Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Haos în educație. Se amână sau nu anul școlar?

Vicepremierul Raluca Turcan și ministrul Monica Anisie nu se înțeleg într-o chestiune foarte importantă pentru elevii și pentru profesorii din România.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

26.03.2020 - 09:22

Haosul produs de epidemia de coronavirus nu poate fi atenuat nici prin decretarea stării de urgență, nici prin emiterea de ordonanțe militare. O dovadă în acest sens este confuzia autorităților de la București în chestiunea eventualei înghețări a anului școlar în România.

“În acest moment nu luăm în calcul sub nicio formă înghețarea anului școlar. Scenariile pe care le fac specialiștii din cadrul Ministerului vor fi făcute publice în momentul în care vom avea o situație clară. Toate aceste scenarii vor fi luate în calcul în funcție de evoluția pandemiei de coronavirus din România. Fac un apel la calm. Îi rog pe elevi, pe părinți și pe studenți să stea acasă și să continue învățarea de acasă", a declarat ministrul Educației și Cercetării, Monica Anisie.

Declarația ministrului Anisie a venit însă imediat după ce vicepremierul Raluca Turcan, care, ca funcție, este superior ministrului Educației, avertizase că una dintre măsurile avute în vedere este „repetarea anului”.

„Sunt trei etape posibile, cel puțin din perspectiva mea. Una ar fi ca anul școlar să continue și evaluările să fie așa cum au fost prevăzute, dar e un scenariu destul de greu de atins, întrucât deja se prefigurează închiderea școlilor peste perioada anunțată. Al doilea scenariu ar fi al decalării evaluărilor, iar al treilea ar fi al repetării anului, însă vom vedea, e foarte-foarte dificil de afirmat acum care va fi soluția”, a anunțat vicepremierul Raluca Turcan.

Vicepremierul a insistat că „toate scenariile sunt posibile, nu există o țară în care să nu fie luate în considerare toate scenariile”. Totuși, ministrul Monica Anisie a contrazis-o, susținând că „nu există un astfel de scenariu”, care să includă “înghețarea” anului școlar.

De trei săptămâni, din momentul în care s-au închis școlile și grădinițele din România, peste trei milioane de elevi și de preșcolari stau acasă.

Inițial, școlile au fost închise în perioada 11 – 22 martie, ca protecție împotriva răspândirii coronavirusului. Ulterior, autoritățile au decis că grădinițele, școlile și universitățile vor rămâne închise pe toată perioada în care România este în stare de urgență, adică pe timp de 30 de zile, începând de luni, 16 martie.

Ce ar însemna înghețarea anului școlar

Decizia de a se “îngheța” anul școlar 2019 – 2020 înseamnă repetarea acestuia, exact așa cum s-a exprimat vicepremierul Raluca Turcan. Nici notele, nici calificativele, nici absențele deja înregistrate în anul școlar 2019 – 2020 nu vor mai conta, întrucât anul școlar s-ar relua de la zero, probabil din septembrie 2020.

Comentarii