Anul รฎn care rรขurile au devenit oceane รฎn Romรขnia, a schimbat faศa multor zone
Inundaศiile din 1970 au fost unul dintre cele mai devastatoare evenimente naturale din istoria recentฤ a Romรขniei. รn primฤvara acelui an, ploile torenศiale ศi topirea rapidฤ a zฤpezii au dus la creศterea necontrolatฤ a debitelor rรขurilor din nordul ศi estul ศฤrii, รฎn special a rรขurilor Someศ, Mureศ ศi Prut. Catastrofa a afectat grav judeศele Satu Mare, Maramureศ, Botoศani ศi Iaศi, lฤsรขnd รฎn urmฤ un bilanศ tragic: zeci de morศi, mii de persoane rฤmase fฤrฤ locuinศe ศi pagube materiale de neimaginat.
Romรขnia Liberฤ scria, pe 16 mai 1970 despre pagubele din agriculturฤ ศi despre ce acศiuni de salvare se desfฤศurau รฎn Ardeal.
โPe ogoare au fost luate mฤsuri pentru evacuarea apelor. Sunt deblocate canalele de irigaลฃii, se fac ลanลฃuri de scurgere ลi, pe mฤsura zvรขntฤrii terenurilor, vor reรฎncepe lucrฤrile agricole. Au fost luate mฤsuri รฎn vederea procurฤrii seminลฃelor pentru reรฎnsฤmรขnลฃarea suprafeลฃelor ce au avut de suferit de pe urma inundaลฃiilor, pentru refacerea serelor ลi solariilor, a adฤposturilor ลi stocurilor de nutreลฃuri pentru animale. (โฆ) Apele Someลului au crescut vertiginos la Satu Mareโฆ Elicoptere participฤ la salvarea femeilor, a copiilor ลi a altor persoane surprinse de furia apelor, contribuind totodatฤ la aprovizionarea cu alimente, apฤ mineralฤ, combustibil ลi medicamenteโ.
Satu Mare a fost unul dintre cele mai afectate oraศe, aproape douฤ treimi din acesta fiind acoperit de ape. Digurile s-au rupt, iar forศele locale au fost depฤศite de amploarea fenomenului. รn doar cรขteva zile, apa a distrus case, poduri ศi drumuri, izolรขnd complet comunitฤศi รฎntregi. Aproximativ 200.000 de hectare de terenuri agricole au fost inundate, lฤsรขnd mii de fermieri fฤrฤ mijloace de subzistenศฤ.
Autoritฤศile au mobilizat armata ศi alte instituศii de stat pentru a salva oamenii ศi a oferi ajutor celor rฤmaศi fฤrฤ adฤpost. Solidaritatea socialฤ a fost deosebit de puternicฤ รฎn acele momente, dar refacerea zonelor afectate a durat ani de zile. Inundaศiile din 1970 au reprezentat o lecศie dureroasฤ รฎn gestionarea riscurilor naturale, subliniind nevoia de modernizare a infrastructurii de apฤrare รฎmpotriva dezastrelor naturale ศi a รฎmbunฤtฤศirii sistemelor de alertare timpurie.
Dupฤ inundaศiile devastatoare din 1970, autoritฤศile romรขne au construit ศi consolidat diguri ศi baraje pe principalele rรขuri, รฎn special pe Someศ ศi Mureศ ศi au modernizat infrastructura hidrotehnicฤ. A fost creat un sistem naศional de monitorizare hidrologicฤ, menit sฤ previnฤ astfel de dezastre prin prognozarea inundaศiilor ศi avertizarea populaศiei. Totodatฤ, au fost extinse reศelele de drenaj ศi canale de evacuare a apelor รฎn zonele vulnerabile, iar capacitatea autoritฤศilor de intervenศie รฎn caz de urgenศฤ a fost รฎmbunฤtฤศitฤ prin pregฤtirea echipelor de salvare ศi investiศii รฎn echipamente. De asemenea, legislaศia privind gestionarea riscurilor naturale a fost actualizatฤ, impunรขnd mฤsuri stricte pentru prevenirea ศi gestionarea situaศiilor de urgenศฤ. Aceste acศiuni au contribuit la reducerea frecvenศei ศi gravitฤศii inundaศiilor majore, deศi schimbฤrile climatice rฤmรขn o provocare continuฤ.
รn articolele de acum zeci de ani, se vorbeศte despre inundaศii grave care se produc o datฤ la 20-30 de ani. รn 1865, Dรขmboviศa a produs pagube รฎn Bucureศti, iar รฎn 1932, apa a atins un nivel record la Iaศi, dar ศi la Arad. Dupฤ 1989 au fost inundaศii grave, cu victime ศi cu pagube materiale mari cam o datฤ la 3-4 ani, รฎnsฤ au afectat zone mult mai restrรขnse, decรขt s-a รฎntรขmplat รฎn 1970.