea fi aprobatฤ prin lege. Prin urmare, Curtea a constatat cฤ legea de aprobare a Ordonan-
ลฃei de urgenลฃฤ a Guvernului nr.76/2017 încalcฤ art.1 alin.(4) art. 16 alin. (1) ลi (2), art. 61 alin. (1) ลi art. 115 alin. (7) din Constituลฃie. Decizia este definitivฤ ลi general obligatorie ลi se comunicฤ Preลedintelui României, preลedinลฃilor celor douฤ Camere ale Parlamentului ลi prim-ministrului”, potrivit sursei citate.
Pe 27 martie, PNL a atacat la Curtea Constituลฃionalฤ, proiectul de lege pentru aprobarea OUG 76/2017 prin care Editura Didacticฤ ลi Pedagogicฤ devine societate pe acลฃiuni ลi care instituie monopol pe producลฃia de manuale ลcolare din România.
S.A. prin OUG
La jumฤtatea lunii octombrie a anului trecut, Cabinetul Tudose a decis sฤ reorganizeze Regia Autonomฤ „Editura Didacticฤ ลi Pedagogicฤ“ în societate pe acลฃiuni, cu capital integral de stat, care va avea ca obiect de activitate editarea de manuale ลcolare. Transformarea Editurii Didactice ลi Pedagogice în societate pe acลฃiuni s-a fฤcut prin intermediul unei ordonanลฃe de Guvern. Pe lângฤ editarea de manuale, editura va elabora ลi materiale grafice necesare procesului de învฤลฃฤmânt. ”Societatea Editura Didacticฤ ลi Pedagogicฤ SA va realiza manualele ลcolare la solicitarea directฤ a Ministerului Educaลฃiei Naลฃionale, pe bazฤ de contract. Complementar, Societatea Editura Didacticฤ ลi Pedagogicฤ poate desfฤลura ลi alte activitฤลฃi conexe pentru realizarea obiectului sฤu de activitate”, transmitea Guvernul, într-un comunicat de presฤ.
Societatea urma sฤ fie condusฤ de adunarea generalฤ a acลฃionarilor, constituitฤ din reprezentanลฃii Ministerului Educaลฃiei Naลฃionale, ลi de cฤtre un consiliu de administraลฃie format din cinci membri. Reprezentanลฃii statului în adunarea generalฤ a acลฃionarilor ลi membrii Consiliului de administraลฃie ai Societฤลฃii urmau sฤ fie numiลฃi ลi eliberaลฃi din funcลฃie prin ordin al ministrului Educaลฃiei Naลฃionale. Conducerea executivฤ a Societฤลฃii ar fi fost asiguratฤ de un director general. Patrimoniul regiei autonome va fi preluat de cฤtre societatea pe acลฃiuni, iar personalul va avea acelaลi drepturi salariale ca pânฤ acum.