1.4 C
București
duminică, 16 ianuarie 2022
AcasăSocialEvenimentIvan Patzaichin ar fi împlinit vineri 72 de ani

Ivan Patzaichin ar fi împlinit vineri 72 de ani

Soarta l-a luat dintre noi mult prea devreme. Avea multe planuri în lucru, pentru că nici vârsta nici pandemia nu-i domoliseră entuziasmul. Ne pregăteam să lansăm proiecte noi, care să contribuie la creșterea bunăstării oamenilor Deltei, la protejarea fragilului său echilibru, la valorificarea cu înțelepciune și măsură a imensei bogății pe care o reprezintă pentru România sistemul său hidrografic, la educarea copiilor, a tinerilor și adulților în colaborare cu natura și la încurajarea unui fel de viață sănătos.

Ivan Patzaichin ar fi împlinit vineri 72 de ani

Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23, înființată de el acum un deceniu, îi va continua proiectele și va dezvolta altele, în spiritul visurilor sale. Echipa formată cu migală de el va lucra mai departe sub coordonarea vicepreședintelui Asociației, co-fondatorul acesteia și partenerul lui Ivan în toți acești ani, arhitectul Teodor Frolu, și a noului președinte al Asociației, de asemenea co-fondator al acesteia, Ivona Patzaichin, fiica marelui dispărut.

Ivan Patzaichin iubea oamenii, iubea copiii, iubea animalele. Își iubea țara, al cărei imn a răsunat de atâtea ori în arenele lumii datorită lui, și iubea Delta, despre care spunea că ar trebui să fie regina ecoturismului din Europa. Cunoștea, mai bine ca oricine, valoarea lucrului în echipă și puterea colaborării în bună credință; aducerea la un loc a unor competențe complementare, ascultarea interlocutorului și asocierea pentru îndeplinirea unor obiective de care să beneficieze cât mai mulți membri ai comunității, oricât de mare ar fi comunitatea.

Ne vom strădui să-i onorăm memoria păstrând aceleași valori: parteneriat, educație, viziune, încredere, perseverență, consultare, natură

Le suntem recunoscători celor ce ne-au fost alături, îi invităm să ne însoțească în continuare în înfăptuirea planurilor și visurilor sale și îi chemăm lângă noi pe toți cei care cred într-un viitor sustenabil, în care natura, cultura și bunăstarea oamenilor sunt egal reprezentate.

Dintre toate proiectele pe care le avem acum în derulare, cele mai dificile și cele mai dragi ne sunt trei idei, care au fost îndelung discutate cu Ivan: realizarea la Tulcea a unui canal olimpic pentru sporturile nautice, o rețea de vizitare smart a Deltei Dunării și realizarea la Mila 23 a unui centru educațional și multicultural, dedicat copiilor satului și creșterii profilului identitar al acestuia (o localitate ce a dat României mai mulți campioni pe cap de locuitor decât oricare alta). Fără Ivan ne va fi infinit mai greu să le ducem la capăt, dar suntem încredințați că spiritul său ne va veghea.

Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Novak Djokovic va fi deportat din Australia. Salvatore Caruso, numărul 150, îi va lua locul la Grand Slam

Novak Djokovic va fi deportat din Australia, întrucât autoritățile judiciare i-au anulat viza. Novak Djokovic, numărul 1 în tenisul mondial, a avut o declarație...

Scandalul facturilor uriașe. Ministrul Energiei promite miracolul

Legea plafoanelor și compensării la energie electrică va fi modificată săptămâna viitoare în ședință de guvern, astfel încât furnizorii care au calculat eronat facturile...

COVID-19: Danemarca renunță la restricții în ciuda răspândirii Omicron

Danemarca relaxează restricțiile COVID-19 și a permis redeschiderea anumitor locații duminică, în ciuda răspândirii variantei Omicron în țară, notează Euronews. Cinematografele, grădinile zoologice, muzeele și...
Ultima oră
Pe aceeași temă