12.5 C
Bucureศ™ti
miercuri, 16 octombrie 2024
AcasฤƒSocialMinisterul Educaศ›iei a decis: Elevii sฤƒ รฎnveศ›e dupฤƒ manuale vechi

Ministerul Educaศ›iei a decis: Elevii sฤƒ รฎnveศ›e dupฤƒ manuale vechi

Elevii din clasele VI – XII vor învฤƒศ›a, pentru cel puศ›in încฤƒ un an ศ™colar, dupฤƒ ediศ›ii vechi ale manualelor. Ministerul Educaศ›iei Naศ›ionale (MEN) plฤƒteศ™te 10.800.000 de lei pentru retipฤƒriri de manuale.

Elevii din clasele I – V au ediศ›ii mai noi de manuale, dar nu vor beneficia, decât într-un mic procent de manuale noi, retipฤƒrite. Manualele celor mici sunt pasate

de la o serie la alta, astfel cฤƒ unii copii pot ajunge sฤƒ înveศ›e dupฤƒ cฤƒrศ›i trecute ศ™i prin patru generaศ›ii, cฤƒrศ›i vechi de patru ani.

Conform metodologiei publicate de Ministerul Educaศ›iei, ศ™colile pot solicita reînoirea stocului de manuale doar în procent de maxim 20%, pentru clasele II – IV, ศ™i maxim 15%, pentru clasa a V-a, din numฤƒrul de elevi înscriศ™i în unitatea de învฤƒศ›ฤƒmânt. Doar pentru clasa întâi, MEN a aprobat retipฤƒrirea stocului întreg de manuale.

Calendarul publicat de Ministerul Educaศ›iei menศ›ioneazฤƒ cฤƒ manualele noi, retipฤƒrite, pentru elevii din clasele VI – XII, ar fi trebuit sฤƒ ajungฤƒ la inspectoratele ศ™colare, pentru a fi distribuite, pânฤƒ la data de 15 aprilie, anul curent.

Totuศ™i, în mai multe judeศ›e, nu au ajuns, nici pânฤƒ la aceastฤƒ datฤƒ, stocurile întregi de manuale comandate de ศ™coli.

De exemplu, în judeศ›ul Constanศ›a, potrivit Inspectoratului ศ˜colar, nu au ajuns încฤƒ toate manualele. „Primim manual, dar încฤƒ nu au ajuns toate, din câte ศ™tiu, la depozitul de carte”, ne-a declarat inspectorul ศ™colar general al judeศ›ului Constanศ›a, Gabriela Zoia Bucovalฤƒ.

În Olt, au ajuns aproximativ 80% din totalul manualelor comandate, potrivit inspectorului ศ™colar general adjunct, Mariana Gheorghe.

Nici în judeศ›ele Dolj, Maramureศ™, Dâmboviศ›a, Argeศ™, Prahova ศ™i în Capitalฤƒ, ศ™colile nu au primit încฤƒ toate manualele retipฤƒrite comandate.

 

Editura Didacticฤƒ ศ™i Pedagogicฤƒ, în aer

 În ceea ce priveศ™te proiectul demarat în mandatul fostului ministru al Educaศ›iei, Liviu Marian Pop, de reorganizare a Editurii Didactice ศ™i Pedagogice, a rฤƒmas “în aer”. Dupฤƒ ce Curtea Constituศ›ionalฤƒ a României a blocat legea prin care editura subordonatฤƒ Ministerului Educaศ›iei sฤƒ devinฤƒ societate comercialฤƒ, din regie autonomฤƒ, MEN a postat pe site-ul sฤƒu un proiect în dezbatere publicฤƒ, încercând sฤƒ reia procedurile pentru transformare.

Judecฤƒtorii CCR au decis, la începutul lunii aprilie, cu majoritate de voturi, cฤƒ Legea pentru aprobarea Ordonanลฃei Guvernului pentru înfiinลฃarea Societฤƒลฃii Editura Didacticฤƒ ลŸi Pedagogicฤƒ este neconstituลฃionalฤƒ, motivând cฤƒ nu poate fi fฤƒcutฤƒ de Legislativ sau Guvern, ci de administraลฃia publicฤƒ centralฤƒ. „În argumentarea soluลฃiei de admitere pronunลฃate, Curtea a reลฃinut cฤƒ, potrivit jurisprudenลฃei sale, prin caracterul lor normativ, legile ลŸi ordonanลฃele Guvernului au aplicabilitate generalฤƒ ลŸi îลŸi extind efectele asupra unui numฤƒr nedeterminat de subiecte vizate de ipoteza normelor [Decizia nr.68 din 27 februarie 2017, par.111]. În acest context, Curtea a constatat cฤƒ înfiinลฃarea Societฤƒลฃii Editura Didacticฤƒ ลŸi Pedagogicฤƒ – S.A. ca urmare a reorganizฤƒrii Regiei Autonome „Editura Didacticฤƒ ลŸi Pedagogicฤƒ” dฤƒ expresie unei operaลฃiuni juridice cu caracter individual, drept pentru care nu putea forma obiectul unui act de reglementare primarฤƒ [lege/ ordonanลฃฤƒ de urgenลฃฤƒ]”, transmite Curtea Constituลฃionalฤƒ, într-un comunicat de presฤƒ remis.

Prin urmare, Curtea susลฃine cฤƒ reorganizarea unei regii autonome precum Editura Didacticฤƒ ลŸi Pedagogicฤƒ poate fi reglementatฤƒ doar printr-un act normativ emis de administraลฃia publicฤƒ centralฤƒ, nu de Guvern sau Parlament. „În consecinลฃฤƒ, Curtea a reลฃinut cฤƒ înfiinลฃarea/ reorganizarea activitฤƒลฃii unei regii autonome, precum cea din cauza de faลฃฤƒ, se dispune printr-un act de reglementare secundarฤƒ, care se subsumeazฤƒ competenลฃei autoritฤƒลฃii administraลฃiei publice centrale. În aceste condiลฃii, ordonanลฃa de urgenลฃฤƒ nu putea fi aprobatฤƒ prin lege. Prin urmare, Curtea a constatat cฤƒ legea de aprobare a Ordonan-

ลฃei de urgenลฃฤƒ a Guvernului nr.76/2017 încalcฤƒ art.1 alin.(4) art. 16 alin. (1) ลŸi (2), art. 61 alin. (1) ลŸi art. 115 alin. (7) din Constituลฃie. Decizia este definitivฤƒ ลŸi general obligatorie ลŸi se comunicฤƒ PreลŸedintelui României, preลŸedinลฃilor celor douฤƒ Camere ale Parlamentului ลŸi prim-ministrului”, potrivit sursei citate.

Pe 27 martie, PNL a atacat la Curtea Constituลฃionalฤƒ, proiectul de lege pentru aprobarea OUG 76/2017 prin care Editura Didacticฤƒ ลŸi Pedagogicฤƒ devine societate pe acลฃiuni ลŸi care instituie monopol pe producลฃia de manuale ลŸcolare din România.

 

S.A. prin OUG

 La jumฤƒtatea lunii octombrie a anului trecut, Cabinetul Tudose a decis sฤƒ reorganizeze Regia Autonomฤƒ „Editura Didacticฤƒ ลŸi Pedagogicฤƒ“ în societate pe acลฃiuni, cu capital integral de stat, care va avea ca obiect de activitate editarea de manuale ลŸcolare. Transformarea Editurii Didactice ลŸi Pedagogice în societate pe acลฃiuni s-a fฤƒcut prin intermediul unei ordonanลฃe de Guvern. Pe lângฤƒ editarea de manuale, editura va elabora ลŸi materiale grafice necesare procesului de învฤƒลฃฤƒmânt. ”Societatea Editura Didacticฤƒ ลŸi Pedagogicฤƒ SA va realiza manualele ลŸcolare la solicitarea directฤƒ a Ministerului Educaลฃiei Naลฃionale, pe bazฤƒ de contract. Complementar, Societatea Editura Didacticฤƒ ลŸi Pedagogicฤƒ poate desfฤƒลŸura ลŸi alte activitฤƒลฃi conexe pentru realizarea obiectului sฤƒu de activitate”, transmitea Guvernul, într-un comunicat de presฤƒ.

Societatea urma sฤƒ fie condusฤƒ de adunarea generalฤƒ a acลฃionarilor, constituitฤƒ din reprezentanลฃii Ministerului Educaลฃiei Naลฃionale, ลŸi de cฤƒtre un consiliu de administraลฃie format din cinci membri. Reprezentanลฃii statului în adunarea generalฤƒ a acลฃionarilor ลŸi membrii Consiliului de administraลฃie ai Societฤƒลฃii urmau sฤƒ fie numiลฃi ลŸi eliberaลฃi din funcลฃie prin ordin al ministrului Educaลฃiei Naลฃionale. Conducerea executivฤƒ a Societฤƒลฃii ar fi fost asiguratฤƒ de un director general. Patrimoniul regiei autonome va fi preluat de cฤƒtre societatea pe acลฃiuni, iar personalul va avea acelaลŸi drepturi salariale ca pânฤƒ acum. 

 

Laurenศ›iu Muศ™oiu
Laurenศ›iu Muศ™oiu
Laurenศ›iu Mihail Muศ™oiu lucreazฤƒ รฎn presa centralฤƒ din anul 2008. Din anul 2018 lucreazฤƒ la โ€œRomรขnia liberฤƒโ€. A absolvit Facultatea de Jurnalism ศ™i ศ˜tiinศ›ele Comunicฤƒrii din cadrul Universitฤƒศ›ii din Bucureศ™ti. Deศ›ine un master รฎn Cercetare รฎn ศ˜tiinศ›ele Comunicฤƒrii. Este, de asemenea, profesor pentru รฎnvฤƒศ›ฤƒmรขntul primar ศ™i preศ™colar.
Cele mai citite

Cรขศ›i bani trebuie sฤƒ plฤƒteascฤƒ Dinamo pentru transferul definitiv al lui Opruศ›?

Raul Opruศ›, fundaศ™ul stรขnga al lui Dinamo, a devenit un jucฤƒtor important รฎn acest sezon, iar clubul bucureศ™tean ia รฎn calcul transferul sฤƒu definitiv....

Medic ginecolog prins รฎn flagrant cรขnd primea mitฤƒ pentru a face o operaศ›ie de cezarianฤƒ

Un medic ginecolog, de la Spitalul Filantropia Craiova, a fost prins รฎn flagrant รฎn timp ce primea o mitฤƒ รฎn sumฤƒ de 800 de...

Romรขnia U21 joacฤƒ cu stadionul plin meciul decisiv pentru EURO 2025!

Naศ›ionala U21 a Romรขniei va disputa astฤƒzi, de la ora 19:00, pe stadionul Giuleศ™ti, meciul decisiv pentru calificarea la EURO 2025, avรขnd parte de...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ