-1.2 C
București
duminică, 23 ianuarie 2022
AcasăSocialEducațieImportanța jocului și jucăriilor în dezvoltarea copilului

Importanța jocului și jucăriilor în dezvoltarea copilului

Indiferent de vârstă, copiii au nevoie de jucării utile, care să le placă și care să-i distreze. Totuși, jucăriile și jocurile nu au doar rolul de petrecere a timpului liber, ci îi pot învăța lucruri noi și pot contribui la dezvoltarea lor armonioasă.

Din acest motiv, merită să investești în jucării educative pentru cei mici, care aduc beneficii importante dezvoltării lor. Află care este importanța jocului și a jucăriilor în dezvoltarea prichindeilor, pentru a le alege pe cele potrivite!

Jocurile educative dezvoltă imaginația

Primul beneficiu clar al jucăriilor educative? Acestea sunt realizate astfel încât să le dezvolte imaginația. De exemplu, există jocuri de rol care presupun inventarea de personaje, precum setul de bucătar sau de doctor. Acest tip de joc îi pune pe cei mici în situația de a se gândi cum ar acționa dacă ar fi în locul personajului preferat. În acest fel, copiii își dezvoltă nu doar vocabularul, ci și imaginația.

Jocurile educative favorizează comunicarea

Totodată, jocurile educative contribuie la dezvoltarea micuților, favorizând comunicarea. Fie că se joacă alături de părinți sau de copii de aceeași vârstă, cei mici devin mai sociabili, învață să împartă jucăriile și să comunice, pentru a continua jocul în mod armonios.

Jocurile educative îmbunătățesc concentrarea

Jocurile educative au și rolul de îmbunătățire a capacității de concentrare, stimulând atenția copiilor. Astfel, dacă le cumperi celor mici jucării de construit, vei observa cum sunt atenți la fiecare mișcare nouă, pentru a forma obiectul de pe cutia produsului. Mai mult, copiii învață și despre forme și culori noi, informații care contribuie la dezvoltarea lor.

Jocurile educative sporesc încrederea

Prin intermediul jocurilor educative, copiii învață să aibă încredere în forțele proprii. Atunci când termină de realizat un puzzle sau orice joc de logică, micuții se bucură că l-au dus la bun sfârșit. Acest lucru îi poate determina să fie mai curajoși când se confruntă cu provocări și să dezvolte abilități noi.

Jocurile educative încurajează gândirea critică

Oferă-le copiilor jucării educative și utile, care au rolul de a le dezvolta și gândirea critică. De exemplu, jocurile de logică sunt cele care implică observare atentă, soluții și testări, favorabile pentru dezvoltarea gândirii critice.

Jocurile educative dezvoltă spiritul de echipă

Ce poate fi mai frumos decât să-i vezi pe copii că interacționează cu alții, mai mici sau mai mari? Jocurile educative sunt cele care le dezvoltă celor mici spiritul de echipă, fiindcă presupun stabilirea de strategii pentru atingerea unui scop comun.

Jocurile educative dezvoltă motricitatea

Atunci când le oferi copiilor jucării educative, o contribui inclusiv la dezvoltarea motricității fine a celor mici. Numeroase jocuri educative sunt compuse din bucățele de diferite dimensiuni, care se conectează într-un mod logic.

Copiii vor fi nevoiți să-și folosească mâinile pentru acest tip de activitate, să simtă texturi noi și să exploreze. Îi poți încuraja pe copii să utilizeze cuburile de construit, un puzzle sau truse de meserii, care implică folosirea degetelor și a mâinilor.

Tipuri de jocuri educative pentru copii

Trebuie să știi că există numeroase tipuri de jucării educative pe care le poți oferi copiilor. Desigur, este recomandat să ții cont și de preferințele lor, dar să le oferi și provocări noi, pentru a vedea cum reacționează.

Ia în calcul și vârsta copiilor atunci când alegi jucării educative. Copiii mici nu se vor descurca atunci când pui la dispoziție o jucărie destinată celor de peste 6 ani, în timp ce prichindeii de 6 ani se vor plictisi de jucăriile pentru bebeluși. Pune accent pe:

  • jucăriile de construit, care îi ajută pe copii să-și coordoneze mișcarea dintre ochi și mâini;
  • jucăriile tip puzzle, care antrenează atenția, stimulează memoria și facilitează capacitatea de concentrare;
  • jocurile de rol, care îi învață lucruri noi și contribuie la dezvoltarea abilităților sociale.

Pune pe primul loc dezvoltarea micuților și alege jucării educative care să le stârnească interesul, în funcție de vârstă!

Cele mai citite
00:00:46

Premierul Noii Zeeland, Jacinda Ardern, și-a anulat nunta pe fondul noilor restricții

Prim-ministrul Noii Zeelande, Jacinda Ardern, a anunțat duminică că și-a anulat nunta. Decizia a venit după ce au fost impuse noi restricții în întreaga...

Românii își petrec zilele de concediu la cozile de la ghișee

Pierderea timpului la cozile de la ghișee nu este o noutate. Din păcate, românii sunt nevoiți în continuare să meargă la ghișee pentru a-și...
Ultima oră
Pe aceeași temă