Foto: Inquam

Mărțișorul, permis în școli

După declarațiile șefului Sănătății, Vlad Voiculescu, care anunța că mărțișoarele și florile pentru profesoare sunt interzise, Ministerul Educației a venit cu precizări.

Share

Laurențiu Mușoiu 0 comentarii

01.03.2021 - 00:14

Într-un comunicat de presă, remis cotidianului național “România liberă”, Ministerul Educației precizează că: “În ordinul comun nr. 3.235/2021 al Ministerului Educației și Ministerului Sănătății se prevede interzicerea schimbului de obiecte personale (Anexă: Măsurile sanitare şi de protecţie în unităţile de învăţământ preuniversitar/unităţile conexe în perioada pandemiei de COVID-19 - II. Măsuri de organizare a spaţiilor, a accesului în unităţile de învăţământ preuniversitar/unităţile conexe şi a programului şcolar, în contextul epidemiologic al infecţiei cu SARS-CoV-2, b) organizarea sălilor de clasă)”.

“Mărţişorul, element de patrimoniu cultural imaterial, a fost înscris de UNESCO, în anul 2017, în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității. În acest context, Ministerul Educației nici nu poate schimba și nici nu dorește să se implice în schimbarea/includerea unor valori de simbol precum flori și mărțișoare în categoria obiecte personale”, mai arată sursa citată.

Ministerul Educației mai precizează că “nu a transmis și nu va transmite către unitățile și instituțiile de învățământ nicio interdicție în acest sens, dar îndeamnă la prudență din perspectiva oricărui tip de interacțiuni care pot facilita transmiterea virusului Sars-CoV-2”.

 

Părere de USR-ist

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a apreciat, vinerea trecută, că elevii ar putea oferi mărţişoare în şcoli „dacă poartă mănuşi” și a caracterizat situaţia cu un citat din Biblie, ‘Toate îmi sunt permise, nu toate îmi sunt de folos’, potrivit Agerpres.

Șeful Sănătății a recomandat vaccinarea, purtarea măştii şi precauţie.

Întrebat dacă elevii ar putea să ofere mărţişoare şi flori de 1 Martie, Voiculescu a spus: „Eu aş răspunde cu un citat din Biblie: ‘Toate îmi sunt permise, nu toate îmi sunt de folos'”. El a adăugat că sfătuieşte pe toată lumea să fie precaută.

Întrebat dacă le recomandă elevilor să dea mărţişoare, ministrul Sănătăţii a răspuns: „Nu ştiu, poate dacă poartă mănuşi, cred că ar putea să facă gestul acesta”.

„Dar, în principiu, sfătuiesc pe toată lumea să se vaccineze, să poarte mască şi sfătuiesc pe toată lumea să fie precaută. Sunt cele trei lucruri importante în perioada următoare, altfel sunt alegeri pe care le face fiecare, dar cred că anumite riscuri pot fi asumate doar dacă ne luăm măsurile de precauţie”, a mai spus Vlad Voiculescu.

Ministrul nu a vrut să precizeze dacă va da mărţişoare în acest an: „Iertaţi-mă, cred că e luni, mi se pare că mai e o veşnicie până atunci”.

Comentarii