14 C
București
miercuri, 20 octombrie 2021

Litoralul pentru toți sau cât dai atâta face

Peste exact o săptămână începe programul Litoralul pentru toți, astfel că cei care nu au avut încă timp și nici bani și speră să se bucure de câteva zile de relaxare pe plajă la mare o pot face. Teoretic, prețurile sunt reduse cu până la 70% față de sezon, însă practic mulți hotelieri mai lasă din preț abia după începerea școlilor.

Vremea caldă din luna septembrie joacă un rol important pentru operatorii de turism care speră ca pe ultima sută de metri a finalului de sezon să mai facă niște bani pentru a recupera din pierderile suferite în timpul pandemiei. Anul acesta, statisticile oficiale au arătat că au fost și peste 300.000 de români în weekend pe litoral, nefiind multe alternative la restricțiile din cauza pandemiei, multe din vacanțele peste hotare sunt ca o loterie, mai ales pentru cei nevaccinați, care sunt obligați dacă revin în țară dintr-o țară pe lista galbenă sau roșie să stea în carantină.

Programul ,,Litoralul pentru toți” este valabil pentru toata luna septembrie, dar nu toate hotelurile sunt incluse în program, ci 42 de pe litoral, dintre care doar 4 sunt de 4*, iar în total sunt puse la bătaie 3.400 de locuri. Chiar și așa e greu să imai găsești un loc liber la un preț bun. Deși hotelierii se laudă cu prețuri de pornire de la 36 de lei pe noapte, trebuie să recunoaștem că sunt prețuri de pornire, chiar și așa aproape niciun weekend din luna septembrie nu mai este liber, ci doar în zilele din timpul săptămânii.

“Pe baza rezervărilor făcute până în acest moment, estimăm că luna septembrie va fi una aglomerată pe litoralul românesc, cu un grad mediu de ocupare mai mare decat in anul trecut, dar sub nivelul anului 2019. Interesul ridicat manifestat de turiști îi determină și pe hotelieri să mențină unitățile de cazare deschise până la finalul lunii septembrie”, spune Dragoș Răducan, prim-vicepreședintele executiv al Federației Patronatelor din Turismul Românesc.

Am făcut și noi simulări de cazare personalizate pentru perioade scurte și lungi, la 2 și la 4 stele în stațiuni diferite. Pentru un hotel de 3* în Saturn în perioada 1-5 septembrie, 4 nopți pentru 2 adulți, cu mic dejun inclus costă 279 euro. Pentru mic dejun și cină, costul este 360 și pentru toate mesele costul total este de 440 de euro.

La singurul hotel de 4* din Mamaia pentru weekend-ul 10-12 septembrie, adică 2 nopți pentru 2 persoane și avem 3 variante. Cea cu mic dejun inclus costă 166 de euro, varianta cu mic dejun și cină costă 280 de euro și cele mese costă 328 euro. Nu am ales la întâmplare acest weekend, dar nu am mai găsit alte locuri disponibile.

În schimb, în Eforie Nord la un hotel de 2 stele fără mic dejun inclus tot pentru perioada 10-12 septembrie, prețul este de 52 de euro, (258 lei).

Una dintre cele mai pline stațiuni vara aceasta a fost Costinești-ul. Aici un singur hotel care este de 2* s-a înscris în program. Din păcate, niciun weekend nu este disponibil, iar pentru timpul săptămânii, am făcut și noi o simulare pentru perioada 6-10 septembrie, adică 4 nopți, 2 adulți plătesc 160 de euro. Ceea ce înseamnă 100 de lei pe noapte de persoană. Și stațiunea Venus este destul de căutată, nu am găsit niciun weekend diponibil la hotelul de 4* din program, până pe 24-26 septembrie, chiar la finalul programului. Și pentru 2 nopți, 2 adulți vor plăti 166 de euro, cu mic dejun inclus.

Dacă se bucură de succes acest program, cu siguranță că da, mai ales că este organizat de aproape două decenii.

,,În primul rând, tarifele sunt mult mai mici decât în luna august și ne așteptăm ca de această oportunitate să profite atât cei care nu au reușit să ajungă la mare în mijlocul verii, dar și turiștii care doresc a doua vacanță pe litoral.”, a mai spus reprezentantul FPTR. Cu alte cuvinte, cine caută găsește oferte bune pe litoral, mai ales că cele mai multe cazări în program sunt pentru 2 și 3 stele.

COST CAZARE PENTRU 2 ADULȚI

2 nopți la 4* la Mamaia – 166 euro

2 nopți la 4* în Venus – 166 euro

4 nopți la 3 * în Saturn – 279 euro

4 nopți la 2 * în Costinești – 160 euro

Cristina Corpaci
În presă din 2004. Am trecut pe rând de la reporter TVR, la presa online: Rol.ro, Realitatea.net, mediafax.ro. Aleph TV, B1 TV și din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Ultima oră
Pe aceeași temă