Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Foto Arhiva

Harghita: Prefectul condamnă amplasarea toaletelor publice lângă Monumentul Ostaşului Român

Prefectul Harghitei, Jean-Adrian Andrei, a condamnat marţi gestul organizatorilor unui eveniment de a amplasa toaletele publice chiar lângă Monumentul Ostaşului Român Necunoscut şi consideră că este vorba de o provocare şi o sfidare.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 08.05.2018 - 13:29

"Este trist că în anul Centenarului Marii Uniri, când discutăm despre istoria ţării noastre şi despre înaintaşii care au înfăptuit-o, dar discutăm şi despre respectul reciproc şi convieţuirea paşnică în pragul sărbătoririi Zilei Europei, există încă gesturi de condamnat, care aduc atingere demnităţii naţionale şi care nu sunt altceva decât provocări care fac foarte mult rău în zonă. (...) Amplasarea acelor toalete ecologice lângă Monumentul Ostaşului Român Necunoscut, fix în locul în care autorităţile locale şi judeţene evocă momentele istoriei noastre, cu prilejul sărbătorilor naţionale, este o sfidare din partea organizatorilor evenimentului respectiv", a declarat, pentru AGERPRES, prefectul Jean-Adrian Andrei.

Incidentul a ajuns şi în atenţia Direcţiei Judeţene pentru Cultură (DJC) Harghita, care a efectuat o verificare la faţa locului, specialiştii constatând că cele patru toalete amplasate lângă monument "dăunează din punct de vedere estetic ansamblului monumental sculptural", recomandând totodată Primăriei Miercurea Ciuc ca în viitor să aibă "o abordare mai civilizată".

Prin procesul verbal încheiat cu ocazia controlului, la care au participat şi reprezentanţi ai IPJ Harghita, s-a mai recomandat municipalităţii "să respecte principiile conduitei etice faţă de un monument reprezentând un simbol al libertăţii"

Directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Harghita, Bakos László, a declarat, pentru AGERPRES, că Monumentul Ostaşului Român Necunoscut este unul de for public şi, potrivit articolului 10 din Legea 120/2006, "autorităţile administraţiei publice au obligaţia să asigure protejarea şi punerea în valoare a monumentelor de for public aflate în administrarea lor".

Bakos László a mai adăugat că "trăim în secolul XXI şi nu ar trebui să discutăm despre astfel de cazuri".

Serbarea câmpenească desfăşurată la sfârşitul săptămânii trecute în Parcul Central din Miercurea Ciuc, cu prilejul căreia s-au amplasat toaletele ecologice lângă monument, a fost organizată de Organizaţia Teritorială UDMR Ciuc şi Primăria municipiului.

Viceprimarul municipiului Miercurea Ciuc, Füleki Zoltán, a precizat, pentru AGERPRES, că incidentul a fost unul nefericit şi acţiunea nu a fost cu intenţie.

"Am fost coorganizatori şi este o chestie nefericită şi în niciun caz intenţionată Cred că cei care au amplasat acolo (n.r. - toaletele) nu s-au gândit la acest aspect, au căutat un loc care să fie neted, mai la colţ, să aibă acces uşor la ele", a spus Füleki Zoltán, adăugând că municipalitatea chiar va aloca bani pentru repararea Monumentului Ostaşului Român Necunoscut, fiind vorba de suma de 92.000 lei.

Comentarii

loading...